Z jedzeniem jest jak z seksem. To są dwie największe przyjemności w życiu człowieka. ... I tak samo jak są ludzie nierozbudzeni seksualnie, tak samo są ludzie nierozbudzeni kulinarnie.
Akcja: Nie kradnij zdjęć! Durszlak.pl

inne

wtorek, 30 sierpnia 2011

osmiornica z patatas bravas

"No jestem i ja:) Ciezko bylo sie wciagnac w wir pracy i wszystkich innych obowiazkow. Powrocic do rzeczywistosci po kilku tygodniach slodkiego leniuchowania. Ale jak trzeba to trzeba. W tym roku niestety nie bylo mi dane wyjechac do jakiegos cieplego kraju, dlatego postanowilam sprowadzic troche egzotyki do siebie. No i zaczelam oczywiscie od kuchni. Udalo mi sie kupic sliczna 850 gramowa osmiorniczke. Niestety wypatroszona nie byla :/ wiec zmusilam do tego Kochaniutkiego. A co? Niech wniesie cos od siebie do naszego menu! Smiechu bylo co niemiara, ale wszystko poszlo gladko. Danie tak nam zasmakowalo, ze kupilismy dodatkowe dwie osmiornice "na zapas". Nie musze chyba pisac, ze jest to potrawa godna polecenia?"

Skladniki:

1 duza osmiornica - ok 800-1000g

1 cebula

7 duzych ziemniakow

2 puszki pomidorow

1 cebula

3-4 zabki czosnku

1 papryczka chilli

ok 1 lyzeczka ostrej papryki

ziola, sol, pieprz, oliwa z oliwek, cukier, wegeta


Osmiornice wypatroszyc wzorujac sie na tym filmiku i ugotowac wedlug tego przepisu.

Na patelni podsmazyc na oliwie z oliwek obrana i bardzo drobno pokrojona cebule. Dodac umyta i bardzo drobno posiakana papryczke chilli (lub pol, w zaleznosci jak ostra papryczke macie i jak ostry sos chcecie uzyskac), ziola typu bazylia, oregano, pietruszka, okolo 1/2 lyzeczki kazdego ziola i przecisniety przez praske obrany czosnek. Wszystko podsmazac kilkanascie sekund. Dodac pomidory z puszki. Dusic na malym ogniu az sos stanie sie w miare gesty. Doprawic do smaku cukrem, wegeta, pieprzem i ostra papryka.

Ziemniaki obrac, umyc, pokroic w kostke, przyprawic sola, skropic oliwa i wylozyc na blaszce do pieczenia wylozonej pergaminem. Wstawic do piekarnika nagrzanego do 190 stopni i piec, mieszajac od czasu do czasu, az beda miekkie w srodku, a chrupkie i zlote na zewnatrz.

Osmiornice pokroic na male kawaleczki. Na talerzu wylozyc warstwe sosu, warstwe ziemniakow, ulubione liscie salaty i pokrojone kawalki osmiornicy. Zajadac ze smakiem.

Smacznego :)

//Przepis dolaczam do akcji "warzywa psiankowate" prowadzonej przez Mops w Kuchni//

środa, 13 lipca 2011

jajka w sosie musztardowym

"Jajka te przyrzadzilam juz jakis czas temu, ale jakos nie moglam sie zebrac do opublikowania przepisu. Nie wiem jak Wam, ale mi jajka w sosie chrzanowym kojarza sie ze szkolna stolowka. Nie jadlam ich juz od wiekow i nawet nie wiem dlaczego, bo przeciez zawsze bardzo je lubilam. O przepis zapytalam moja przyjaciolke Zuzke i po lekkich modyfikacjach stworzylam swoja wersje sosu. Polecam bardzo, bo sos nadaje sie nie tylko do jajek. Znakomicie sprawdza sie w towarzystwie mies i ryb. A w dodatku jest banalnie prosty w przygotowaniu!"

