Z jedzeniem jest jak z seksem. To są dwie największe przyjemności w życiu człowieka. ... I tak samo jak są ludzie nierozbudzeni seksualnie, tak samo są ludzie nierozbudzeni kulinarnie.
Akcja: Nie kradnij zdjęć! Durszlak.pl
Kategorie: Wszystkie | inne | kanapki | kuchnia | makaron | miesa | moje perelki | ryby | salatki | slodkosci | zapiekanki | zupy
RSS

moje perelki

sobota, 24 września 2011

domowa salatka sledziowa

"Tak patrze na to zdjecie i wydaje mi sie, ze nie zacheca ono do zrobienia tej salatki... No szkoda, ale tylko takie mi wyszlo. Strasznie sie spieszylam i nie moglam sie bardziej przylozyc do fotografii. Mimo tego musze Wam powiedziec, ze to jedne z najlepszych sledzi jakie w zyciu jadlam. Niestety na przygotowanie sledzi trzeba poswiecic sporo czasu, bo az 4 dni, ale efekt jest zdumiewajaco-zaskakujacy. Tzn sam etap przygotowan nie jest strasznie skomplikowany, za to marynowanie trwa dosyc dlugo. I nie mozna skusic sie wczesniej na skosztowanie tej wspanialosci, bo prawdziwy smak wylania sie dopiero w dniu czwartym. Zatem do dziela! Dodam jeszcze, ze przepis dostalam od wlasciciela pensjonatu w ktorym mieszkalam w Norwegii. I bardzo za niego dziekuje. Podam Wam przepis oryginalny z ktorego wychodzi baaardzo duzo salatki. Radze jednak zrobic z polowy skladnikow lub nawet 1/3 - tak jak ja zrobilam, bo salatki wychodzi naprawde bardzo duzo."

Skladniki:

3 kg sledzi typu matjas

1 szklanka suszonych pomidorow (dalam wiecej bo uwielbiam pomidory)

4 zabki czosnku (dalam 6)

6 galazek bazylii

5-6 czerwonych cebul

1/2 szklanki czarnych oliwek (dalam wiecej bo uwielbiam oliwki)

3 papryczki chilli

Na marynate:

1/2L wody

3 lyzki octu 35%

2 szklanki cukru (dalam polowe cukru a reszte zastapilam miodem)

1/2 szklanki przecieru pomidorowego lub red pesto

2 plaskie lyzeczki pieprzu

Oliwa z oliwek do przechowywania sledzi w sloiku. Ja zastapilam ja oliwa pozostala z suszonych pomidorow.


Sledzie namoczyc na 1-2 godziny, zeby pozbyc sie nadmiaru soli. Odsaczyc i pokroic w cienkie plasterki. Suszone pomidory odlac z oliwy (ktora pozniej wykorzystacie) i pokroic w plasterki. Oliwki odsaczyc z zalewy i pokroic w plasterki. Cebule obrac, przekroic na pol i pokroic w plasterki. Bazylie umyc, osuszyc i drobno posiekac. Czosnek obrac i przecisnac przez praske. Chilli umyc, przekroic w poprzek, pozbyc sie nasion i pokroic w malenka kosteczke. Wszystkie slkadniki dokladnie wymieszac.

Skladniki na marynate dokladnie wymieszac i dodac do sledzi. Ja nie znalazlam 35% octu dlatego dodalam wiecej 10% octu + ocet balsamiczny. Radze marynate sprobowac przed zalaniem sledzi i w razie koniecznosci dodac wiecej octu lub miodu. Marynata ma byc raczej slodka, ale ocet musi byc dosc wyraznie wyczuwalny.

