Z jedzeniem jest jak z seksem. To są dwie największe przyjemności w życiu człowieka. ... I tak samo jak są ludzie nierozbudzeni seksualnie, tak samo są ludzie nierozbudzeni kulinarnie.
Akcja: Nie kradnij zdjęć! Durszlak.pl
Kategorie: Wszystkie | inne | kanapki | kuchnia | makaron | miesa | moje perelki | ryby | salatki | slodkosci | zapiekanki | zupy
RSS

slodkosci

środa, 31 sierpnia 2011

sernik z pistacjami i biala czekolada

"Mam i cos slodkiego do zaoferowania po wczorajszej osmiornicy:) W sumie wstawiam ten sernik z mysla o Madzi, ktora mnie ostatnio pogonila do pisania, bo jak kazdy zauwazyl, dosyc dlugo mnie tu nie bylo. Madziusia chciala slodycz, wiec slodycz dostaje. Smacznego Kochana!!!"

Skladniki:

160 g ciastek digestive lub herbatników

60 g rozpuszczonego masła

700 g sera twarogowego dwukrotnie zmielonego

1 łyżka ekstraktu waniliowego

1/2 szklanki cukru pudru

250  g serka mascarpone

160 g białej czekolady

1 lyzeczka zelatyny

3/4 szklanki wyłuskanych pistacji


Herbatniki zmielic w malakserze i wymieszac z roztopionym masłem. Do wyłożonej folią aluminiową tortownicy o średnicy 20 cm wsypac pokruszone ciastka i lekko ugniesc. Tortownicę wlozyc do lodówki na czas przygotowania masy serowej.

Twaróg, ekstrakt waniliowy, cukier i mascarpone zmiksowac do połączenia składników. Czekoladę rozpuscic w kąpieli wodnej i dodac do masy serowej. Zelatyne rozpuscic w 1/4 szklanki goracej wody, dodac do masy i zmiksowac. Na koniec wsypac posiekane pistacje (wcześniej odkładamy 3 łyżki do posypania wierzchu sernika). Wszystko razem dokladnie wymieszac. Masę serową wylozyc do tortownicy i wygładzic wierzch. Posypac wierzch pozostałymi pistacjami i bardzo leciutko wgniesc je w masę serową.

Smacznego :)

p.s. dodalam wiecej pistacji niz w przepisie, bo nie chcialam, zeby mi sie zmarnowaly.

//Przepis dolaczam do akcji Festiwal Mascarpone//

poniedziałek, 30 maja 2011

karmelowe brownie

"Alez mialam ochote na cos strasznie slodkiego! Po dlugich poszukiwaniach znalazlam cudowny przepis na ciacho u Asi z Kwestii Smaku. Zorganizowalam sobie wszystkie potrzebne skladniki i spedzilam sobotnie popoludnie na pieczeniu. Musze przyznac, ze ciasto to jest strasznie pracochlonne, ale warte wlozonego wysilku. Smak wynagradza wszystko."

Skladniki:

Ciasto czekoladowe:

200 g gorzkiej czekolady 70%

200 g masła

3 jajka

200 g drobnego cukru

120 g mąki

Masa karmelowo-mleczna:

1/3 kostki masła

1/2 szklanki cukru

2 szklanki mleka w proszku

100 g solonych orzeszków ziemnych

250 g sera mascarpone

Polewa karmelowa:

1/3 kostki masła

1/3 szklanki cukru

1/2 szklanki śmietanki kremówki 30%

opcjonalnie - 4 pełne łyżki Glukozy (np. Delecty)

100 g solonych orzeszków ziemnych




Orzeszki ziemne (200 g) wysypać na blaszkę do pieczenia i wstawić do piekarnika nagrzanego do 160 stopni. Zrumienić na brązowy kolor (około 10 minut). Ostudzić. Małą blaszkę o wymiarach okolo 20 x 24 cm wysmarować tłuszczem i wyłożyć papierem do pieczenia.

Masa czekoladowa Brownie: piekarnik nagrzać do 170 stopni. Roztopić czekoladę w rondelku razem z masłem, ostudzić. Jajka ubić na puszystą pianę razem z cukrem, wymieszać z ostudzoną masą czekoladową. Na koniec delikatnie połączyć z przesianą mąką. Masę wylać do przygotowanej blaszki i piec okolo 25 minut.

Masa karmelowa z orzeszkami ziemnymi: masło roztopić w rondelku z grubym dnem, dodać cukier. Podgrzewać na małym ogniu, cały czas mieszając. Uważać, aby nie przypalić masy. Gdy cukier zbrązowieje wlać 1/2 szklanki wody. Gotować przez chwilkę, aż karmel ponownie będzie gładką, brązową masą. Trochę przestudzić i do jeszcze ciepłego wsypać mleko w proszku, zmiksować na gładką masę. Połowę (100 g) uprażonych orzeszków ziemnych drobno posiekać. Dodać do ostudzonej masy karmelowej i wymieszać z serkiem mascarpone.

Polewa karmelowa: karmel z masła i cukru przygotować jak powyżej: masło roztopić w rondelku z grubym dnem, wsypać cukier. Podgrzewać na małym ogniu, cały czas mieszając. Gdy cukier zbrązowieje, wlać śmietanę kremówkę. Gotować aż masa nieco zgęstnieje i będzie gładka. Do trochę przestudzonej masy dodać Glukozę jeśli ją używamy, wymieszać i całkowicie ostudzić. Jeśli nie użyjemy glukozy, możemy nieco dłużej gotować masę az zgestnieje.