Skladniki:

8 jajek

3 lyzeczki musztardy francuskiej

250ml slodkiej smietanki 30%

2 lyzki masla

2 lyzki maki pszennej

woda

pieprz, wegeta, miod


Maslo podgrzac na patelni aż się roztopi. Na sklarowane masło wrzucic 2 łyżeczki mąki i intensywnie mieszac aż do momentu uzyskania jednolitej konsystencji, lekko przyrumienic. Zdjac na chwile z palnika i dodac musztarde. Wszystko dokladnie wymieszac. Postawic ponownie na wolny ogień i dodac śmietanke. W razie koniecznosci dodac wody. Można dodac kostkę rosołową. Na koniec doprawic do smaku wegetą, miodem i pieprzem.

Jajka ugotowac na twardo i przekroic na pół. Polac goracym sosem. Najlepiej podawac od razu po przygotowaniu z gotowanymi ziemniakami.

Smacznego:)

P.s. Musztarde radze dodawac po jednej lyzce, bo jak wiadomo musztarda musztardzie nie rowna. Probowac sos i w razie potrzeby dodac wiecej musztardy lub ilosc zredukowac. Miodu nie trzeba dodawac, jednak ja dodaje, bo miod znakomicie komponuje sie z musztarda. Rownowazy ostry smak i dodaje delikatnosci calej potrawie.

sobota, 07 maja 2011

nalesniki z owocami

"To kolorowe danie przedstawiam specjalnie dla Madzi, a wlasciwie dla jej przeslodkiej coreczki Ani:) Super kolorowe, super smaczne, z super ogromna iloscia witamin. Aha! No i super slodkie. Czyli danie w sam raz dla malych dziewczynek! Duzym tez bedzie smakowalo. I chlopcom rowniez. Tym malym i tym duzym. Mojemu smakowalo. Dzien wczesniej dostal te same nalesniki, ale w innej oprawie (czyt. zwiniete w rulon w srodku z bananem) i stwierdzil, ze te sa sto razy lepsze:) A byly identyczne, hehehe. Tylko nie super ustrojone. Ach Ci faceci.... Pomysl zaczerpnelam z Kwestii Smaku."

Skladniki:

Na nalesniki:

100 g mąki pszennej

2 duże jajka

1 łyżka cukru

szczypta soli

40 g roztopionego masła (lub oleju roślinnego)

250 ml mleka kokosowego (lub mleka krowiego)

1 łyżeczka oleju roślinnego do smażenia

1/3 sloika dzemu z czarnej porzeczki

Do dekoracji:

mango

granat

slupki migdalowe

cukier puder

200 g kwaśnej śmietany 12% + 2 łyżki cukru pudru + 1 lyzeczka esencji waniliowej 


Do miski wsypać mąkę, dodać jajka, cukier, sól i masło (lub olej). Wymieszać trzepaczką na gładką masę. Dodać mleko kokosowe (lub mleko krowie) i ponownie roztrzepać aż powstanie jednolite ciasto. Rozgrzać dużą patelnię do smażenia naleśników, wlać łyżeczkę oleju roślinnego i rozprowadzić go rownomiernie po całej powierzchni. Gdy patelnia będzie gorąca wlać pierwszą porcję ciasta i smażyć naleśnika raz przewracając. Kolejne naleśniki smażyć już bez natłuszczania patelni. Nalesniki posmarowac dzemem i zwijać w ruloniki, kroić na paski i układać na talerzach. Posypać cukrem pudrem, polać to tu to tam śmietaną wymieszaną z cukrem i wanilia. Posypać umytymi, obranymi owocami pokrojonymi na male kawalki. Na koniec udekorowac slupkami migdalow.

