Z jedzeniem jest jak z seksem. To są dwie największe przyjemności w życiu człowieka. ... I tak samo jak są ludzie nierozbudzeni seksualnie, tak samo są ludzie nierozbudzeni kulinarnie.
Akcja: Nie kradnij zdjęć! Durszlak.pl
Kategorie: Wszystkie | inne | kanapki | kuchnia | makaron | miesa | moje perelki | ryby | salatki | slodkosci | zapiekanki | zupy
RSS

salatki

środa, 28 września 2011

salatka sniadaniowa

"Ahhh, jak ta pogoda zaczela nas rozpieszczac pod koniec lata:) Nic, tylko sie cieszyc! Postanowilam nie przechodzic jeszcze na diete jesienno-zimowa, tylko pozostac najdluzej jak sie da na pysznych, lekkich, zdrowych letnich salatkach. Nawet angielskie sniadanie sobie podaje w formie salatki. Pomysl jakby nienajgorszy, co?"

Skladniki:

opakowanie 90g mieszanki salat

2 jajka

4 plastry boczku wedzonego

6-8 pomidorkow koktailowych

grzanki

ser z niebieska plesnia (np. Castello Danish Blue)

sos vinegrette

pieprz, maslo


Salate i pomidory umyc i osuszyc. Przelozyc salate do miski, a pomidorki poprzekrajac na polowki. Dodac do salaty. Na patelni rozgrzac lyzke masla, dodac drobno pokrojony boczek i podsmazyc. Przelozyc do salaty. Na wierzchu rozsypac gotowe grzanki. Na tej samej patelni co boczek usmazyc jajka sadzone (radze dodac masla), przyprawic pieprzem i ulozyc na salatce. Calosc posypac pokruszonym plasterkiem sera i skropic sosem vinegrette. Podawac natychmiast.

Smacznego :)

sobota, 10 września 2011

salatka waldorf

"Jak to jest, ze jak czlowiek dlugo zbiera sie do zrobienia jakiegos dania, to okazuje sie to strasznie pyszne i wtedy zaluje sie, ze sie to tyle czasu odkladalo na pozniej? Tak wlasnie mialam z salatka Waldorf. Myslalam o niej dlugo. Teraz mysle, ze zdecydowanie za dlugo. Ale jak to mowia - lepiej pozno niz wcale:) I tego bede sie trzymala! Wy tez nie zwlekajcie, jesli ten przepis wpadl Wam w oko... Salatka jest rownie pyszna w wersji podstawowej jak i tej z kurczakiem. Generalnie dodaje sie do niej tylko majonez lub jogurt. Ja nie moglam sie zdecydowac co bedzie lepsze i dlatego wymieszalam majonez z jogurtem."

Skladniki:

3 galazki selera naciowego

2 slodkie czerwone jablka

2 garscie czerwonych winogron

1/2 szklanki orzechow wloskich

1 piers z kurczaka

1 lyzka majonezu

1 lyzka jogurtu naturalnego

sok z polowy cytryny

sol, pieprz, olej, przyprawa do kurczaka


Orzechy podpiec na suchej patelni. Odstawic do ostygniecia.

Piers z kurczaka dokladnie umyc, osuszyc i posypac przyprawa do kurczaka oraz pieprzem. Podsmazyc na rozgrzanej patelni z dodatkiem oleju. Pokroic na male czesci i odstawic do ostygniecia.

Selera umyc i pokroic w plasterki. Jablka umyc, powycinanc gniazda nasienne i pokroic w polplasterki. Winogrona umyc i poprzekrajac na polowy.

Wszystkie skladniki polaczyc, doprawic do smaku sola i pieprzem i skropic sokiem z polowy cytryny. Jogurt wymieszac z majonezem i tak przygotowanym sosem polac salatke. Wszystko dokladnie wymieszac.

Smacznego :)

//Przepis dodaje do akcji sezon na jablka//

czwartek, 08 września 2011

salatka z grillowana nektarynka

"Jedna z moich ulubionych salatek. Uwielbiam laczenie miesa z owocami. A jak jeszcze wszystko dopelnia akcent grillowany, to juz zyc nie umierac. Nie wiem czemu, ale tego typu  salatki przypominaja mi wakacje. Chyba dlatego, ze w czasie upalow zawsze racze sie takimi wlasnie lekkimi, ale jakze pozywnymi daniami."