WYKOŃCZENIE: Ostudzone Brownie przekroić w poprzek na 2 blaty. Odłożyć górny blat, a na dolnym rozsmarować połowę masy karmelowej. Przykryć odłożonym blatem i rozsmarować drugą połowę masy karmelowej. Wyłożyć drugą połowę (100 g) orzeszków ziemnych i polać polewą karmelową. Wstawić do lodówki. Przed podaniem ciasto wyjąć z lodówki, aby nabrało temperatury otoczenia.

Smacznego:)

niedziela, 01 maja 2011

krajanka orzechowa

"Dlugo przymierzalam sie do jej upieczenia. Az w koncu nadszedl ten dzien. Nie bylo trudno, nawet calkiem latwo. Tylko walkowanie twardego zimnego ciasta zajelo mi chwile dluzsza niz powinno:) ale ciasto wyszlo rewelacyjne, jak twierdzi moj Kochaniutki. Jak dla mnie bylo lekko za slodkie i nastepnym razen na pewno dodam mniej cukru. Co bardzo mi sie podobalo, to to, ze ciasto mozna przechowywac w zamknietym pojemniczku i czym dluzej lezy tym jest smaczniejsze. U mnie polezalo 4 dni i dnia ostatniego klocilismy sie o ostatni najpyszniejszy kawalek:) Przepis znalzlam na blogu Na miotle"

Skladniki:

Na ciasto:
200 g masła
120 g margaryny
180 g cukru
2 jaja
2 opakowania cukru waniliowego (lub łyżka esencji waniliowej)
400 g mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka soli

Na warstwę orzechową:
225 g masła
120 g miodu
60 g cukru
200 g brązowego cukru
100 g śmietany kremówki
450 g posiekanych orzechów (nerkowców, laskowych, pecan, migdałów)


Masło i margarynę ucieramy do białości. Dodajemy cukier, wbijamy jajka, wsypujemy cukier waniliowy, mąkę, proszek do pieczenia i sól. Wyrabiamy ciasto i odstawiamy do lodówki (najlepiej na noc).

Rozgrzewamy piekarnik do 175 stopni. Ciasto wałkujemy między dwoma kawałkami pergaminu na cienki placek (z tej porcji składników na prostokąt ok. 25 x 40 cm). Przenosimy ciasto na blachę, zdejmujemy wierzchnią warstwę pergaminu. Ciasto nakłuwamy widelcem. Pieczemy około 12 – 15 minut.

W rondelku podgrzewamy masło, miód, cukier i cukier brązowy. Po zagotowaniu zdejmujemy z ognia i odstawiamy do przestygnięcia. Śmietanę ubijamy na sztywno. Dodajemy do przestudzonej masy karmelowej. Wsypujemy orzechyi wszytko delikatnie mieszamy.

Na podpieczonym spodzie rozprowadzamy masę orzechowo-karmelową. Ciasto wstawiamy do piekarnika i pieczemy około 15 – 20 minut. Lekko ciepłe ciasto kroimy na małe kwadraciki. Przechowujemy w puszkach rozdzielając poszczególne warstwy ciasta pergaminem.

Smacznego:)

wtorek, 26 kwietnia 2011

babka zebra

"Taka oto babeczke upieklam na Wielkanoc. Z reka na sercu powiem, ze to jedna z najlepszych babek jakie w zyciu jadlam - bo na pewno najlepsza jaka upieklam;> Jest nie za slodka, cudownie wilgotna o zrownowazonym smaku kakaowo-waniliowym. A do tego jak efektownie wyglada! Wiem, ze jej czubek wyglada na zdjeciu lekko 'zakalcowato', ale to moja wina, bo uparcie probowalam oblac goraca babke lukrem. I nie moglam zrozumiec, czemu lukier wciaz splywa zamiast zostac na ciescie;> Ale, ze czlowiek uczy sie na bledach - teraz wiem, ze lukrem polewa sie zimne ciasta!!!! Tak wiec radze nie powtarzac moich bledow. Przepis pochodzi z blogu Slodka Pasja."

Skladniki:

5 jajek

1½ szklanki cukru

1 cukier wanilinowy

3 szklanki mąki pszennej (480 g)

2 łyżeczki proszku do pieczenia

1 szklanka wody

1 szklanka oleju roślinnego

2 łyżki ciemnego kakao

2 łyżki mąki

dowolny aromat

cukier puder do zrobienia lukru


Jajka ubić z cukrem i cukrem waniliowym na puszysta mase, po czym wmieszać pozostałe składniki. Ciasto podzielić na dwie równe części. Do jednej dodać 2 łyżki kakao, do drugiej dodatkowo 2 łyżki mąki. Tortownicę o średnicy 24-26 cm wysmarować masłem, wyłożyć papierem do pieczenia i wysypać bułką tartą. Na środek formy nakładać na przemian po 2 łyżki ciemnego i jasnego ciasta (ma się stopniowo rozlewać). Piec ok. 1 godziny w piekarniku rozgrzanym do 180°C. Pod koniec pieczenia sprawdzić patyczkiem czy jest już gotowe. Wyjąć i po wystudzeniu pokryć lukrem lub oprószyć cukrem pudrem.