Smacznego:)

P.s. Do nalesnikow mozna uzyc dowolnych owocow i smarowac je np twarogiem. Smietane mozna zastapic polewa czekoladowa lub musem owocowym, a migdaly rodzynkami, wiorkami kokosowymi czy jakimikolwiek posiekanymi orzechami. Aby bylo kolorowo!

nalesiki z owocami

piątek, 25 marca 2011

ziemniaki czosnkowe

"Uff. Dawno mnie tu nie bylo:( Postanowilam nadrobic zaleglosci. Przedstawie Wam takie pysznosci, ze normalnie za tydzien bedziecie musieli sie odchudzac po tygodniu przejedzenia:) Dzis prezentuje najpyszniejsze na swiecie ziemniaki pieczone w piekarniku z czosnkiem i ziolami. Wspaniale smakuja z kurczakiem z rozna lub pieczonym. Nic dodac nic ujac, a palce lizac. Przepis dostalam od Edytki i bardzo jej za to dziekuje."

Skladniki:

1kg mlodych ziemniaczkow (czym mniejsze tym lepiej)

3/4 glowki czosnku

1/3 lyzeczki suszonego oregano

1/3 lyzeczki suszonej bazylii

1/3 lyzeczki suszonej pietruszki

okolo 5 lyczek oliwy z oliwek

sol, pieprz, przyprawa do ziemniakow


Ziemniaki dokladnie umyc, osuszyc i wlozyc do zaroodpornego naczynia. Polac oliwa z oliwek. Dodac ziola i zmiazdzone i obrane zabki czosnku (ja kazdy zabek miazdze kladac na nim duzy noz i przyciskajac dlonia, wtedy latwiej sie obiera, a czosnek uwalnia cudowny aromat). Doprawic sola, pieprzem i przyprawa do ziemniakow. Naczynie przykryc i potrzasnac nim kilkakrotnie az przyprawy i ziola rowno sie rozprowadza. Wstawic do nagrzanego do 190 stopni piekarnika i piec okolo godziny (w zaleznosci od wielkosci ziemniakow). Co  15-20 minut naczynie wyjac z piekarnika i potrzasnac nim aby oliwa i przyprawy rowno sie rozprowadzily i nie opadaly na dno. Kiedy ziemniaki beda juz miekkie zdjac przykrywke i piec kolejne 5-10 minut aby skorka sie przypiekla. Podawac natychmiast.

Smacznego :)

20:56, dodista48 , inne
Link Komentarze (2) »
sobota, 05 marca 2011

risotto z krewetkami

"Moje pierwsze w zyciu risotto:) Jestem z siebie taka dumna... Efekt koncowy wyszedl znakomity, przeszedl moje najsmielsze oczekiwania. Przepis pochodzi z tej strony, ale zostal lekko przeze mnie zmodyfikowany. Tak naprawde to zmienilam poprostu dodatki i dalam mniej bulionu bo chcialam otrzymac gestsza konsystencje. Risotto jest dosc szybkie w przygotowaniu, ale ogromnym minusem jest to, ze trzeba stac przy garnku i nieustannie mieszac. Mysle jednak, ze warto sie poswiecic."

Skladniki:

8 szklanek bulionu z kurczaka

3 cebule, obrane i posiekane

3 łyżki oliwy z oliwek

4 ząbki czosnku, obrane i posiekane

2 szklanki ryżu Arborio lub innego ryzu do risotto

2/3 szklanki białego wina

1 szklanka krewetek

5-6 suszonych pomidorkow

1 szklanka Parmezanu lub Grana Padano

sól i pieprz


W rondlu (średniej wielkości) podsmażyć cebulę na oliwie, aż będzie miękka. Dodać czosnek i ryż, mieszać aż ziarna ryżu dokładnie pokryją się oliwą i będą delikatnie przypieczone, ok. 3 minut. Wlać wino, odparować, cały czas mieszając. Wlewać cieply bulion, 1 łyżkę wazową naraz, ciagle mieszajac poczekać aż ryż wchłonie bulion, wlać następną porcję. Gotować dolewając bulionu i mieszając, aż risotto będzie miękkie i kremowe. Niekoniecznie musicie dodac 8 szklanek. Ja dodalam okolo 5-6 bo chcialam uzyskac gestsza konsystencje. Na koniec dodac starty na tarce ser i doprawić solą i pieprzem do smaku. Dodac podsmazone krewetki i pokrojone w cienkie paseczki suszone pomidory. Dokladnie wymieszac.