Tak przygotowana marynata zalac salatke, przyktyc i wstawic do lodowki na 2 dni. Po tym czasie salatke przelozyc na sitko, odsaczyc zalewe. Wlozyc do sloiczkow i zalac oliwa z oliwek dobrej jakosci lub oliwa pozostala z suszonych pomidorow. Zakrecic i wstawic do lodowki na 1-2 dni. Po tym czasie mozna zabrac sie do pierwszego skosztowania:) Sledzie mozna przechowywac w sloiczkach zalane oliwa. Niestety nie wiem jak dlugo, bo moje bardzo szybko zniknely.

sobota, 11 czerwca 2011

salatka z fasoli

"Latem i wiosna zawsze kroluja na naszym stole roznego rodzaju salatki. Jedna z nich jest salatka z fasoli w ktorej sie poprostu zakochalam bez pamieci. Moglabym ja jesc codziennie i nie znudzilaby mi sie. Zawiera bowiem wszystkie moje ulubione skladniki takie jak fasole, chorizo czy suszone pomidory. Zmieszane razem tworza cudowna kompozycje smakow. Jest to jednak troche niebezpieczne, bo czegos tak dobrego nie mozna przestac jesc mimo, ze glodnym sie nie jest. Pomysl na przepis znalazlam w magazynie Olive, jednak skladniki dodawalam bardzo na oko, dlatego podam Wam zblizone ilosci wszystkiego. Na szczescie w salatkach nie jest zbyt wazne zachowanie proporcji, bo za duzo pomidorow czy fasoli smaku na pewno nie zepsuje"

Skladniki:

2 puszki fasoli

10-12 suszonych pomidorkow

1/2 czerwonej cebuli

140g kielbasy chorizo (wedzony boczek tez sie znakomicie nadaje)

garsc posiekanej natki pietruszki

2 plastry sera feta

2-3 zabki czosnku

oliwa z oliwek, pieprz


Na patelni rozgrzac 2-3 lyzki oliwy, dodac chorizo lub boczek, obrany i przecisniety przez praske czosnek i lekko podsmazyc. Dodac oplukana i odsaczona fasole, pokrojone w paseczki pomidory, natke i chwilke posmazyc (az fasola zrobi sie ciepla). Zdjac z ognia. Na koniec dodac obrana i drobno pokrojona polowke czerwonej cebuli i pieprz. Wszystko dokladnie przemieszac, przelozyc na polmisek, posypac kawalkami sera feta i natka pietruszki. Polac lekko oliwa i podawac z grzankami.

Smacznego:)

p.s. Jesli zamiast chorizo uzywacie boczku to salatke trzeba bedzie doprawic papryka ostra i wegeta.

wtorek, 17 maja 2011

kubeczki ziemniaczane

"Przedstawiam danie, ktorym wygralam konkurs organizowany przez Edytke z Przy Kuchennym Stole na dania z dodatkiem bulionetki Knorr. Polecam, bo smak jest naprawde ciekawy. Musze przyznac, ze nigdy nie jadlam nic podobnego. Danie jest warte przygotowania, gdyz nie trzeba trzymac sie sztywno przepisu. Mozna dodawac ulubione warzywa, a smak i tak pozostanie wyjatkowy. Pomysl na przepis podsunela mi baaaaardzo dawno temu kolezanka. Moja wersja jednak bardzo rozni sie od jej, bo zawiera mieso i nie jest tak plynna jak jej. Ale obie sa rownie smaczne."

Skladniki:

500g miesa mielonego wolowego

1kg ziemniakow

1 puszka krojonych pomidorow

1 bulionetka Bulion wolowy Knorr

3 pieczarki

2 cebule

350g sera zoltego

1/2 papryki

1/2 cukinii

8-10 czarnych oliwek

4-5 zielonych szparagow

1 lyzka przecieru pomidorowego

1 lyzka suszonej bazylii

olej, sol, pieprz, czosnek granulowany, maggi, wegeta


Ziemniaki obrac, umyc i ugotowac z dodatkiem soli do miekkosci. Odlac wode, odparowac i rozgniesc na puree. Odstawic do ostygniecia. Wymieszac z obrana i zmielona w melakserze 1,5 cebuli. Dodac 300g startego na tarce sera. Doprawic do smaku szczypta bazylii i pieprzem. Wszystko bardzo dokladnie wymieszac. Przygotowana masa ziemniaczano serowa (2/3 calosci) wylozyc zaroodporne naczynie lub male zaroodporne kubeczki. (Dokladnie pokryc dno i boki jak na tarte) 1/3 masy odlozyc do przykrycia.