Smacznego:)

środa, 20 kwietnia 2011

mazurek orzehowy

"Przygotowania do Swiat trwaja:) Trzeba wyprobowac przepisy i wybrac co lepsze, zeby zaserwowac bliskim. Po mazurku czekoladowym przyszedl czas na mazurek orzechowy. Musze przyznac, ze ten drugi smakowal mi bardziej. Smak mozna dowolnie modyfikowac dodajac rozne rodzaje orzechow. Ja uzylam mieszanki roznych orzechow bo nie moglam sie zdecydowac na jedne:) Przepis polecam, bo nalezy do naprawde szybkich i prostych w przygotowaniu. Pochodzi z tej strony, ale zamiast wafli okraglych uzylam kwadratowych."

Skladniki:

250 g mielonych orzechów (dowolnych)

150 g płatków migdałowych

4 jajka

120 g cukru pudru

120 g masła

120 g mąki pszennej

5 łyżek cukru pudru (do bezy)

2 okrągłe wafle tortowe


Masło ucieramy z cukrem na puszystą masę. Do masy dodajemy żółtka. Gdy masa będzie jednolita wsypujemy mąkę i zmielone orzechy. Masą orzechową smarujemy wafle. Trzeba to robić delikatnie żeby nie uszkodzić wafli ponieważ masa jest dosyć gęsta. Ma to jednak taką zaletę, że wafle nie namakają i pozostają chrupiące i suche. Z białek ubijamy pianę, pod koniec ubijania dodajemy cukier. Gdy piana będzie sztywna i lśniąca wsypujemy płatki migdałowe. Pianę rozsmarowujemy na masie orzechowej.

Mazurka pieczemy przez 40 – 50 minut w piekarniku rozgrzanym do około 150 stopni C.

Przed pieczeniem można posypać wierzch bezy płatkami migdałowymi lub orzechami. Wierzch mozna rowniez udekorowac polewa czekoladowa.

Smacznego:)

sobota, 02 kwietnia 2011

ciasto marchewkowo kokosowe

"Zupelnie nie wiem co napisac o tym ciescie. Mysle, ze polaczenie marchewki z kokosem jest niezbyt spotykane. Zeby nie napisac dziwne:) Mnie ten zestaw nie zachwycil, ale moi znajomi powiedzieli, ze jest bardzo dobre. Kochaniutkiemu tez smakowalo. Na pewno jest delikatne i slodkie. A czy przypadnie Wam do gustu? Nie przekonacie sie jak nie sprobujecie... Przepis wyczytalam w magazynie Good Food"

Skladniki:

250g masla +25g na polewe

300g cukru +25g na polewe

1 lyzeczka ekstraktu z wanilii

3 jaja

200g maki pszennej

50g wiorkow kokosowych +85g na polewe

200g startej na tarce marchewki

2 lyzeczki mixed spice

szczypta soli


Maslo rozpuscic w rondelku, ostudzic. Cukier, wanilie, jajka i zimne maslo zmiksowac. Dodac szczypte soli i mixed spices. Dodawac po trochu maki i ciagle miksowac. Do gotowej masy wsypac kokos i starta na grubych oczkach obrana i umyta marchew. Przelac do wysmarowanej maslem i obsypanej bulka tarta blaszki (20/30cm). Wlozyc do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piec 30 minut.

85g wiorkow kokosowych zmieszac z 25g cukru i 25g rozpuszczonego masla. Wylozyc na ciasto i piec kolejne 15 minut.

Po tym czasie piekarnik wylaczyc i pozostawic w nim ciasto na okolo 10 minut. Drzwiczki piekarnika lekko uchylic i tak pozostawic na 15 minut. Wyjac cisto i pozostawic do calkowitego ostygniecia.

Smacznego:)

sobota, 19 lutego 2011

mazurek czekoladowy

"Musze Was uprzedzic, ze powyzsze ciasto jest strasznie slodkie!!! Wiec jesli nie lubicie cudownie slodkich ciast to poprostu pomincie ten przepis. Poszukiwania na cos czekoladowego skonczyly sie na stronie Kwestia Smakow. Tam oto znalazlam to cudenko."

Skladniki:

250g mąki

160g masła

100g cukru pudru

2 żółtka

2 łyżki kakao

1 puszka gotowej masy kajmakowej

1 tabliczka ciemnej czekolady deserowej

3 łyżki mleka

mieszanka suszonych owocow i orzechow do dekoracji


Masło rozetrzec  mikserem z cukrem pudrem i żółtkami, dodac mąkę i wymieszac. Dodac 2 łyżki chłodnej wody zmieszane z kakao, dokładanie połączyc z ciastem. Uformowac kulę, owinac folią i wlozyc na godzinę do lodówki.

Formę wysmarowac masłem i oprószyc bułką tartą. Wykłozyc cienko rozwałkowane ciasto) i piec w nagrzanym do 190 stopni piekarniku przez 15 minut. Wyjac z piekarnika i ostudzic.

Puszke masy kajmakowej zmieszac z rozpuszczoną czekolada i 3 łyżkami mleka. Składniki masy łatwiej się połączą jeśli będą podgrzane, rozpuszczane np. w kąpieli wodnej. Tak przygotowana mase wylac na ostudzone ciasto. Ciasto obficie obsypac mieszanka suszonych owocow i orzechow.

