Z jedzeniem jest jak z seksem. To są dwie największe przyjemności w życiu człowieka. ... I tak samo jak są ludzie nierozbudzeni seksualnie, tak samo są ludzie nierozbudzeni kulinarnie.
Akcja: Nie kradnij zdjęć! Durszlak.pl

miesa

środa, 20 lipca 2011

kurczak w sosie z porow

"Tego pysznego kurczaczka podejrzalam u Jamiego. Coprawda nie udalo mi sie go odtworzyc w stanie identycznym, ale po mojemu z pewnoscia jest rownie smaczny. O ile nie lepszy;) Piers z kurczaka powinna byc ze skorka, ale ja takiej nie znalazlam, wiec uzylam tej bez. Musze przyznac, ze taka obecnosc pora strasznie mnie przerazila, bo nie jestem jego wielka fanka. Tzn lubie, ale swiezego, chrupiacego, a nie rozmemlanego w sosie czy zupie. Tutaj jednak sie pozytywnie zdziwilam i od czasu skosztowania tego sosu zaczelam dodawac pora wszedzie gdzie sie dalo. Juz prawie wyladowal w serniku, ale w pore sie opamietalam."

Skladniki:

4 piersi z kurczaka ze skorka

2 pory

1/2 szklanki bialego wina

200ml slodkiej smietany 18%

1/2 szklanki startego parmezanu

sol, pieprz, wegeta, olej, galka muszkatolowa


Piersi z kurczaka dokladnie umyc, osuszyc, przyprawic sola i pieprzem. Na patelni rozgrzac 2-3 lyzki oleju i podsmazyc piersi z obu stron na zloty kolor. Piersi ulozyc skorka do gory, dodac umyte i pokrojone drobno pory. Zeszklic. Dodac wino i chwile dusic pod przykryciem na malym ogniu (okolo 2-3 minuty). Dodac smietane. Dusic pod przykryciem okolo 10-15 minut na malym ogniu, od czasu do czasu sprawdzajac czy sos zbyt bardzo nie wyparowal. W razie potrzeby dodac wody. Wyjac piersi z sosu, do sosu dodac parmezan i dokladnie wymieszac. Doprawic do smaku pieprzem, wegeta i galka muszkatolowa. Sos wylac na duzy polmisek, a na nim ulozyc pokrojone w plastry piersi z kurczaka. Podawac natychmiast.

Smacznego:)

Tagi: kurczak por ser
18:10, dodista48 , miesa
Link Komentarze (3) »
poniedziałek, 09 maja 2011

kabaczek

"Bardzo dlugo nosilam sie z zamiarem upieczenia kabaczka. Problem tkwil w tym, ze nie do konca wiedzialam jak on wyglada:) W koncu kupilam (oczywiscie nie ten, ktory polecala mi babcia) i powiedzialam - co bedzie to bedzie. Prawda jest taka, ze koncowy efekt milo mnie zaskoczyl. Kabaczek wyszedl taki jaki chcialam. Nic dodac nic ujac. Bedzie mi ciezko podac dokladny przepis, bo wszystko robilam na oko jak to sie mowi. Ale postaram sie podac Wam zblizone ilosci wszystkiego. Porad oczywiscie jak go upiec udzielila mi babcia."

Skladniki:

1 duzy kabaczek

200g miesa mielonego wieprzowego

1 jajko

1 czerstwa bulka

1 lyzka majeranku

3 zabki czosnku

sol, pieprz, wegeta, maggi, papryka, olej


Mieso przygotowac tak jak na mielone, czyli: Mieso mielone wymieszac z jajkiem, majerankiem, przecisnietym przez praske czosnkiem, bulka namoczona w wodzie i odcisnieta i maggi. Doprawic do smaku sola, pieprzem, papryka i wegeta. Wszystko bardzo dokladnie wymieszac na jednolita mase.

Kabaczek obrac, odciac koncowki i wydrazyc ze srodka pestki. Tak przygotowanego kabaczka nadziac wczesniej przygotowanym miesem. Posolic z wierzchu. Na patelni rozgrzac troche oleju i podsmazyc kabaczka z kazdej strony na zloty kolor. Podsmazonego kabaczka przelozyc do zaroodpornego naczynia, wlac tluszcz ze smazenia, podlac troche przegotowanej wody (tak zeby nie nalala sie do srodka kabaczka) i przykryc przykrywka. Naczynie wstawic do nagrzanego do 190 stopni piekarnika i piec. Jak dlugo? To zalezy od wielkosci kabaczka i ilosci miesa w srodku. Ja pieklam okolo 1,5 godziny. Najlepiej jak myslicie, ze jest juz gotowy, wyjac go z piekarnika i przekroic, aby sprawdzic czy doszedl w srodku. Jesli nie, wstawic kabaczka z powrotem do piekarnika i dopiec. Jesli tak, zajadac ze smakiem:)

Smacznego:)

czwartek, 16 grudnia 2010

schab ze sliwka

"O taki wlasnie schabik zamierzam zrobic na pierwszy dzien Swiat. Wspaniale smakuje na goraco jak i na zimno. I nie wymaga siedzenia dlugich godzin w kuchni, aby go przygotowac. Gdy nie zniknie w oka mgnieniu na obiad, polecam sprobowac go nastepnego dnia rano na kromce swiezego chleba z cienka warstwa majonezu. Niebo w gebie!!!"