Na patelni rozgrzac olej, dodac mieso mielone i lekko podsmazyc. Dodac bardzo drobno pokrojona polowke cebuli, papryki, cukinii, obrane i drobno pokrojone pieczarki, szparagi i oliwki. Na koniec dodac puszke pomidorow, bazylie, bulionetke knorr oraz przecier pomidorowy. Wszystko bardzo dokladnie wymieszac i doprawic do smaku sola, pieprzem, maggi, wegeta i czosnkiem granulowanym. Zmniejszyc ogien i dusic bez przykrycia do miekkosci warzyw i odparowania wody z pomidorow.

Tak przygotowany farsz przelozyc do formy lub miseczek wczesniej wylozonych masa ziemniaczana. Wierzch przykryc pozostala czescia masy, posypac pozostalym serem i wstawic do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na okolo 15 minut.

Smacznego:)

niedziela, 27 marca 2011

tarta z kurczakiem

"Pierwszy raz w zyciu probowalam ciasta francuskiego. Tzn nie na slodko. Wykorzystalam w tym celu jako glowny dodatek czesci kurczaka z grilla, ktore zostaly mi z wczorajszego obiadu. Musze przyznac, ze bardzo mi zasmakowalo i na pewno przepis powtorze. I to pewnie calkiem niedlugo, bo danie bardzo szybko sie robi. Ciasto kupuje gotowe w sklepie, dodatki wedlug uznania, doprawiam, do piekarnika i obiad gotowy w 20 minut. A jaki pyszny..."

Skladniki:

400g gotowego cista francuskiego

1/3 czerwonej cebuli

1 pieczona piers z kurczaka

1/2 kulki sera mozarella

garsc szpinaku

8 suszonych pomidorkow

suszona bazylia, sol, pieprz, oliwa z oliwek, maka


Ciasto francuskie rozwalkowac na blacie lekko oproszonym maka, aby sie nie kleilo. Cisto powinno miec grubosc okolo 5mm. Wylozyc na blaszce na skropionym oliwa papierze do pieczenia. Skropic oliwa, lekko posolic i popieprzyc. Na tym ulozyc drobno pokrojone kawalki kurczaka, pokrojone liscie swiezego umytego szpinaku, pomidorki, pokrojona w paski cebule i porwany na kawalki ser mozarella. Wszystko skropic oliwa, posypac bazylia i pieprzem. Wlozyc do nagrzanego do 200 stopni piekarnika i piec az ciasto wyrosnie i nabierze zlotego koloru (okolo 20 minut). Podawac natychmiast.

Smacznego:)

sobota, 12 marca 2011

blok czekoladowy

"Moze mi odbilo, ale tak dlugo czekalam na ta czekolade, ze nie moglam sie opanowac i zjadlam ja juz na sniadanie! A tak dlugo czekalam ze wzgledu na brak mleka w proszku i brak dobrego przepisu. Wszystko przyjechalo do mnie tydzien temu wraz z moja kochana siostrzyczka:) Buziole kochana i dziekuje za cudowny przepis..."

Skladniki:

250g mleka w proszku

1 kostka margaryny lub masla

1 cukier waniliowy

3/4 szklanki cukru

1/4 szklanki wody

3 lyzki kakao

garsc posiekanych pistacji


Do garnka wlac wode i dodac maslo. Ciagle mieszajac rozpuscic maslo. Dodac cukier, cukier waniliowy i kakao. Mieszac mikserem do rozpuszczenia skladnikow (na malym gazie). Dodawac po trochu mleka w proszku ciagle miksujac. Miksowac tak dlugo az czekolada bedzie gladka i bez grudek. Zdjac z ognia, dodac pistacje, wymieszac. Przelac do miseczek lub na mala blache wylozona papierem do pieczenia. Odstawic do ostygniecia. Chlodne wstwic do lodowki na okolo 5 godzin. Jak stezeje wyjac z blachy, oderwac papier i pokroic na kostki.

Smacznego:)

p.s. zamiast pistacji mozna dodac inne orzechy, polamane herbatniki, paluszki, rodzynki lub pozostawic mase bez dodatkow.

blok czekoladowy1

sobota, 26 lutego 2011

roladki w rozowym sosie

"Dobra, dobra - wiem, ze na zdjeciu sos nie wyglada na rozowy, ale w rzeczywistosci jest. Tzn przypomina rozowy kolor. Przepis powstal wedlug moich upodoban smakowych. Metoda prob i bledow. Nie nadalam tej potrawie nazwy, poprostu przyzwyczailam sie do nazywania sosu rozowym i moj narzeczony zawsze wie o jaki sos mi chodzi. Moge miec lekki problem z podaniem przepisu, bo danie to zawsze robie bardzo "na oko", ale postaram sie podac zblizona ilosc skladnikow. Problem moge miec w sumie jedynie z podanie ilosci przypraw, ale wierze, ze jak podam ktore przyprawy dodaje, to sami dobierzecie ich ilosc do osiagniecia idealnego dla Was smaku. Zatem do dziela..."