Smacznego:)

 //Przepis dolaczam do akcjii Czekoladowy Weekend//

niedziela, 13 lutego 2011

sernik

"W sumie to nie wiem jak zareklamowac taki pyszny, kremowy sernik. Jeden z najlepszych sernikow jakie jadlam. Jest slodki, kremowy, z lekka nuta wanilii i delikatnie wyczuwalna cytryna. Najlepiej smakuje schlodzony z mnostwem swiezych truskawek. Przepis znalazlam w Kwestii Smaku i lekko zmienilam."

Skladniki:

12 ciastek digestive

75g masla

750g sera twarogowego trzykrotnie zmielonego

250g serka mascarpone

1,5 szklanki cukru

3 lyzki maki pszennej

5 jajek

1/2 szklanki smietany kremowki (gestej 36%)

4 lyzeczki ekstraktu z wanilii

1 cytryna

1 szklanka kwasnej gestej smietany 18%

3 lyzki cukru

maslo do wysmarowania blachy i bulka tarta do wysypania, truskawki do przybrania


Ciastka zmielic w melekserze i wymieszac z rozpuszczonym maslem. Tak przygotowana mieszanka wykleic dno blachy wysmarowanej maslem i obsypanej bulka tarta. Wstawic do zamrazalnika na czas przygotowania masy serowej.

Ser zmiksowac na bardzo gladka mase (ja uzywam meleksera). Dodac 1,5 szklanki cukru i 3 lyzki maki. Wszystko zmiksowac na gladka mase. Dodawac po jednym jajku miksujac na malych obrotach przez okolo 30 sekund po kazdym dodanym. Dodac smietane kremowke, ekstrat z wanilii, sok z cytryny i skorke otarta z umytej cytryny. Zmiksowac na malych obrotach do polaczenia sie skladnikow.

Mase wylac na wczesniej przygotowany spod ciasteczkowy. Przykryc folia aluminiowa i wstawic do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na srodkowa kratke. Na dolna kratke wstawic naczynie zaroodporne z woda. Piec przez 15 minut. Nastepnie zmniejszyc temperature do 130 stopni i piec 1,5 godziny(az masa serowa sie zetnie). Tak pieczony sernik nie powinien opasc ani popekac i powinien byc sniezno bialy.

Kwasna smietane wymieszac z 3 lyzkami cukru. Gdy sernik sie upiecze wyjac go z piekarnika i rozprowadzic na nim delikatnie smietane. Wstawic z powrotem do piekarnika i piec przykryty folia kolejne 15-20 minut. Po tym czasie piekarnik wylaczyc i pozostawic w nim sernik na okolo 40 minut. Wyjac sernik z piekarnika, ostudzic i wstawic na cala noc do lodowki. Podawac ze swiezymi truskawkami.

Smacznego:)

p.s. wszystkie skladniki na sernik powinny byc odpowiednio wczesniej wyjete z lodowki, aby byly w temperaturze pokojowej.

Ja nie uzywam termoobiegu w czasie pieczenia.

sernik

środa, 26 stycznia 2011

cisto ananasowo-kokosowe

"Takiego smaku to nawet ja sie nie spodziewalam po tak latwym w przygotowaniu ciescie!!! Jest takie lekkie, niezbyt slodkie, z mocna nuta ananasa. To jedno z ciast, ktore na pewno zagosci ponownie na moim stole. Dla odmiany zamiast ananasa mozna uzyc brzoskwin lub jakis innych owocow. Przepis znalazlam na blogu Moje pysznosci"

Skladniki:

Biszkopt

6 jajek

8 łyżek cukru (¾ szklanki)

4 kopiaste łyżki mąki tortowej (około ¾ szklanki)

2 łyżki mąki ziemniaczanej (½ szklanki)

1 łyżeczka proszku do pieczenia

 

Krem:

1 puszka ananasów

1 budyń waniliowy lub śmietankowy

1/3 szklanki cukru

1 kostka masła (lub ½ kostki masła+ ½ kostki margaryny)

4 żółtka

 

Beza kokosowa:

4 białka ( ja daję 5)

½ szklanki cukru

20 dkg kokosu

 

Poncz:

¼ szklanki przegotowanej wody

2 łyżki soku z cytryny


Biszkopt:

 Białka ubić z cukrem na sztywną pianę. Dodać żółtka i jeszcze ubijać. Następnie dodać mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną, proszek do pieczenia i bardzo delikatnie wymieszać. Blaszkę o wymiarach około 36x20cm nasmarować cienko margaryną i posypac bulka tarta. Nałożyć ciasto. Włożyć do nagrzanego piekarnika i piec około 30 minut w temperaturze 170 °C. do tzw. suchego patyczka. 

Krem:

Ananasy odsączyć z soku i pokroić w drobna kostkę. Na soku ugotować budyń wg. przepisu na opakowaniu dodając 1/3 szklanki cukru. Soku powinna być 1 szklanka, jeżeli będzie mniej należy uzupełnić wodą. Ugotowany budyń na soku odstawić do ostygnięcia. (Ja uzylam 1 szklanke soku i 1/2 szklanki mleka. Budyn rozmieszalam z sokiem i dodalam do gotujacego sie mleka, mieszajac czekalam az zgestnieje)

 

Masło utrzeć na puszystą masę i stopniowo dodawać po jednym żółtku i łyżce zimnego budyniu na przemian. Na koniec dodać pokrojone w kostkę ananasy i delikatnie wymieszać. 

