Z jedzeniem jest jak z seksem. To są dwie największe przyjemności w życiu człowieka. ... I tak samo jak są ludzie nierozbudzeni seksualnie, tak samo są ludzie nierozbudzeni kulinarnie.
Akcja: Nie kradnij zdjęć! Durszlak.pl

zupy

niedziela, 12 czerwca 2011

chlodnik truskawkowo arbuzowy

"Przepis na powyzszy chlodnik znalazlam, jak wiele innych wspanialych dan, na stronie Kwestia Smaku. Ma bardzo ciekawy smak i jest super orzezwiajacy. I co najlepsze - bardzo zdrowy:) Polecam milosnikom truskawek, arbuza i chlodnikow."

Skladniki:

450 g miąższu arbuza

150 g truskawek (opłukanych, bez szypułek)

sok z 1/2 cytryny lub z 1 limonki

1 czubata łyżka posiekanej świeżej mięty

1 łyżeczka świeżego, drobno startego imbiru

 ser feta


Arbuza, truskawki, sok z cytryny lub limonki, miętę i imbir włożyć do meleksera i bardzo krótko zmiksować za pomocą funkcji "pulsacyjnej" - tak aby pozostawić drobne kawałeczki arbuza i truskawek (można też zmiksować na gładki mus jesli ktos tak woli). Dobrze schłodzić w lodówce, podawać z serem feta lub z pistacjami.

sobota, 12 lutego 2011

zupa z brokulow

"Dzis przepis na zupe kremowa z brokulow o lekko ostrym smaku. Wspanialy przepis na szybkie danie dla zabieganych. Dzieki temu, ze skladniki kroje bardzo drobno przed ugotowaniem, samo gotowanie zajmuje zaledwie kilka chwil, a efekt jest bardzo zadowalajacy:)"

Skladniki:

1 duza brokula

1 duza marchewka

1 duza pietruszka

1 duzy ziemniak

1 papryczka chilli

garsc mrozonego groszku

2 kostki rosolowe

sol, pieprz, wegeta


Wszystkie warzywa obrac i dokladnie umyc. Marchewke pokrojona w plasterki podgotowac w 2,5 l wody z dodatkiem kostek rosolowych. Dodac pokrojona w plastry pietrzuszke i pokrojonego w kostke ziemniaka. Gotowac okolo 5-7 min. Dodac porwana na male kawalki brokule i groszek. Gotowac do miekkosci wszystkich skladnikow. Kiedy wszystko bedzie miekkie zdjac z gazu i zmielic blenderem na krem. Dodac umyta i bardzo drobno pokrojona papryczke chilli (bez pestek)i doprawic do smaku sola, pieprzem i wegeta. Podawac ze smietana i grzankami.

Smacznego:)

czwartek, 03 lutego 2011

kapustnica

"Kapustnica to nic innego jak kapusniak, tyle ze nazwe zaczerpnelam z jezyka slowackiego, gdzie ta pyszna zupke jadlam. I tak dlugo modyfikowalam swoj przepis na kapusniak, az osiagnelam smak podobny do tamtej kapustnicy. Czy mi sie udalo? Mysle, ze smak jest naprawde zblizony. Identyczny nie jest, bo w restauracji nie chcieli dac mi oryginalnego przepisu ;) "

Skladniki:

1 sloik kapusty kiszonej 

3 małe marchewki, obrane i pokrojone w plasterki

2 pietruszki, obrane i pokrojone w plasterki

4-5 ziemniaczków, obranych i pokrojonych w kawałki

1 średnia cebula, drobno pokrojona

sloiczek przecieru pomidorowego

sól i dużo świeżo zmielonego czarnego pieprzu

1 łyżeczka przyprawy chilli

1 płaska łyżka cukru

2 łyżki posiekanej natki pietruszki

2 łyżki majeranku

kawalek wedzonego boczku i olej do podsmazenia

kostka rosolowa


Kapuste kiszona wyjac ze sloiczka i przeplukac na sitku. Pokroic na mniejsze czesci, przelozyc do garnka i zalac okolo 3l wody. Gotowac bez przykrycia z kostka rosolowa przez okolo 15 minut, sprawdzajac czy woda nie wyparowala. W razie potrzeby wody dolac.

Dodac marchewke, gotowac przez okolo 5-7 minut i dodac reszte skladnikow oprocz cebuli, boczku i przecieru. Boczek pokroic w kostke, podsmazyc na oleju wraz z cebula. Dodac do zupy. Gdy wszystkie warzywa beda miekkie dodac przecier pomidorowy - ja zazwyczaj dodaje caly sloiczek, ale radze dodac najpierw troche, rozmieszac i sprobowac, bo nie kazdy lubi bardzo kwasna zupe. Doprawic do smaku sola, pieprzem i cukrem, ewentualnie wegeta lub maggi.