Skladniki:

2-3 podwojne piersi z kurczaka pokrojone kazda na 3 rowne czesci

tyle plastrow boczku ile kawalkow piersi

2 puszki krojonych pomidorow

2-3 duze cebule

4 ziemniaki

3 duze pieczarki

200 ml slodkiej smietany 30% lub smietany kremowki

1 lyzeczka suszonej bazylii

1 lyzeczka suszonego oregano

1 lyzeczka suszonego majeranku

2 kostki rosolowe wolowe

4 zabki czosnku

olej, sol, pieprz, wegeta, sos sojowy, cukier, papryka ostra


Pokrojone piersi z kurczaka umyc, osuszyc i przyprawic sola, pieprzem i czosnkiem granulowanym. Kazdy kawalek zawinac w plasterek boczku. Tak przygotowane roladki podsmazyc na zloty kolor na rozgrzanej patelni z dodatkiem oleju.

Cebule obrac i bardzo drobno pokroic lub zmielic w melekserze (ja miele). Zeszklic na dnie brytfanki na oleju. Dodac obrany i drobno posiekany czosnek i suszone ziola. Smazyc okolo 1 minuty. Dodac pomidory z puszki, kostki rosolowe i okolo 3/4 szklanki wody. Dusic pod przykryciem na malym ogniu okolo 5 minut. Doprawic do smaku podanymi wyzej przyprawami.

Ziemniaki obrac, umyc i pokroic w kostke okolo 1cm/1cm. Pieczarki obrac i rowniez pokroic w kostke. Dodac do mieszanki cebulowo pomidorowej i dusic na malym ogniu pod przykryciem okolo 20 minut mieszajac od czasu do czasu. W razie potrzeby dolac wody. Sos nie moze byc jednak zbyt wodnisty.

Na koniec wlac smietane i dodac usmazone wczesniej roladki. Wszystko dusic kilka minut, az smaki sie pomieszaja a ziemniaki beda miekkie. Podawac ze swieza bagietka lub moim ulubionym naan bread.

Smacznego:)

środa, 16 lutego 2011

placki drobiowe

"Oj pyszne placuszki, pyszne:) Bardzo dawno ich nie robilam i strasznie sie ciesze, ze mi sie ostatnio przypomnialy. I ucieszylam sie nie tylko ja - moja druga polowa spojrzala na talerz z placuszkami. Powachala. Popatrzyla raz jeszcze i z duma w glosie oswiadczyla - ja wiem co to jest. Dziekowac :) A mi sie humor poprawil od razu! Proponuje ponizsze placki podawac z dipem czosnkowym wg tego przepisu i mixed salad wg tego przepisu."

Skladniki:

2 podwojne piersi z kurczaka

2 duze pietruszki

2 duze marchewki

ok 200g fasolki szparagowej

1 duza cebula

3/4 szklanki mleka

2 jajka

3-4 lyzki maki pszennej

2 lyzki majonezu

3 lyzki magi

olej, sol, pieprz, wegeta, bazylia, papryka ostra, czosnek granulowany


Piersi z kurczaka dokladnie umyc i pokroic w bardzo mala kosteczke. Marchewke i pietruszke umyc, obrac i zetrzec na tarce na grubych oczkach. Umyta fasolke i obrana cebule pokroic w bardzo male kawalki (jak najdrobniej). Wszystkie warzywa wymieszac z kurczakiem. Dodac majonez, jajka, magi, mleko i make. Doprawic do smaku ziolami i przyprawami i wszystko dokladnie wymieszac. Na patelni rozgrzac olej i smazyc placki na zloty kolor z obu stron na srednim ogniu. Podawac z sosem czosnkowym.