Beza kokosowa:

Białka ubić z cukrem i szczypta soli na sztywną pianę. Dodać kokos i bardzo delikatnie wymieszać, ręcznie nie mikserem. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia, nasmarować margaryną i nałożyć gotową masę. Piec około 20 – 30 minut w temperaturze 180 °C, aż stanie się złoto brązowa. (Z letniej ściągam papier). Ostudzić.

 

Składanie:

Ostudzony biszkopt nasączyć wodą zmieszaną z sokiem z cytryny, następnie wyłożyć krem i na krem ułożyć zimną bezę kokosową. Wstawić do lodówki na noc.

Smacznego:)

czwartek, 16 grudnia 2010

murzynek

"Oto moje przedswiateczne wyprobowywanie przepisow na ciasta. Powstal taki oto wytwor. Pulchny, miekki, lekki. Poprostu pyszny. Na pewno zagosci na moim Wigilijnym stole."

Skladniki:

2 szklanki maki

3 jaja (oddzielnie zoltka i bialka)

1 szklanka mleka

1,5 szklanki cukru

1/2 szklanki oleju

4 lyzki dzemu wisniowego

3 lyzki kakao

1 lyzeczka sody oczyszczonej

2 lyzeczki proszku do pieczenia

2 cukry waniliowe

maslo i bulka tarta do wysmarowania blachy, cukier puder do dekoracji


Zoltka ubic z cukrem. Miksowac dodajac po trochu maki i mleka. Dodac pozostale skladniki oprocz bialek i zmiksowac na gladka mase. Bialka ubic ze szczypta soli (sol niekoniecznie) na piane. Dodac do masy i wymieszac lyzka do polaczenia skladnikow. Mase przelac do duzej blachy wysmarowanej maslem i obsypanej bulka tarta. Wstawic do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec 40 minut. Po tym czasie piekarnik wylaczyc a ciasto pozostawic w nim do wystygniecia. Po wyjeciu posypac cukrem pudrem lub polac lukrem.

Podawac z bita smietana.

Smacznego:)

//przepis dolaczam do akcji Swiateczne Prezenty prowadzonej przez cuda.wianki//

sobota, 11 grudnia 2010

krajanka czekoladowa

"Oto pierwszy przepis, ktory postanowilam dolaczyc do akcji prowadzonej przez cuda.wianki pt. Swiateczne prezenty. Batoniki czekoladowe, czy krajanka czekoladowa - jak kto woli zrobilam korzystajac z przepisu, ktory znalazlam w jednej z ksiazek BBC FOOD. Przepis lekko, a moze nawet bardzo zmodyfikowalam korzystajac z pomyslu dorotus. To co mi wyszlo podarowalam w mikolajki ukochanemu. Nie dotrwalo do nastepnego dnia, wiec musialo byc smaczne."

Skladniki:

200g gorzkiej czekolady

200g mlecznej czekolady

130g masla

4 lyzki miodu

3 batoniki crunchie kazdy po 40g (mozna zastapic kulkami maltesers)

200g solonych orzeszkow ziemnych

150g orzechow laskowych


Orzechy posiekac i przelozyc do miski. Dodac pokrojone w plastry batoniki Crunchie (ewentualnie dodac kulki maltesers w calosci).

Czekolade polamac na kawalki, wlozyc do rondelka z rozpuszczoym maslem. Na bardzo malym ogniu lub na parze rozpuscic czekolade ciagle mieszajac. Dodac miod i wymieszac. Cala mieszanke wlac do miski z orzechami i szybko wymieszac. Calosc szybko wylozyc na wylozona folia spozywcza lub pergaminem blaszke, wierzch wyrownac lyzka moczona w goracej wodzie. Wstawic do lodowki na okolo 4 godziny. Po tym czasie wyjac i pokroic na kawalki. Podawac z lodami.

Smacznego:)


sobota, 27 listopada 2010

deser pomaranczowy

"Nareszcie znalazlam troche wolnego czasu na przygotowanie czegos z pomaranczy. Deserek. Bez przepisu, poprostu co mialam to dodalam. I musze przyznac, ze jest zjadliwe;)"

Skladniki:

2 pomarancze

1 opakowanie serka mascarpone (250g)

1 opakowanie smietany kremowki (250ml)

garsc orzechow

garsc wiorkow kokosowych

1/2 tabliczki bialej czekolady

2 lyzeczki cukru pudru

1 lyzeczka ekstraktu waniliowego

posypka czekoladowa


Serek mascarpone wymieszac z posiekanymi orzechami, ekstraktem waniliowym i drobno pokrojona biala czekolada. W razie potrzeby dodac cukru. Ja nie dodalam bo nie lubie zbyt slodkich deserow. Wylozyc masa dno 4 szklanek. Pomarancze obrac i pokroic w bardzo drobniutka kosteczke. Wylozyc na mase mascarpone. Smietane kremowke ubic z dodatkiem cukru i wymieszac z wiorkami kokosowymi. Wylozyc na warstwe pomaranczowa. Przykryc pozostalymi pomaranczami i masami, ktore zostaly.

