Z jedzeniem jest jak z seksem. To są dwie największe przyjemności w życiu człowieka. ... I tak samo jak są ludzie nierozbudzeni seksualnie, tak samo są ludzie nierozbudzeni kulinarnie.
Akcja: Nie kradnij zdjęć! Durszlak.pl

ryby

niedziela, 03 lipca 2011

roladki z lososia

"Strasznie nie chce mi sie ostatnio przesiadywac w kuchni. Lato, (czasem )ladna pogoda, duzo pracy i malo czasu wolnego. Wszystko to sklada sie na moja niechec do gotowania. Moze nie tyle do gotowania, co publikowania wszystkich tych przepisow. Uzbieralam juz chyba z 15 i jakos nie moge zasiasc do komputera. Ale podejrzewam, ze wszystkie te przepisy trafia do Was wczesna jesienia;) A teraz napisze tyle na ile starczy mi checi."

Skladniki:

12 plastrow wedzonego lososia

opakowanie serka almette z ziolami

1/2 glowki salaty lodowej

5 rzodkiewek

1/2 zielonego ogorka

wegeta, pieprz, oliwa z oliwek, bazylia


Salate, ogorka i rzodkiew dokladnie umyc i pokroic. Wymieszac z 2 lyzkami oliwy z oliwek, 1/3 lyzeczki suszonej bazylii i doprawic do smaku wegeta i pieprzem. Kazdy plasterek lososia posmarowac gruba warstwa serka almette i zwinac w rulonik. Salatke rozlozyc na talerze, a na niej ulozyc roladki z lososia. Podawac z grzankami.

Smacznego:)

sobota, 11 czerwca 2011

losos z papryka

"Uzbieralam tyle smacznych przepisow, narobilam tyle kolorowych zdjec, znalazlam tyle nowych smakow... i co? I nie moge znalezc ani czasu ani ochoty na publikacje tych wszystkich nowych cudeniek. Powinnam sobie postanowic poprawe, ale jak bym sie nie starala to mi sie nie chce ostatnio przy kompie siedziec. Zobacze jednak co da sie zrobic. Na dzis mam lososia z kolorowa papryka na kuskusie, do ktorego ostatnio zapalalam przeogromna miloscia. Nie wiedzialam, ze kasza moze byc tak dobra. Jesli jeszcze nie probowaliscie to won do sklepu po te cudna kaszke ;)"

Skladniki:

4 porcje lososia

1 zolta papryka

1 czerwona papryka

1 zielona papryka

1 cebula

garsc posiakanej natki pietruszki

sol, pieprz, papryka, olej


Lososia umyc, osuszyc, przyprawic sola i pieprzem. Wlozyc na rozgrzanego grilla lub patelnie grillowa i piec z obu stron az bedzie rozowy i lekko przypieczony z wierzchu.

Papryke umyc, osuszyc, wyciac gniazda nasienne i pokroic w cienkie paski. Cebule obrac, przekroic na pol i na plasterki. Warzywa dokladnie wymieszac wczesniej doprawiajac sola pieprzem i papryka ostra.

Na patelni rozgrzac olej, dodac warzywa i lekko podsmazyc. Zmniejszyc ogien i dusic pod przykryciem mieszajac od czasu do czasu do miekkosci. W razie koniecznosci dodac troszke wody. Na koniec dodac natke i wszystko dokladnie wymieszac.

Papryke ulozyc na ugrillowanych porcjach lososia. Podawac z kuskusem.

Przyrzadzenie kuskusa: 1 szklanke kaszki kuskus wsypac do naczynia, zalac 1,5 szklanki goracego bulionu (ja rozpuscilam kostke rosolowa we wrzatku), dodac lyzke oliwy, przemieszac, przykryc przykrywka i odstawic na 5 minut. Po tym czasie przemieszac ponownie, dodac dodatki typu: platki migdalowe + suszone owoce lub pokrojone w kosteczke grillowane warzywa typu cukinia, papryka, baklazan.

Smacznego:)

poniedziałek, 02 maja 2011

krewetki w ziolach

"Przyszla wiosna, a z nia ochota na lekkie jedzenie. Zaczynam od krewetek, ktore z moim Kochaniutkim bardzo lubimy. Szczegolnie takie z duza iloscia czosnku i chilli. Jako dodatek salatka ze swiezych warzyw i goraca bagietka z maslem czosnkowym. Palce lizac. Polecam i Wam."

Skladniki:

1kg krewetek

garsc posiekanej natki pietruszki

garsc posiekanej kolendry

garsc posiekanej bazylii

7-8 zabkow czosnku

1/2 papryczki chilli

1/3 szklanki oliwy z oliwek

pieprz


Krewetki dokladnie umyc i osuszyc. Przelozyc do miski, zalac oliwa z oliwek, doprawic pieprzem, dodac wszystkie ziola, przecisniety przez praske obrany czosnek i drobno posiekana umyta papryczke chilli. Wszystko bardzo dokladnie wymieszac. Wstawic do lodowki na okolo 30 min.