Skladniki:

kawalek schabu bez kosci (okolo 1kg)

sliwki suszone (okolo 150g)

olej, sol, pieprz, czosnek granulowany, majeranek, papryka ostra, wegeta, kostka rosolowa


Schab dokladnie umyc i osuszyc. Dlugim nozem zrobic w srodku otwor. Sliwki wlozyc w zrobiony otwor (ja wpycham tyle ile sie zmiesci. Czym wiecej tym lepiej). Schab polac olejem, posypac sola, pieprzem, czosnkiem, papryka, wegeta i majerankiem (majeranku dodaje dosc duzo). Wmasowac przyprawy w mieso z kazdej strony. Mieso zawinac w folie aluminiowa i odstawic do lodowki na kilka godzin - ja zostawiam na cala noc.

W brytfance rozgrzac olej i podsmazyc na nim mieso z obu stron. Dodac 2-3 szklanki wody i kostke rosolowa, przykryc i dusic na malym ogniu okolo 1,5-2 godziny od czasu do czasu przekladajac na druga strone. W razie potrzeby dolac wody - mieso musi byc zanurzone do polowy w wodzie.

Smacznego:)

p.s. najlepiej przed pokrojeniem wyjac mieso na deske i odstawic na okolo 15 minut.

//przepis dolaczam do akcji switeczne prezenty prowadzonej przez cuda.wianki//

21:15, dodista48 , miesa
Link Dodaj komentarz »
środa, 27 października 2010

kotlet drobiowy

"Zwykly kotlet drobiowy czasem mozna przerobic w niezwykly, wykwintny. Tak jak ja zrobilam tym razem. Danie bardzo szybkie, znane, ale jednak jakies takie luksusowe:) Przepis pochodzi z programu L'Apetyt. Polecam wszystkim znudzonym kuchnia powszechna."

Skladniki:

2 piersi z kurczaka

1 jajko

200g prazonego slonecznika

sol, pieprz, czosnek granulowany, sos sojowy, olej


Piersi z kurczaka umyc i przekroic wzdluz na pol. Rozklepac kotlety. Przyprawic sola, pieprzem, czosnkiem i pokropic obficie sosem sojowym. Odstawic do lodowki na 2 godziny.

Jajko roztrzepac z 2 lyzkami wody. Panierowac kotlety najpierw w jajku, potem w sloneczniku. Nalezy delikatnie, ale mocno przycisnac kotlety, zeby slonecznik dobrze przywarl. Smazyc na rozgrzanym oleju z obu stron na zloty kolor na malym ogniu, poniewaz slonecznik szybko sie przypala.

Smacznego:)

Tagi: kurczak
20:27, dodista48 , miesa
Link Komentarze (1) »
sobota, 25 września 2010

Golabki

"Golabki zawsze przypominaja mi dziecinstwo. Nawet nie wiem dlaczego:) Te babcine oczywiscie byly najlepsze na swiecie i nigdy takich nie zrobie. A le trening czyni mistrza, wiec mam nadzieje, ze kiedys moje wnuki powiedza to, co ja napisalam dzis. W mojej wersji golabki sa pieczone w pomidorach zamiast w kremowym pomidorowym sosie na zasmazce. Mimo, ze tamtem smakuje mi duzo bardziej wybieram zdrowsza wersje."

Skladniki:

400g miesa mielonego wieprzowo-wolowego

1/2 szklanki ugotowanego ryzu

1 cebula

1 czerstwa mala bulka

1 jajko

1 duza glowka wloskiej kapusty

3 puszki krojonych pomidorow

1 kostka rosolowa wolowa

4 zabki czosnku

sol, pieprz, cukier, majeranek, bazylia, oregano, oliwa z oliwek, wegeta, maggi, ostra papryka, czosnek granulowany


Mieso przygotowujemy tak jak na kotlety mielone. Czyli: dodajemy jajko, namoczona wczesniej i odcisnieta bulke, lyzeczke majeranku, pol pokrojonej bardzo drobno cebuli, lyzeczke maggi, doprawiamy sola, pieprzem, wegeta, papryka ostra i czosnkiem granulowanym. Wszystkie skladniki bardzo dokladnie mieszamy. Dodajemy ugotowany wczesniej ryz, lekko ostudzony. Ponownie dokladnie mieszamy.

Z kapusty odrywamy liscie, dokladnie myjemy i parzymy w garnku z woda. Ja parzylam po 4 liscie na raz, zeby ich nie polamac. Liscie musza sie zrobic lekko miekkie, zeby latwo mozna bylo zawinac golabki. Z podanych skladnikow wyszlo mi 14 golabkow sredniej wielkosci, tak wiec potrzebujemy okolo 14 lisci.