Smacznego:)

//przepis dolaczam do akcjii cytrusowy tydzien//

niedziela, 14 listopada 2010

kokosanki

"Wyczytalam w Wikipedii, ze "nazwa palmy kokosowej w sanskrycie to kalpa vriksha, co tłumaczy się jako drzewo, które zaspokaja wszystkie potrzeby życia". Nie wiem czy to prawda, ale wiem, ze kokosanki przygotowane z owocu tego drzewa na pewno zaspokajaja zapotrzebowanie na cukier w organizmie. Wiem, bo sprawdzilam:)"

Skladniki:

6 bialek

szczypta soli

400g cukru

400g wiorek kokosowych


Bialka z dodatkiem soli ubic na sztywna piane. Dodawac stopniowo cukier ciagle miksujac. Na koniec wsypac wiorki kokosowe i delikatnie wymieszac lyzka. Formowac kokosanki i ukladac w sporych odstepach na blaszce wylozonej pergaminem. Ja uzylam do formowania lyzki do lodow. Wstawic do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec okolo 20 minut. Lub do momentu, kiedy kokosanki sie zezloca. Wyjac z piekarnika i ostudzic. Po ostudzeniu mozna zdjac z blachy (wczesniej moga sie rozpasc bo beda miekkie). Z przepisu wyszly mi dwie duze blachy kokosanek.

Smacznego:)

niedziela, 31 października 2010

krajanka serowo-dyniowa

"Jak obiecalam, tak zrobilam:) Upieklam krajanke i wstawiam na blog, zeby pokazac jak wyglada moja wersja. Alez sie dlugo zbieralam do jej upieczenia. Alez ogladalam, przemyslalam, planowalam... Az w koncu jest realizacja. Pyszna, puszysta, kremowa... Slow brakuje, zeby ja opisac. Powiem jedno - WARTO BYLO UPIEC! Dziekuje za przepis Cuda.wianki :) Przepis kopiuje z tej strony."

Skladniki:

(forma 23x23cm)

spod:
1 szklanka maki
1/2 szklanki jasnego brazowego cukru
140g bardzo zimnego masla, pokrojonego na kawalki
szcz
ypta soli
1/2 szklanki posiekanych orzechow wloskich
1/2 szklanki wiorkow kokosowych
3/4 szklanki platkow owsianych

masa serowo-dyniowa:
250g serka mascarpone
1 i 1/4 szklanki przecieru z dyni
1/2 szklanki cukru
1 jajko
szczypta cynamonu
szczypta zmielonego imbiru

wierzch:
200ml gestej smietany (dalam 30%)
2 lyzki cukru
kilka kropel extraktu z wanilii
2 lyzki wiorkow kokosowych

 


 

na przecier z dyni: dynie obrac, nastepnie pokroic w kostke. wlozyc do garnka z grubym dnem, podlac odrobina wody. dusic na malym ogniu do miekkosci. ugniesc tluczkiem do ziemniakow.

na spod ciasta: make, cukier, sol, oraz maslo umiescic w food processorze i pociachac nozem na okruchy (lub tradycyjnie nozem). dodac wiorki, orzechy i platki i wymieszac razem.
3/4 powstalych okruszkow wsypac do kwadratowej formy i wylepic nimi dno. pozostale okruszki rozsypac na plaskiej blaszce.
piekarnik nagrzac do 180 stopni. wlozyc blaszke i forme z ciastem. okruszki lekko zrumienic, mieszajac je ze dwa razy, nastepnie wyjac z piekarnika i wystudzic. ciasto w formie piec przez jakies 10-15 minut. wyjac z piekarnika.

na mase serowa: wszystkie skladniki wlozyc do miski i zmiksowac na mase. wylozyc ja na upieczony, jeszcze cieply spod. piec 20 minut w 180 stopniach.

w tym czasie przygotowac wierzch: smietane wymieszac z cukrem, ekstraktem oraz wiorkami. po podanym powyzej czasie posmarowac nia ciasto. posypac przygotowanymi wczesniej okruchami. zapiekac kolejne 5 minut.
wyjac z piekarnika. ostudzic. pokroic w kwadraty. trzymac w lodowce.

środa, 20 października 2010

Tarta z malinami

"Tym razem poszlam na totalna latwizne. Mialam ochote na ciasto, ale nie mialam checi na pieczenie. Kupilam wiec gotowy podklad i wyczarowalam to oto cudenko:)"

Skladniki:

1 gotowy podklad do ciasta "tarta"

250ml smietany kremowki

1 opakowanie serka mascarpone (250g)

cukier puder

polewa czekoladowa

1/2 szklanki soku pomaranczowego

200-300g malin

100g suszonych owocow lesnych


Ciasto przelozyc na duzy talerz i lekko zwilzyc sokiem pomaranczowym. Na ciescie poukladac kilka umytych i pokrojonych malin. Smietane ubic na sztywno z dodatkiem 2 lyzeczek cukru pudru. Zmieszac z serkiem mascarpone i suszonymi owocami. Wylozyc na ciasto. Ciasto udekorowac pozostalymi malinami i polac polewa czekoladowa lub rozpuszczona na parze czekolada.