Rozgrzac patelnie i przelozyc na nia cala mieszanke krewetek i ziol. Podsmazac do momentu az krewetki nabiora rozowego koloru. Podawac natychmiast.

Smacznego:)

sobota, 30 kwietnia 2011

sledz w curry

"Jak juz wczesniej pisalam  - uwielbiam ryby. A szczegolnie sledzie. A jeszcze bardziej jak sa one marynowane:) A jak znajduja sie w salatce, to juz prawie mi dech zapiera. A jak w sosie curry to zapiera dech zupelnie! Cudowne polaczenie kwaskowatych sledzi z octu ze slodkim ananasem i ostra musztarda francuska z dodatkiem cudownie aromatycznej przyprawy curry... Czego chciec wiecej? Chyba tylko kawalka chleba z maslem. Przepis, a wlasciwie liste skladnikow, dostalam od mojej przyjaciolki Madziusi i choc byl dla mnie idealny to dla mojego Kochaniutkiego musialam go lekko zmodyfikowac (czyt. idealne doslodzic miodem)"

Skladniki:

2 sloiki sledzi w zalewie octowej

1 puszka ananasa

6-7 malych ogorkow koserwowych

3 grube plastry sera

3-4 lyzki majonezu

1 lyzka musztrdy francuskiej (z calymi ziarnami gorczycy)

2-3 lyzki miodu

przyprawa curry


 Sledzie odsaczyc, zdjac skorke i pokroic na plasterki grubosci 1 cm. Ananasa i ogorki odsaczyc i pokroic w kostke. Ser pokroic w slupki. Dodac majonez, musztarde, curry (w zalezosci jak ostra przyprawe macie. Ja dodalam okolo 3 lyzeczek). Wszystkie skladniki dokladnie wymieszac. W razie potrzeby doslodzic miodem.

Smacznego:)

wtorek, 25 stycznia 2011

sledzik

"No w koncu jestem i ja:) Musze przyznac, ze troche czasu zajelo mi dojscie do siebie po Swietach. Ale jak mawiaja - lepiej pozno niz pozniej;) Wracam z nowymi silami i planami. na poczatek zapraszam na sledzika wszystkich tych, ktorzy jak ja uwielbiaja takie przekaski."

Skladniki:

1/2 kg solonego sledzia typu Matjas

2 duze cebule

1/3l oliwy z oliwek

1 cytryna

3-4 ogorki kiszone

koper

czosnkowy pieprz mielony, lisc laurowy, pieprz ziarnisty, oregano, bazylia, cukier


Sledzie namoczyc w niesolonej, przegotowanej zimnej wodzie do momentu az osiagna idealny dla Was smak. Mi zajelo to okolo 2 godzin, w czym raz zmienilam wode na nowa. Tak przygotowane filety pokroic na kawalki grubosci 2cm. Cebule obrac i posiekac w drobna kosteczke, tak samo ogorki. Na dno duzego sloika wsypac kilka ziaren pieprzu i 2 listki laurowe. Na to wylozyc garsc pokrojonego sledzia, posypac czosnkowym pieprzem oraz malenka iloscia cukru, skropic sokiem z cytryny, posypac ziolami i swiezym drobno pokrojonym koprem. Na sledziu ulozyc cienka warstwe cebuli i ogorka. Zalac oliwa. Polozyc nastepna warstwe sledzia, posypac przyprawami i ziolami, cebula, ogorkiem, zalac oliwa. Przekladac warstwy w tej samej kolejnosci do wyczerpania skladnikow, konczac na warstwie cebuli i ogorka. Zalac oliwa tak aby przykryla dokladnie wszystkie skladniki. Wstawic do lodowki na minimum 24 godziny. Przechowywac w lodowce w zamknietym sloiku.

Smacznego:)

23:13, dodista48 , ryby
Link Komentarze (1) »
wtorek, 26 października 2010

ryba po grecku

"Przygotowuje sie do Swiat:) Sprawdzam, czy potrafie jeszcze gotowac to co potrzebne w Dzien Bozego Narodzenia. A tak poza tym, to uwielbiam rybe po grecku, ktora z Grecja nie ma w sumie nic wspolnego."