Smacznego:)

czwartek, 03 lutego 2011

ciecierzyca curry

"Dla odmiany dzis znowu troche Indii:) Moze nie zupelnie, bo moje dania indyjskie sa tylko wzorowane na kuchni indyjskiej, a w rzeczywistosci sama staram sie doprawiac potrawy po swojemu, bo jest sporo ichniejszych przypraw, ktorych ja poprostu nie lubie. Przepis pochodzi z miesiecznika Good Food i jest lekko przeze mnie zmodyfikowany. A tak na marginesie to zastanawia mnie nazwa dania, bo w przepisie nie ma przyprawy curry;)"

Skladniki:

2 puszki ciecierzycy

1 puszka krojonych pomidorow

1 duza cebula

4 zabki czosnku

oliwa z oliwek

1 mala papryczka chilli

1/2 lyzeczki kurkumy

1 lyzeczka papryki

1 lyzeczka mielonej koledry

1 lyzka swiezej siekanej koledry

1/2 lyzeczka mielonego cynamonu

1 lyzeczka garam masali

1 kostka rosolowa


Na dnie garnka  lub wysokiej patelni podgrzac 2-3 lyzki oliwy z oliwek. Na oliwie podsmazyc wszystkie przyprawy (okolo1-2 minut), dodac obrana i drobno posiekana cebule, papryczke chili i czosnek oraz umyta i posiekana kolendre. Podsmazyc do momentu zeszklenia sie cebuli. Dodac puszke pomidorow oraz odsaczona i umyta ciecierzyce. Wrzucic kostke rosolowa. Wszystko bardzo dokladnie wymieszac. Zmniejszyc ogien i dusic pod przykryciem przez okolo 5-10 minut od czasu do czasu mieszajac. Doprawic do smaku sola i pieprzem.

Smacznego:)

p.s. zamiast puszki pomidorow mozna dodac 2 pokrojone pomidory i pol szklanki wody. Z papryczka chilli uwazajcie, bo mozna trafic na naprawde ostra - moja byla o sredniej ostrosci.

Ciecierzyce podalam z kawalkami osolonej smazonej wieprzowiny.

14:07, dodista48 , inne
Link Komentarze (2) »
środa, 02 lutego 2011

likier kawowy

"Przepis z ktorego przyrzadzilam likier kawowy krazy po necie juz od dluzszego czasu. Krazy on pod nazwa Domowy Baileys. Postanowilam jednak nazwe ta zmienic z tego wzgledu, gdzyz moim zdaniem, likier ten nie przypomina w smaku baileysa. Jest pyszny, slodziutki, karmelowy, ale jak dla mnie smaku baileysa zupelnie nie przypomina. Nie jest ani lepszy ani gorszy. Jest poprostu zupelnie inny. Tak czy inaczej warto przepis wyprobowac, bo likier ten jest naprawde smaczny."

Skladniki:

1 puszka masy karmelowej (ok 400g)

3/4 puszki mleka skondensowanego nieslodzonego

okolo 1/2l wodki

1,5 lyzeczki kawy rozpuszczalnej


Kawe zaparzyc w bardzo malej ilosci wody (1/5 szklanki). Dodac do masy karmelowej wraz z mlekiem skondensowanym i zmiksowac. Dodac wodke (ilosc w zaleznosci jaki mocny likier chcecie)i wymieszac lyzka. Przelac do butelki i wstawic do lodowki na minimum 3 dni. Likier przechowywac w lodowce.

Smacznego:)

p.s. ja uzylam zamiast masy karmelowej mleka skondensowanego slodzonego, ktore ugotowalam dzien wczesniej. Gotowanie zajelo mi 2,5 godziny. Likieru z podanego przepisu wyszlo mi okolo 1litra. Moze troche ponad.