Smacznego:)

sobota, 25 września 2010

sernik

"Dlugo szukalam dobrego przepisu na sernik. No i musze przyznac, ze ten jest calkiem niezly. Wilgotny i cudownie serowy:) Uderzajacy aromatem wanilii i skorki cytrynowej. Wysmienity na niedzielny deser. Naprawde polecam. Przepis znalazlam w internecie, ale tylko raz. Dlatego nie moge podac linku do strony z oryginalnym przepisem:("

Skladniki:

1kg tlustego twarogu

8 jajek

1,5 szkalnki cukru

150g masla

1 cukier waniliowy

2 lyzeczki ekstraktu z wanili

1 budyn smietankowy

sok z cytryny

skorka otarta z polowy cytryny

szczypta soli

garsc rodzynek

polewa czekoladowa


Twarog zmielic min 3 razy. Ja zrobilam to w melekserze na bardzo gladka, wrecz kremowa mase, bo nie mam maszynki do mielenia. Zoltka z 8 jaj zmiksowac z cukrem i cukrem waniliowym na gladka mase. Bialka ze szcyzpta soli ubic na sztywna piane. Mase serowa zmieszac z miekkim maslem. Dodac budyn smietankowy, sok z cytryny i ekstrat wanilii. Dokladnie zmiksowac. Dodac utarte wczesniej zoltka. Zmieszac z masa za pomoca lyzki. Mozna uzyc miksera, ale na najnizszych obrotach. Na koniec mase bardzo delikatnie wymieszac z ubitymi bialkami. Do gotowego surowego ciasta dodac rodzynki i skorke otarta z polowy cytryny. Lekko przemieszac. Mase przelozyc do okraglej blachy (ok 23cm) wysmarowanej tluszczem i wlozyc do piekarnika nagrzanego do 200C. Piec okolo 55 minut. Po tym czasie piekarnik wylaczyc i pozostawic ciasto w zamknietym piekarniku 30min. Piekarnik lekko uchylic i tak pozostawic do wystygniecia ciasta.

Zimny sernik polac polewa czekoladowa lub posypac cukrem pudrem. Wstawic do lodowki na 12 godzin.

Smacznego:)

Tagi: jajka ser
16:25, dodista48 , slodkosci
Link Dodaj komentarz »
środa, 22 września 2010

deser czekoladowy

"Nie mam nic do powiedzenia na temat tego deseru. Obrazek mowi sam za siebie - niebo w gebie"

Skladniki:

200g mlecznej czekolady (najlepiej milka)

250g serka mascarpone

280ml smietany kremowki

1 duzy baton twix


Rozpuscic na parze 150g czekolady umieszczajac miseczke z czekolada nad garnkiem z gotujaca sie woda. Zdjac z pary. Do rozpuszconej czekolady dodac drobno pokrojony baton twix i wymieszac. Lekko wystudzona mieszanke dodac do serka mascarpone. Dodac ubita wczesniej smietane  kremowke i bardzo delikatnie wymieszac. Przelozyc do miseczek i udekorowac starta na tarce pozostala czekolada.

Smacznego:)

poniedziałek, 30 sierpnia 2010

deser morelowy

"No i po wakacjach :( Ale nie ma tego zlego co by na dobre nie wyszlo! Wracam z nowymi silami i pomyslami na rozne pysznosi. Zaczne od slodkosci - deser z morelami. Zdrowo, slodko, pysznie. Polecam!!!"

Skladniki:

2 puszki moreli w syropie

2 duze jogurty naturalne (greek style)

15 malych bezow

6 lyzek miodu


Jogurt wymieszac z miodem i 6 lyzkami syropu w ktorych byly morele. Morele oraz bezy poprzekrajac na polowy. Pozostawic kilka do dekoracji. Pokrojone dodac do jogurtu i dokladnie wymieszac. Mieszanke przelozyc do mniejszych miseczek, udekorowac. Podawac od razu po przygotowaniu.

Smacznego:)

 

 

Tagi: bezy morele
20:32, dodista48 , slodkosci
Link Dodaj komentarz »
sobota, 17 lipca 2010

szaszlyki owocowe

"Dzisiaj szaszlyki. Owocowe, jekich jeszcze nie widzieliscie. Bardzo proste i wspaniale szaszlyki. Lekki posilek na gorace letnie wieczory. Kolejna dawka witamin i niebianskiego smaku"

Skladniki:

1 duze jablko

2 banany

220g truskawek

2 kiwi

sok z polowy cytryny

patyczki do szaszlykow

polewa czekoladowa lub toffi


Owoce dokladnie umyc i obrac ze skorek. Pokroic na spore kawalki. Nadziac na patyczki do szaszlykow. Ulozyc na talerzu, skropic sokiem z cytryny i polac ulubiona polewa.

Najlepiej jak owoce wczesniej poleza w lodowce, zeby byly chlodne. Wtedy lepiej smakuja. Gotowe szaszlyki nalezy podawac od razu po przygotowaniu, zeby jablka i banany nie zciemnialy. Ponoc pokropienie ich cytryna sprawia, ze nie ciemnieja, ale ja nie wiem. Zawsze zjadam swieze i soczyste. Takie najbardziel lubie.

Smacznego:)

Deser truskawkowy

"Deserek truskawkowo-waniliowy. Uwielbiam. A wiecie, ze truskawka ma więcej witaminy C niż cytryna i grejpfrut. Chroni przed anemią, jest krwiotwórcza, posiada właściwości odtruwające i oczyszczające, poprawia przemianę materii, jest bogata w wapń, fosfor, mikro- i makroelementy. No, po takich informacjach to chyba nie musze zachecac do skorzystania z mojego przepisu?"