Smacznego:)

p.s. placki najlepiej podawac natychmiast, ale podgrzane w piekarniku np. dnia nastepnego tez dobrze smakuja.

sobota, 29 stycznia 2011

sernik karmelowy

"Wczoraj wieczorem upieklam sernik z przepisu cuda.wianki. Nie moglam spac cala noc, bo owa slodycz snila mi sie cala noc, a trzeba bylo czekac do rana aby skosztowac. I musze przyznac, ze warto bylo! Nie ukrywam, ze pierwsza rzecza jaka zrobilam po przebudzenie bylo dobranie sie do tego cudenka. Jedyne co przychodzi mi na mysl, zeby powiedziec o tym serniku to to, ze ZNALAZLAM PRZEPIS NA SWOJ IDEALNY SERNIK! Dziekuje Ci Cuda.wianku"

Skladniki:

(forma o średnicy 20cm)

12 ciastek digestives

70g masła

500g sera potrójnie zmielonego (używam quark)

250g serka mascarpone

150ml śmietanki kremówki 30-36%

3 jajka

3 łyżeczki mąki ziemniaczanej

100g cukierków karmelowych np. werther's originals

1 puszka masy karmelowej


Ciastka zmielic w melekserze na drobna mase. Maslo rozpuscic w mikrofali i polaczyc z ciastkami. Forme do pieczenia wylozyc papierem i na to wylozyc mase ciasteczkowa  (dokladnie uformowac palcami, delikatnie przyciskajac aby spod byl rowny). Tak przygotowana forme wlozyc do zamrazalnika na czas przygotowania masy serowej.

W melekserze ukrecic oba rodzaje serkow, smietane kremowke oraz jajka. Dodac pol puszki masy karmelowej, make i ponownie zemlec. Wylozyc do miski. Cukierki zemlec w melekserze na drobne kawalki. Dodac do masy serowej i delikatnie wymieszac lyzka. Calosc przelac do formy na spod z ciasteczek.

Wlozyc do nagrzanego do 160 stopni piekarnika i piec przez okolo 65 min (do suchego patyczka). Po tym czasie piekarnik wylaczyc, lekko uchylic drzwiczki i tak sernik pozostawic do wystygniecia. Gdy wystygnie wyjac z piekarnika i posmarowac wierzch pozostala czescia masy karmelowej. Mozna przyozdobic cukierkami lub orzechami. Wlozyc na cala noc do lodowki.

Smacznego:)

p.s. Sernik powinno sie przechowywac w lodowce

niedziela, 21 listopada 2010

camembert fondue

" No i kolejny wspanialy przepis od cuda.wianki:) Normalnie tak sie dzis na sniadanie najadlam, ze nie moglam sie ruszac. W przepisie zamiast tymianku uzylam bazylii i mysle, ze sie swietnie sprawdzila. I serek zjadalismy z winogronami, ktore wyjatkowo dobrze komponuja sie jego smakiem. Polecam!"

Skladniki:

 1 serek camembert w drewnianym opakowaniu

lyzka oliwy z oliwek

garsc orzechow wloskich

1 lyzeczka bazylii

1 lyzka miodu


Serek camembert wyjac z folii, wlozyc z powrotem do pudeleczka z drewna, ale bez przykrywki. Zrobic kilka naciec z wierzchu, polac oliwa z oliwek i posypac bazylia. Piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez okolo 15 minut. Po wyjeciu z piekarnika polac miodem oraz posypac orzechami.

Podawac natychmiast z grzankami i winogronami.

Smacznego:)

sobota, 11 września 2010

losos

"Udalo mi sie kupic bardzo swiezego lososia. A dokladniej filet z niego. Postanowilam zrobic go w jakis wyjatkowy sposob. I jak to ostatnio mi sie zdarza, przepis podejrzalam w Kuchnia TV. Coprawda troche urozmaicilam, ale wyszlo cudownie. Powiem szczerze, ze nie spodziewalam sie az tak bogatego smaku i aromatu. Musze przyznac, ze jestem z siebie dumna:)"

Skladniki:

1 duzy filet z lososia

1 duzy pomidor

1 mala czerwona cebula

swieze liscie bazylii

1/2 szklanki oliwy z oliwek

4 zabki czosnku

sol, pieprz, czosnek granulowany


Filet z lososia dokladnie umyc i osuszyc. Wylozyc w calosci na blache wylozona pergaminem. Wetrzec troche soli (ilosc w zaleznosci od upodoban), spryskac oliwa z oliwek, oproszyc pieprzem i czosnkiem granulowanym (czosnku niewiele). Wlozyc do nagrzanego do 200 stopni piekarnika i piec okolo 20 minut, az bedzie miekki i lekko przybrazowiony z gory.