16:16, dodista48 , inne
Link Komentarze (5) »
piątek, 28 stycznia 2011

pesto

"Pesto to klasyczny sos, ktory znakomicie ozywia rozne potrawy - od makaronu, ryb, mies, az po roznego rodzaju warzywa. Ma specyficzny smak, ktorego nie potrafie do niczego porownac. Jezeli jeszcze nie probowaliscie tego specyfiku, to nie zwlekajcie, bo naprawde warto. Przepis pochodzi z mojej ulubionej ksiazki GoodFood 101 Mediterranean dishes"

Skladniki:

100g orzeszkow piniowych

100g parmezanu

3 zabki czosnku

20g swiezej bazylii

20g swiezej natki pietruszki

100ml oliwy z oliwek


Bazylie i netke dokladnie umyc, osuszyc i wlozyc do meleksera. Najlepiej jest oderwac listki od lodyg i uzyc do pesto samych listkow. Dodac obrany czosnek i pokrojony ser. Calosc zalac oliwa i zemlec na gladka mase. Przechowywac w lodowce w calosci zamoczone w oliwie.

Smacznego:)

p.s. Ja dodatkowo doprawilam do smaku pieprzem i wegeta i dodalam o jeden zabek czosnku wiecej, bo takie wlasnie lubie.

20:29, dodista48 , inne
Link Komentarze (2) »
sobota, 27 listopada 2010

dip baklazanowy

"Do zrobienia tej pasty przymierzalam sie juz od dawna. Czytalam przepis sto razy, przegladalam zdjecia. I nie moglam sie doczekac soboty, kiedy znajde czas zeby ja przygotowac. I oto jest. A raczej byla:) bo zniknela w oka mgnieniu! Radze sprobowac, bo smak jest naprawde ciekawy. Przepis z ksiazki Party Food"

Skladniki:

1 baklazan

1 cebula

1 cytryna

garsc posiekanej pietruszki

5 lyzeczek creme fraiche

2-3 zabki czosnku

sos tabasco

sol, pieprz, oliwa z oliwek


Baklazana dokladnie umyc, skropic oliwa i wlozyc do piekarnika nagrzanego do 200 stopni. Piec okolo 20 minut lub do miekkosci. Odstawic do ostygniecia. Cebule i czosnek obrac i drobno posiekac. Podsmazyc na oliwie z oliwek i odstawic do ostygniecia. Wczesniej upieczonego baklazana obrac i rozgniesc na puree (ja bardzo drobno pokroilam). Dodac usmazona cebule z czosnkiem, posiekana pietruszke, creme fraiche (mozna zastapic jogurtem lub gesta smietana kremowka). Dodac sok z calej cytryny i otarta skorke z polowy cytryny (ja nie dodalam skorki bo nie lubie). Doprawic sosem tabasco, sola, pieprzem i dokladnie wszystko wymieszac. Podawac z grzankami lub jako dip do pieczonych mies.

Smacznego:)

 //przepis dolaczam do akcjii cytrusowy tydzien//

20:00, dodista48 , inne
Link Dodaj komentarz »
poniedziałek, 11 października 2010

zapiekane szparagi

"Czasem mam ochote na cos malego, taka przekaske przed obiadem. Moznaby to nazwac przystawka. Takie szybkie, lekkie, pyszne danie, ktore rozbudza apetyt i zacheca do dalszego palaszowania. Szparagi w szynce parmenskiej sa tego doskonalym przykladem."

Skladniki:

8 szparagow na jedna porcje (1osoba)

2 plastry szynki parmenskiej na jedna porcje

oliwa z oliwek, pieprz, czosnek granulowany


Szparagi dokladnie umyc i poodcinac twarde koncowki. Skropic oliwa z oliwek i posypac czosnkiem. Zawinac szparagi najpierw w jeden plaster szynki a nastepnie w drugi. Wlozyc do nagrzanego do 180C piekarnika na blaszce skropionej oliwa. Piec okolo 7 minut lub do miekkosci.

Podawac posypane pieprzem i ulozone na syropie balsamicznym(opcjonalnie).