Skladniki:

2 filety z dorsza

4 duze marchewki

2 pietruszki

2 duze cebule

1 duzy por

maly sloiczek przecieru pomidorowego

lyzka posiekanej natki pietrzuszki

sol, pieprz, wegeta, olej, bazylia, maggi, bulka tarta, maka, cukier


Rybe dokladnie umyc i pokroic w kawalki sredniej wielkosci. Doprawic sola i pieprzem (ja posypuje dodatkowo przyprawa do kurczaka) i obtoczyc w bulce zmieszanej z maka w proporcji 1:1. Usmazyc na rozgrzanym oleju.

Wszystkie warzywa dokladnie umyc i obrac. Marchewke i pietruszke zetrzec na tarce na grubych oczkach. Cebule pokroic w bardzo mala kostke, pora rowniez. Cebule wrzucic na patelnie na rozgrzany olej i zeszklic. Dodac reszte warzyw, 2 lyzki suszonej bazylii, lyzke natki pietruszki i podsmazyc. Dodac 1/4 szklanki wody i dusic na malym ogniu do miekkosci. Cala woda musi odparowac, dlatego radze nie przykrywac patelni przykrywka. Warzywa nalezy czesto mieszac. Kiedy wszystko bedzie prawie miekkie dodac przecier pomidorowy. Doprawic do smaku sola, cukrem, pieprzem, wegeta i maggi.

Rybe wylozyc na polmisek i przykryc dokladnie duszonymi warzywami.

Smacznego:)

P.s. Warzywa bardzo szybko zmiekna, wiec nalezy uwazac, zeby nie zrobila sie papka. Ja zaczynam doprawiac, kiedy sa jeszcze lekko chrupiace. Po wylaczeniu ognia zostawiam je na 10-15 minut na goracej patelni, zeby "doszly". Tym sposobem nigdy nie sa rozgotowane:)

piątek, 17 września 2010

kotlety z lososia

"Kotlety z mielonego fileta z lososia. Zrobilam je pod wplywem chwili. Nie planowalam i nie mialam przepisu. W ogole uwielbiam ryby. Pod kazda postacia. Wyszly pyszne. Lekkie i chrupiace z delikatnym aromatem koperku. Polecam na piatkowe popoludnia:)"

Skladniki:

400g mielonego fileta z lososia

1 jajko

3-4 lyzki posiekanego koperku

1/2 namoczonej czerstwej bulki

okolo pol szklanki bulki tartej

sol, pieprz, maggi, wegeta, olej


Mieso z lososia umiescic w duzej misce. Dodac jajko, koper, i odcisnieta wczesniej namoczona czerstwa bulke. Doprawic sola, pieprzem, maggi, wegeta. Wszystkie skladniki polaczyc w gladka mase. Mieso prawdopodobnie bedzie bardzo "rzadkie". Dodawac po trochu bulki tartej i mieszac do momentu az mieso uzyska konsystencje odpowiednia do ksztaltowania kotletow.

Z gotowego miesa ulepic okragle kotlety. Obtoczyc je w tartej bulce i smazyc na rozgrzanej patelni z dodatkiem oleju na zloty kolor. Podawac natychmiast.

Smacznego:)

Tagi: koperek losos
22:19, dodista48 , ryby
Link Dodaj komentarz »
czwartek, 09 września 2010

ryba w stylu hinduskim

"Kombinacja świeżych składników, przypraw oraz szybkie techniki gotowania - tym charakteryzuje sie kuchnia indyjska. Hinduski gulasz z dorsza przygotowalam dla odmiany. Polecam wszystkim, kto chce zasmakowac kuchni indyjskiej, a nie ma gdzie jej skosztowac:) Przepis mam z Kuchnia TV."

Skladniki:

2 filety z dorsza

1 duza cebula

300g krewetek

4 zabki czosnku

oliwa z oliwek, kolendra, garam masala, curry, kurkuma, imbir, papryka ostra, kwiat anyzu, sol, pieprz


Na dno garnka wlac kilka lyzek oliwy z oliwek, dodac 1 lyzeczke garam masala, 1 lyzeczke kurkumy, pol lyzeczki curry, pol lyzeczki papryki, 1 lyzke startego imbiru, 4 lyzki drobno posiekanej koledry, 4 zabki czosnku przecisniete przez praske oraz 2 kwiaty anyzu. Podsmazac przez okolo 2 minuty. Dodac obrana i pokrojona w plastry cebule. Podsmazac az cebula sie zeszkli. Dolac 1,5 szklanki wody.

Do "wywaru" z przypraw wlozyc umyte, pokrojone w grube plastry filety z dorsza, ktore wczesniej zostaly osolone i podsmazone na oliwie z oliwek. Gotowac na malym ogniu okolo 6 minut az ryba bedzie bialutka w srodku.

Na koniec dodac umyte i obrane krewetki. Gotowac jeszcze okolo 3-4 minut. W razie potrzeby doprawic do smaku sola, pieprzem i sosem sojowym.

Smacznego:)