Z jedzeniem jest jak z seksem. To są dwie największe przyjemności w życiu człowieka. ... I tak samo jak są ludzie nierozbudzeni seksualnie, tak samo są ludzie nierozbudzeni kulinarnie.
Akcja: Nie kradnij zdjęć! Durszlak.pl
Kategorie: Wszystkie | inne | kanapki | kuchnia | makaron | miesa | moje perelki | ryby | salatki | slodkosci | zapiekanki | zupy
RSS

makaron

piątek, 17 września 2010

grzybowe ravioli

"Przepis z programu "Kuchnia francuska po prostu". Oczywiscie z moimi modyfikacjami... Pyszne, lekkie danie. Zachwyca smakiem i latwoscia przyrzadzenia. Polecam wszystkim zabieganym i lubiacym dobrze zjesc."

Skladniki:

650g grzybów, umytych i obranych

2 piersi z kurczaka

1 duza cebula, pokrojona

lyzka masła

2 posiekane ząbki czosnku

duza garść startego parmezanu, część do dekoracji

3 - 4 łyżki posiekanej natki pietruszki

8 plastrów makaronu o wymiarach 7,5 na 10 cm

sol, pieprz, oliwa z oliwek, wegeta, papryka ostra, czosnek granulowany


Grzyby pokroic na ćwiartki bądź ósemki, w zależności od ich rozmiarów. Troche masla z odrobina oliwy rozpuscic na patelni. Wrzucic grzyby i cebule i przyrumienic je. Dodac czosnek, doprawic wegeta i pieprzem. Podsmażac grzyby, aż będą miękkie. Wrzucic pietruszke i zadbac, żeby mieszanka nie wystygła podczas przygotowania makaronu. 

Zagotowac garnek wody na makaron. Do zagotowanej wody dodac sol i olej. Wrzucić makaron i gotowac, aż będzie al dente. Odcedzic go.

Na oddzielnej patelni podsmazyc pokrojone w grube paski i przyprawione wegeta, pieprzem i czosnkiem granulowanym piersi z kurczaka.

Na każdym talerzu połozyc plaster makaronu. Na to troche sera. Nałozyc grzyby i po kilka kawalkow piersi z kurczaka. Przykryc drugim plastrem makaronu. Udekorowac startym parmezanem i ostra papryka.

Smacznego:)

środa, 08 września 2010

Fusilli

"Makarony. Pod kazda postacia. Chyba kazdy je lubi? Dzis makaron typu fusilli z kurczakiem i szparagami w pysznym serowo-czosnkowym sosie. Bardzo tuczace i bardzo pyszne:) Raz na jakis czas mozna sobie pozwolic. A co...!!!"

Skladniki:

375g makaronu typu fusilli

1 podwojna piers z kurczaka

300g pieczarek

300g szparagow

kilka plasterkow boczku

4 zabki czosnku

180ml slodkiej smietany

pol szkalanki startego parmezanu

maslo, sol, pieprz, czosnek granulowany, bazylia, wegeta, olej


Makaron ugotowac w wodzie z dodatkiem oleju i soli. Odcedzic na sitku i przelac zimna woda, zeby sie nie sklejal. Wlozyc z powrotem do cieplego garnka.

Piersi z kurczaka pokroic w kostke 2/2cm, podsmazyc na masle razem z drobno pokrojonym boczkiem i obranymi wczesniej i pokrojonymi pieczarkami. Dodac umyte, pokrojone i ugotowane szparagi.

Kiedy wszystko bedzie juz miekkie dodac smietane, parmezan i doprawic do smaku pieprzem, czosnkiem granulowanym, bazylia i wegeta. Gdy sos zacznie gestniec dodac przecisniete przez praske zabki czosnku. Zestawic z ognia. Dodac ugotowany wczesniej makaron i dokladnie wszystko wymieszac.

Smacznego:)