Smacznego:)

Tagi: szparagi
20:07, dodista48 , inne
Link Dodaj komentarz »
piątek, 10 września 2010

ziemniaki

"Nosilam sie z zamiarem, zeby do swojej hinduskiej rybki zrobic "bombay potatoes" ale, ze juz mam to do siebie, ze jak gotuje cos z przepisu to wszystko przekrecam po swojemu, wyszly mi takie oto ziemniaczki, ktorym daleko do znanych bombay potatoes. Ale nie chwalac sie stwierdzam, ze ten oto moj wymysl smakuje mi duzo bardziej. Polecam."

Skladniki:

5 ugotowanych ziemniakow

1 mala ugotowana brokula

1 puszka ciecierzycy (lub 250g ugotowanej)

1 cebula

250g szpinaku

1 lyzka startego imbiru

4 zabki czosnku

kolendra

oliwa z oliwek, sol, pieprz, papryka, garam masala, kurkuma, gozdziki, kwiat anyzu, gorczyca brazowa


Na dno garnka wlac 4-5 lyzek oliwy z oliwek. Dodac 1 plaska lyzeczke garam masala, 1 lyzeczke kurkumy, 1 lyzeczke papryki, 5-7 gozdzikow, kwiat anyzu, 1 lyzeczke gorczycy, czosnek przecisniety przez praske, imbir oraz okolo 3 lyzek drobno posiekanej kolendry. Wszystko razem podsmazac okolo 2 minut. Dodac pokrojona w kostke cebule, zeszklic. Dodac szpinak, podsmazac az bedzie miekki (ja dodalam mrozony). Na koniec dodac obrane, pokrojone i ugotowane wczesniej ziemniaki i brokuly oraz ciecierzyce. Podsmazac wszysko przez okolo 3-4 minuty lub do czasu az wszystko bedzie gorace. Doprawic do smaku sola i pieprzem.

Smacznego:)

poniedziałek, 30 sierpnia 2010

Fasloka po bretonsku

"Oto wypociny mojego narzeczonego:) Fasolka, ktora ugotowal po raz pierwszy w zyciu. Wedlug mojego przepisu, ale swojego wykonania. Musze przyznac, ze wyszla rewelacyjna. Niedlugo bedzie musial to powtorzyc..."

Skladniki:

1 kg fasoli Jas

2 petka kielbasy zwyczajnej z dziczyzna

2 duze cebule

1 maly sloiczek koncentratu pomidorowego

2 kostki rosolowe (wieprzowe, cielece lub na wedzonym boczku)

sol, pieprz, czosnek granulowany, majeranek, wegeta, magi, cukier, olej


Fasole namoczyc na noc w cieplej przegotowanej wodzie. Wody musi byc duzo wiecej niz fasoli, bo fasola duzo wody wchlonie i "urosnie", wiec dobrze gdyby garnek tez byl wiekszy.

Nastepnego dnia dokladnie umyc fasole, dodac wode (tyle zeby zakrywala dokladnie cala fasole) i gotowac z dwoma kostkami rosolowymi (wieprzowe, cielece lub najlepiej na wedzonym boczku) az do miekkosci. Kiedy fasola bedzie prawie miekka dodac 1 lyzke majeranku. Cebule obrac i pokroic w mala kostke, kielbase rowniez. Podsmazyc razem na oleju, po czym dodac do gotujacej sie fasoli. Gdy fasola bedzie juz miekka dodac koncentrat pomidorowy i doprawic do smaku sola, pieprzem, magi, wegeta i czosnkiem. Na koniec dodac pol lyzeczki cukru.

Smacznego:)

 

środa, 21 lipca 2010

ogorki malosolne

"Warzywka w ogrodku rosna i czlowiek zaczyna kombinowac co by tu jeszcze... Wiec szczesliwym posiadaczom mlodych swiezych ogorkow podsuwam pomysl na ogorki malosolne."