Skladniki:

750g truskawek

250g serka mascarpone

150g jogurtu naturalnego

szklanka smietany kremowki

laska wanilii lub ekstrakt z wanilli

20-50g cukru pudru

kilka krakersow


Serek mascarpone wymieszac dokladnie z jogurtem i dodac wanilie (ja dodalam 2 lyzeczki ekstraktu z wanilii). Nie moge podac dokladnej ilosci ekstraktu, bo moze on roznic sie smakiem od tego ktory ja mam. Najlepiej dodawac po trochu i probowac czy osiagneliscie upragniony smak. Dodac cukier puder - w zaleznosci jaki slodki krem chcecie uzyskac. Ja dodalam okolo 1 lyzeczki.

Truskawki dokladnie umyc i osuszyc. Odlozyc kilka do dekoracji. Reszte zmielic w melekserze z mala iloscia cukru pudru. Polowe zmielonej masy odlozyc a druga polowe zmiksowac ze smietana.

Na dno miseczek pokruszyc cienka warstwe krakersow - ja pokruszylam 1,5 krakersa na miseczke. Zalac masa truskawkowa i lekko wymieszac, zeby wszystkie krakersy mogly nasiaknac masa. Na to wylac mase z serka mascarpone. Na sam wierzch wylac mase z truskawek ze smietana. Ozdobic truskawkami i tarta czekolada. Wstawic do lodowki na minimum 3 godziny.

Smacznego:)

niedziela, 11 lipca 2010

kawa mrozona

"Upaly, upaly... Przygotowalam wiec cos orzezwiajacego i slodkiego. W sam raz na upalne letnie dni. Kaloryczne  - fakt! Ale raz na jakis czas mozna sobie dogodzic:) A nawet osmiele sie powiedziec - POWINNO!"

Skladniki:

1 lyzeczka kawy rozpuszczalnej

2 galki lodow czekoladowych

bita smietana

1 lyzeczka cukru

posypka czekoladowa lub czekolada do starcia na tarce


Lyzeczke kawy rozpuszczalnej zaparzyc w pol szklanki wody. Dodac plaska lyzeczke cukru i dokladnie wymieszac. Odstawic do ostygniecia. Zimna kawe wstawic na minimum 3 godziny do lodowki.

Po wyjeciu dodac do kawy 2 galki lodow i dokladnie wymieszac. Udekorowac na wierzchu bita smietana i posypka czekoladowa lub starta czekolada. Podawac natychmiast po przygotowaniu.

Smacznego:)

P.s. Lody mozna zrobic w innych smakach dodajac innego smaku lody i posypke. Np kokosowe, waniliowe, toffi lub orzechowe. Ja zazwyczaj polewam kawe polewa toffi, ale tym razem zabraklo mi polewy:(

sobota, 10 lipca 2010

ciasto kokosowe

" Na weekend proponuje cos pysznego. Lekka, slodka i bardzo kokosowa babke. Doskonala do popoludniowej kawy lub herbaty"

Skladniki:

6 jaj

85g wiorkow kokosowych

380g rozpuszczonej margaryny

380g cukru pudru

425g maki pszennej

140g jogurtu kokosowego (moze byc naturalny)

2 lyzeczki proszku do pieczenia

100g mleka kokosowego


Zoltka ubic z cukrem pudrem. Dodac rozpuszczona i wystudzona margaryne, jogurt i mleko kokosowe. Dodac przesiana przez sitko make z proszkiem do pieczenia i wiorki kokosowe. Bialka ubic na sztywna piane i delikatnie ale dokladnie wymieszac z przygotowanym ciastem. Przelac do wysmarowanej tluszczem i posypanej bulka tarta blachy. Wstawic do nagrzanego do 180oC piekarnika i piec 60 minut. Po 60 min wylaczyc piekarnik i pozostawic z ciastem w srodku do wystygniecia. Nie otwierac wczesniej piekarnika!!!!! Posypac cukrem pudrem.

Smacznego:)

piątek, 25 czerwca 2010

pavlova

Skladniki:

4 bialka z jajek

220g cukru pudru

1 lyzeczka maki ziemniaczanej

1 torebka bitej smietany lub smietan fix

sok z polowy cytryny

290 ml smietany kremowki

500g truskawek, malin, jagod


Bialka ubic na sztywna piane, cukier puder przesiac przez sitko zeby nie bylo grudek i dodawac po trochu do bialek ciagle ubijajac. Na koniec dodac lyzeczke maki i sok z cytryny. Dokladnie wymieszac. Wylozyc na blache przykryta pergaminem, nie dotykajac bokow blachy. W srodku piany wyrobic duza plytka dziure, zeby pozniej bita smietana nie splywala z ciasta. Wlozyc do piekarnika nagrzanego do 180oC i natychmiast zmniejszyc temperature na 150oC. Piec 1h30min, nie otwierajac piekarnika. Na koniec wylaczyc piekarnik i nie wyciagajac ciasta zaczekac az wystygnie.

Smietane kremowke zmiksowac razem z bita smietana z torebki, ewentualnie dodac troche cukru jezeli ktos lubi bardzo slodkie.

Zimne ciasto wyjac z piekarnika i delikatnie oderwac pergamin ze spodu tak, zeby ciasto sie nie polamalo.

Bita smietane wylozyc na wystudzone ciasto. Udekorowac umytymi owocami. Kilka owocow zmiksowac z pol lyzeczki cukru i polac takim sosem owoce na ciescie.

Smacznego:)