Smacznego:)

sobota, 11 grudnia 2010

zupa jarzynowa

"Zawsze uwazalam, ze zupy najlepiej smakuja zima. Pyszne, wysmienicie rozgrzewajace. Zatem kroje. Gotuje. Doprawiam. Probuje. Polecam:)"

Skladniki:

1 maly kalafior

2 srednie marchewki

1 srednia pietruszka

4 srednie ziemniaki

pol szklanki mrozonego groszku

pol szklanki mrozonej kukurydzy

4 pieczarki

pol pora

2 udka z kurczaka

2 kostki rosolowe

sol, pieprz, magi, smietana, koperek, wegeta


Udka dokladnie umyc, wlozyc do garnka z 3,5 litra gotujacej wody. Dodac kostki rosolowe i gotowac do miekkosci. Dodac umyta i pokrojona w kostke marchewke. Gotowac okolo 5 min. Dodac obrane, umyte i pokrojone w kostke pieczarki, ziemniaki, kalafior, pietrzuszke i pora. Gotowac prawie do miekkosci. Dodac groszek, kukurydze, garsc posiekanego koperku i gotowac do miekkosci wszystkich skladnikow. Na koniec doprawic do smaku sola, pieprzem, wegeta, magi i zabielic smietana. Kurczaka wyjac z zupy, odzielic mieso od kosci i mieso dodac do zupy. Najlepiej smakuje jak postoi okolo 2-3 godzin. Podawac gorace.

Smacznego:)

18:15, dodista48 , zupy
Link Komentarze (2) »
środa, 27 października 2010

zupa gulaszowa

"Oj jak dawno nie jadlam tego cudenka. Jak robilam zdjecia to nie moglam sie doczekac kiedy zaczne jesc. Jeszcze unosil sie zapach papryczki... Oj warto bylo zrobic, warto bylo!"

Skladniki:

450g miesa wolowego

3 marchewki

1 pietruszka

1 papryka zielona

1 papryka czerwona

1 duza pieczarka

1 cebula

2 ziemniaki

4 zabki czosnku

pol garsci posiekanej natki pietruszki

2 kostki rosolowe wolowe

sol, pieprz, papryka ostra, czosnek granulowany, maggi, przecier pomidorowy, bazylia suszona, olej


Mieso dokladnie umyc i pokroic w paseczki. Przyprawic sola, pieprzem i papryka. Podsmazyc na dnie garnka na oleju. Dodac obrana i posiekana cebule i zeszklic. Dolac okolo 3,5 litra wody i kostki rosolowe. Dodac natke pietruszki, drobno posiekany obrany czosnek oraz lyzke suszonej bazylii. Gotowac okolo 5 minut. Po tym czasie dodac umyte i pokrojone w paseczki papryki i pieczarke oraz umyte, obrane i pokrojone w krazki marchewki. Gotowac az marchewka bedzie prawie miekka. Po tym czasie dodac umyte, obrane i pokrojone ziemniaki i pietruszke. Gdy wszystko bedzie miekkie dodac 2-3 lyzeczki przecieru pomidorowego. Doprawic do smaku sola, pieprzem, czosnkiem granulowanym i maggi.

Smacznego:)

p.s. ja dodalam dodatkowo pol lyzeczki cukru, ale to wedlug uznania. Zupa powinna byc lekko ostra, wiec nie zalujcie ostrej papryki i pieprzu.

piątek, 17 września 2010

zupa kalafiorowa

"Zupa bez dodatku miesa i wody. Pyszna, kremowa z wyczuwalnym smakiem parmezanu. Az slinka mi cieknie na samo wspomnienie o niej. Przepis mam z ksiazki BBC Food."

Skladniki:

1 duzy kalafior

1 duza cebula

3-4 zabki czosnku

750ml mleka

50g-70g startego parmezanu

maslo, sol, pieprz, sos sojowy, wegeta


Cebule obrac i pokroic w drobna kostke, czosnek rowniez. Podsmazyc na dnie garnka na masle. Dodac pokrojonego i umytego kalafiora. Podsmazyc przez okolo 2 min lub az sie lekko zarumieni. Dodac mleko i gotowac na malym ogniu do miekkosci. Uwaga!!! Mieszac co chwile i pilnowac garnka, bo mleko moze zaczac kipic.

Gdy kalafior bedzie miekki dodac starty parmezan i zmiksowac  wszystko blenderem na gladki krem.

Doprawic do smaku sola, pieprzem, wegeta i sosem sojowym. Podawac natychmiast po przygotowaniu przybrane swiezym szczypiorkiem lub pietruszka. Najlepiej smakuje z chrupkim pieczywem.