Skladniki:

15 mlodych swiezych ogorkow

1 glowka czosnku

1 wiazka przerosnietego kopru

kawalek korzenia chrzanu

sol, woda


Ogórki porządnie umyc. Zagotowac 2 litry wody i rozpuscic w niej 4 lyzeczki soli. Do jeszcze gorącej wody można dodać część czosnku i kopru. Dobrze wymyty kamienny garnek wylozyc chrzanem. Wkladac po kolei ogórki i koper, gdzieniegdzie utykając ząbki czosnku. Wszystkie składniki starannie ciasno "upchac". Całość zalac przygotowaną wcześniej, ledwie ciepłą wodą. Polozyc na wszystko równo talerzyk i czyms go obciazyc. Ogórki muszą być dokładnie zakryte solanką.

Tak przygotowane ogórki zostawic w miejscu na conajmniej 24-36 godz. Po tym czasie można dokonać próby smaku. Ogórek powinien zmienić swój kolor na ciepło zielony. Najbliżej środka powinien być prawie surowy. Jeśli osiągnęliśmy ten stan, garnek stawiamy w chłodne miejsce, typu lodówka. I rozpoczynamy wyjadanie. 

Smacznego:)

 

Tagi: czosnek Koper
18:12, dodista48 , inne
Link Komentarze (1) »
środa, 14 lipca 2010

papryka faszerowana

"Dzis przygotowalam faszerowana papryke, ktorej nie robilam chyba od roku! Poprostu zapomnialam, ze umiem taka ugotowac. A szkoda, bo jest naprawde smaczna. I zdrowa:) Przepis dostalam kilka lat temu od Asi, troche go zmodyfikowalam,a jej jestem wdzieczna za ten smak az do dzis."

Skladniki:

8 papryk w roznych kolorach

400g wolowego miesa mielonego

1 szklanka ugotowanego ryzu

1 biala cebula

1 czerwona cebula

garsc fasolki szparagowej (ok 80g)

3 pieczarki

1 bardzo mala brokula

5 lyzek sosu do spagetti

wegeta, pieprz, sol, papryka ostra, czosnek granulowany, oregano, olej


Cebule i pieczarki obrac i bardzo drobno pokroic. Fasole i brokuly umyc i bardzo drobno posiekac. Podsmazyc na oleju, dodac mieso. Doprawic do smaku wegeta, pieprzem, oregano, papryka i czosnkiem. Smazyc dokladnie rozdrabniajac mieso az warzywa lekko zmiekna, a woda wyparuje z patelni. Dodac sos spagetti i ryz. Bardzo dokladnie wymieszac.

Papryki umyc, odciac gory i oczyscic z pestek. Nadziac przygotowanym wczesniej farszem. Wstawic do duzego garnka i dolac tyle wody, aby siegala do polowy wysokosci papryk. Lekko osolic wode. Doprowadzic do wrzenia, po czym zmniejszyc ogien na najmniejszy i dusic pod przykryciem az do miekkosci papryki (okolo 45minut). Nalezy zwrocic uwage, aby gotujaca woda nie nalala sie do papryk - dlatego wody nie moze byc wiecej niz do polowy wysokosci papryki, a gaz musi byc najmnieszy!

Smacznego:)

poniedziałek, 05 lipca 2010

mloda kapusta

"Dzisiaj mloda kapustka. Gotowana na zasadzie bigosu, ale znacznie szybsza w wykonaniu, a rownie smaczna. Polecam na upalne letnie popoludnia. Wedlug przepisu mojej Mamy"

Skladniki:

1 glowka mlodej kapusty

1 cebula

kawalek boczku wedzonego

2 lyzki swiezego koperku

2 kostki rosolowe wolowe

maslo, magi, pieprz, wegeta


Kapuste umyc i pokroic na drobne kawalki. Ugotowac w 3,5 litra wody z dodatkiem dwoch kostek rosolowych. Boczek pokroic w mala kostke, podsmazyc na masle razem z drobno pokrojona cebula. Dodac do kapusty, dosypac koper i doprawic do smaku pieprzem, magi i wegeta. Gotowac az kapusta bedzie miekka.

Smacznego:)

p.s. nie podaje ilosci boczku bo kazdy dodaje odpowiednia ilosc do wlasnych upodoban. Ja lubie duuuuuzo:)