Na dno garnka wlac 1/2 szklanki oliwy, dodac umytego i pokrojonego w drobna kostke pomidora oraz cebule. Liscie bazylii umyc i drobno poszatkowac(okolo 2-3 lyzek). Dodac do pomidorow. Na koniec dodac obrany i przecisniety przez praske czosnek. Doprawic sola i pieprzem. Podsmazac cala mieszanke przez okolo 2-3 minuty. Warzywa maja sie tylko zrobic cieple, a nie usmarzyc.

Tak przygotowanym sosem polac filet z lososia, ktory wczesniej zostal upieczony. Warto podawac ze smazonymi na masle szparagami.

Smacznego:)

niedziela, 04 lipca 2010

ryz

"Nigdy za ryzem nie przepadalam. Bardzo dlugo uczylam sie go gotowac. Zwykly ryz w torebkach byl dla mnie zazwyczaj bez smaku. Poza tym denerwowalam sie, ze mam go albo za duzo albo za malo. Az kiedys u znajomej na urodzinach zjadlam ryz, ktory uznalam za idealny. Poprosilam o przepis i oto dziele sie nim z Wami. Gwarantuje, ze nawet opornym zasmakuje. Niech Was nie przeraza ilosc czosnku, bo po usmazeniu ryz nabierze cudownego aromatu, a smak czosnku poprostu zginie"

Skladniki:

1 szklanka ryzu

2 szklanki wody

5 zabkow czosnku

2 lyzki oliwy z oliwek

1/2 lyzeczka soli

1 lyzeczka suszonej pietruszki

dodatki wg uznania - u mnie: rodzynki, groszek mrozony, kukurydza mrozona


Oliwe wlewamy na dno garnka. Dodajemy obrany i przecisniety przez praske czosnek. Wlaczamy na duzy gaz i w momencie kiedy czosnek zacznie sie "smazyc" dodajemy szklanke ryzu. Podsmazamy okolo 2-3 minut (ryz najpierw sie zeszkli po czym zacznie przybierac ponownie bialy kolor), dodajemy wode. Kiedy woda zacznie sie gotowac, dodajemy sol, zmniejszamy gaz na bardzo maly (ja na elektrycznej kuchence nr 2) i przykrywamy pokrywka. Gotujemy tak od czasu do czasu sprawdzajac czy woda juz wsiakla w ryz. Kiedy ryz jest juz suchy przekladamy go do naczynia zaroodpornego, dodajemy dodatki (u mnie groszek, kukurydza rodzynki i pietruszka) wg uznania. Wkladamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na 10 minut. Ryz wtedy "doschnie" i nie bedzie sie kleil.

Smacznego:)

środa, 23 czerwca 2010

zupa pomidprowa

Skladniki

4 udka z kurczaka

3 puszki pomidorow

2 litry bulionu warzywnego

2 cebule

12 mlodych srednich ziemniakow

oliwa z oliwek, czosnek, wegeta, pieprz, bazylia, sos sojowy, cukier, suszone chilli


 

 Kurczaka dokladnie umyc, przekroic kazde udko na pol (paleczka+udo) przyprawic do smaku przyprawa do kurczaka i czosnkiem. Podsmazyc na dnie garnka na oliwie na zloty kolor. Dodac pokrojona w kostke cebule, drobno posiekane 4 zabki czosnku i pol lyzeczki chilli. Gdy cebula sie zeszkli dodac bulion, pomidory w puszce i lyzeczke bazyli. Zmniejszyc ogien i gotowac okolo 20 minut. Na koniec dodac umyte i obrane ziemniaki i gotowac do miekkosci. Doprawic do smaku wegeta, pieprzem, sosem sojowym i cukrem. Podawac posypane swieza pietruszka.

Smacznego:)

zupa pomidorowa na pieczonym kurczaku