Smacznego:)

sobota, 17 lipca 2010

zupa rybna

"Czas na kwasy OMEGA-3. Bo najwazniejsze to zdrowo sie odzywiac. A jesli to co gotujemy jest w dodatku smaczne - to zyc nie umierac:) Ponizszy przepis mam od mojego Taty, ktory wypatrzyl go ponad 10 lat temu w telewizji. Zupa jest bardzo smaczna, bo w smaku przypomina rosol z rybnym posmakiem. Warto podawac z makaronem, chociaz ja osobiscie wole bez dodatkow"

Skladniki:

450g fileta z lososia

2 duze marchewki

2 srednie pietruszki

por

2 lyzki posiekanego kopru

2 kostki rosolowe

wegeta, pieprz, magii


Do garnka wlac wode i doprowadzic do wrzenia. Lososia dokladnie umyc, pokroic w duza kostke (bez skory). Wrzucic do gotujacej sie wody na 2 minuty. Delikatnie wyjac lyzka cedzakowa. Wode wylac. Do czystego garnka wlac 3,5 litra wody. Doprowadzic do wrzenia. Dodac 2 kostki rosolowe. Zmniejszyc gaz na bardzo maly. Wrzucic lososia. Losos ma sie parzyc a nie gotowac - to tajemnica klarownosci zupy.

Marchew i pietruszke umyc i obrac. Pokroic w cienkie paski. Dodac do lososia. Pora umyc i pokroic wzdluz na cwiartki, po czym pokroic w plastry. Dodac do zupy. Dosypac 2 lyzki swiezego posiekanego koperku. Parzyc az do miekkosci wszystkich warzyw. Na koncu doprawic do smaku pieprzem, wegeta i magii.

Smacznego:)

środa, 14 lipca 2010

chlodnik

"Dzisiaj typowo letnie danie, wspaniale orzezwiajace, pelne swiezych skladnikow. Ekspresowa podrobka chlodnika litewskiego. Przyznam sie, ze robilam go po raz pierwszy, ale na pewno nie ostatni. Przepis pochodzi z miesiecznika CLAUDIA"

Skladniki:

1 szklanka gestego jogurtu naturalnego

3 szklanki czerwonego barszczu

2 zabki czosnku

1 swiezy ogorek

6 rzodkiewek

4 lyzki swiezego kopru

4 lyzki szczypiorku

sok z polowy cytryny

sol, pieprz, wegeta, maggi


Czosnek obrac, przepuscic przez praske. Ogorka obrac. Umyte rzodkiewki razem z ogorkiem zetrzec na tarce o duzych oczkach. Koper i szczypior umyc i drobno posiekac. Barszcz wymieszac z jogurtem i czosnkiem. Wszystkie skladniki dodac do barszczu i jogurtu. Doprawic do smaku sola, pieprzem, sokiem z cytryny, wegeta i maggi. Wstawic na 2 godziny do lodowki.

Smacznego:)

środa, 07 lipca 2010

zupa kokosowa

"Nabralam ochoty na cos przypominajacego singapurska zupe lakse, ale ze jest ona dla mnie zbyt ostra, postanowilam zrobic wlasna zupe na bazie mleka kokosowego i owocow morza. Wiec zakupilam mleko kokosowe, orientalne przyprawy i duza ilosc owocow morza. I wyczarowalam pyszna kremowa zupke. Polecam i Wam"

Skladniki:

2 puszki mleka kokosowego

150g krewetek

150g przegrzebkow

1 filet z dorsza

garsc orzechow ziemnych

1 lyzka wiorkow kokosowych

1 garsc kielkow fasoli

1 paczka makaronu ryzowego

kolendra, red thai curry paste, fish sauce, sos sojowy, curry, oliwa z oliwek


2 lyzki oliwy z oliwek wlac na dno garnka. Dodac 3 lyzeczki Red Thai curry paste, 1 lyzeczke curry, 1 lyzke drobno posiekanej kolendry. Podsmazyc. Dodac umyte i oczyszczone krewetki i przegrzebki oraz drobno pokrojonego fileta z dorsza. Dokladnie wymieszac aby rownomiernie rozprowadzic przyprawy. Podsmazyc okolo 2 minut. Wlac mleko kokosowe, 3 lyzki fish sauce i 1 lyzke sosu sojowego. Gotowac na malym ogniu okolo 15 minut. Dodac lyzke wiorkow kokosowych, orzeszki ziemne, kielki i polamany makaron ryzowy. Dodac 1 litr wody i gotowac na malym ogniu, az makaron bedzie miekki.

Smacznego:)

p.s. Red Thai curry paste mozna zrobic w domu. Jest nawet smaczniejsza.

pol czerwonej papryki, 1 lyzeczka oliwy z oliwek, 1 lyzeczka octu winnego, 1 lyzka suszonej kolendry, 0.5 lyzeczki posiekanej papryczki chilli (moze byc 1 lyzeczka suszonego chilli), 1 posiekana trawa cytrynowa, 1 lyzeczka posiekanego imbiru, 1 lyzeczka posiekanego czosnku, 1 lyzeczka shrimp powder, starta skorka z cytryny, ¼ lyzeczki soli, 5 galazek kolendry, 1 lyzeczka kminku, 1/4 lyzeczki cukru, szczypta mielonego pieprzu

Wszystkie skladniki mielimy na gladka mase w melekserze i gotowe :)