Mieso zawijamy w liscie kapusty skladajac "w koperte". Ukladamy na blaszce do pieczenia. Ja na dnie blachy polozylam pozostale parzone liscie kapusty i dodlalam okolo 1/3 szklanki wody. Blache przykrywamy folia do pieczenia i wkladamy do piekarnika nagrzanego do 200C. Pieczemy okolo 35 minut.

Drobno pokrojone zabki czosnku wraz z 2 lyzkami bazylii i 1 lyzka oregano i polowa drobno posiekanej cebuli podsmazyc na oliwie z oliwek. Dodac 3 puszki pomidorow. Dodac kostke rosolowa i dusic pod przykryciem na malym ogniu okolo 10 min. Doprawic do smaku wegeta, pieprzem, maggi i papryka.

Sosem zalac golabki i ponownie wstawic do piekarnika i piec pod przykryciem przez okolo 30 minut.

Smacznego:)

środa, 21 lipca 2010

kotlet parmenski

"Niby typowy kotlet schabowy, ale ciut urozmaicony. Aby w kuchni nie wialo nuda. Zachecam wszystkich do bawienia sie smakami, przeksztalcania tradycyjnych dan w bardziej nowoczesne, do eksperymentowania."

Skladniki:

4 plastry schabu bez kosci

4 plastry szynki parmenskiej

4 plastry sera zoltego

ziola prowansalskie, pieprz, wegeta, czosnek granulowany, jajko, bulka tarta, olej


Schab dokladnie umyc i osuszyc. Rozklepac na cienkie kotlety. Przyprawic wegeta, pieprzem i czosnkiem. Zamoczyc w roztrzepanym jajku z dodatkiem 2 lyzek wody. Obtoczyc w bulce tartej. Smazyc na rozgrzanym oleju na zloty kolor. Obrocic na druga strone, lekko zmniejszyc ogien, polozyc na wierzch plaster szynki parmenskiej i plaster sera, posypac ziolami. Smazyc pod przykryciem az kotlet bedzie zlocisty z jednej strony, a ser rozpusci sie z drugiej. Moj sie troche przypalil;) ale ja taki wlasnie lubie.

Smacznego:)

sobota, 10 lipca 2010

Gulasz

"Gulasz – to potrawa pochodzenia węgierskiego najczęściej gotowana na ognisku w naczyniu zwanym „bogracz” – zawiera wołowinę, cebulę, paprykę (świeżą i suszoną), czasami pomidory, koperek, kminek. „Spolszczona” wersja to najczęściej wieprzowina w sosie"

Skladniki:

500g miesa gulaszowego wolowego

1 duza cebula

pol papryki

7 pieczarek

1 marchew

5 suszonych sliwek

5 zabkow czosnku

1,5 lyzeczki maki

1 kostka rosolowa

slodka smietana, magi, pieprz, papryka, czosnek granulowany, wegeta, cukier, olej


Mieso dokladnie umyc i osuszyc. Pokroic w kostke. Cebule obrac i drobno pokroic. Troszke oleju wlac na dno brytfanny. Dodac mieso i cebule. Obsypac pieprzem, papryka, wegeta i czosnkiem granulowanym. Dokladnie wymieszac. Smazyc az mieso bedzie lekko brazowe (jesli sie lekko przypali to sos bedzie smaczniejszy:)). Dodac obrane i pokrojone pieczarki, umyta i drobno pokrojona papryke oraz obrana i pokrojona marchew (pokroic na taka wielkosc jak mieso) Wszystko smazyc okolo 2 minut. Dodac sliwki, czosnek i kostke rosolowa. Zalac 1,5 litra wody i dusic na malym ogniu od czasu do czasu mieszajac. W razie potrzeby dolac wody. Kiedy cebula, papryka i sliwki juz sie rozgotuja zagescic sos maka (make dokladnie wymieszac w 1/4 szklanki wody i dodac do sosu. Dokladnie wymieszac) i dodac smietane jesli ktos lubi jasne sosy. Doprawic do smaku maggi, wegeta, cukrem, pieprzem, papryka.

Smacznego:)

czwartek, 01 lipca 2010

pieczona piers z indyka

Skladniki:

1 podwojna piers z indyka

czosnek granulowany

pieprz

sos sojowy

wegeta

papryka ostra

oliwa z oliwek


Piers z indyka dokladnie umyc i osuszyc. Polac 4 lyzkami sosu sojowego i 2 lyzkami oliwy z oliwek. Dokladnie rozprowadzic "sos" po piersiach. Natrzec czosnkiem granulowanym, pieprzem, wegeta i papryka. Przykryc i pozostawic na 3-8 godzin w lodowce.

Piekarnik rozgrzac do 200oC i piec piersi w naczyniu zaroodpornym pod przykryciem okolo godziny. Na koniec odkryc piersi i piec jeszcze ok 15-20 minut aby sie zarumienily.

Smacznego:)

Tagi: indyk
21:10, dodista48 , miesa
Link Dodaj komentarz »