Skladniki:

4 nektarynki

12 plastrow szynki parmenskiej

opakowanie sera halloumi

paczka rukoli

syrop balsamiczny

pieprz


Nektarynki umyc, osuszyc i poprzekrajac na cwiartki (pozbyc sie pestki). Ulozyc na rozgrzanej patelni grillowej lub na grillu i podsmazac po obu stronach przez okolo 2 minuty. Tak aby sie lekko zrumienily, ale nie rozpadly. Najlepiej bedzie jak sie zrumienia, a w srodku pozostana chrupiace i lekko cieple.

Ser halloumi pokroic w plastry i ugrillowac na tej samej patelni co nektarynki. Niech smaki sie polacza.

Salate rozlozyc na talerzach, na wierzchu poukladac plastry szynki parmenskiej. Na tym ulozyc grillowany ser i nektarynki. Calosc skropic syropem balsamicznym i posypac swiezo zmielonym pieprzem. Podawac z francuska bagietka.

Smacznego :)

poniedziałek, 04 lipca 2011

szparagi zapiekane z serem

"Moje ukochane szparagi. Jaka szkoda, ze sezon na nie juz sie skonczyl:( Z utesknieniem bede czekac rok na sezon nastepny. Pomysl na szparagi fajny i doskonale nadaje sie do innych warzyw. Jesli nie jestescie zwolennikami szparagow, zastapcie je fasolka szparagowa, brokulami lub kalafiorem. Pomysl na przepis podsunela mi moja wspollokatorka Ewa. Dzieki Kochana."

Skladniki:

500g zielonych szparagow

40g-60g startego parmezanu

sol, pieprz, czosnek granulowany, oliwa z oliwek, bazylia


Szparagi dokladnie umyc i odciac zgrubiale konce lodygi. Wlozyc do gotujacej sie wody z dodatkiem szczypty soli na okolo 4 minuty, lub az szparagi beda lekko miekkie, ale wciaz chrupiace. Odlac wode i obsuszyc szparagi na sitku.

Na dno naczynia zaroodpornego wlac 3 lyzki oliwy z oliwek, szczypte suszonej bazylii, czosnku granulowanego i pieprzu. Przelozyc szparagi do naczynia z przyprawami i dokladnie w nich obtoczyc. Calosc posypac startym parmezanem. Wstawic do piekarnika nagrzanego do 200C i piec do miekkosci szparagow tj okolo 5-7 minut. Po wyjeciu udekorowac listkami swiezej bazylii. Podawac natychmiast.

Smacznego:)

Tagi: ser szparagi
22:16, dodista48 , salatki
Link Dodaj komentarz »
piątek, 20 maja 2011

salatka z pieczonych pomidorow

"Nigdy nie lubilam pieczonych pomidorow. Az do teraz. Pomysl na przepis wypatrzylam w magazynie Olive i od razu przypadl mi do gustu. Mimo iz nie lubie pieczonych pomidorow postanowilam sprobowac. I to byl strzal w dziesiatke! Przepis oczywiscie zmodyfikowalam, jak to ja. Najwazniejsza moja modyfikacja bylo upieczenie pomidorow z duza iloscia czosnku. Palce lizac..."

Skladniki:

8 malych slodkich pomidorow (ale nie koktailowych)

8-10 plastrow szynki parmenskiej

3-4 zabki czosnku

garsc rukoli

kilka czarnych suszonych oliwek

parmezan

ciabatta

oliwa z oliwek, wegeta, bazylia, pieprz


Pomidory umyc i poprzekrajac na pol (horyzontalnie). Obraz czosnek i pokroic na cieniutkie plasterki, ktore powkladac pod miazsz pomidorow i po jednym plasterku ulozyc na wierzchu. Pomidory posypac wegeta i polac oliwa z oliwek. Ulozyc na blaszce do pieczenia i wlozyc do nagrzanego do 180 stopni piekarnika. Piec do miekkosci pomidorow tj. okolo 10 minut.

Ciabatte porwac na kawalki, polac oliwa i piec razem z pomidorami az sie zarumieni.

Na platerze ulozyc pozwijane plastry szynki parmenskiej, oliwki, upieczone pomidory, rukole i wszystko posypac startym na tarce na plastry parmezanem. Calosc posypac suszona bazylia, pieprzem i polac oliwa z oliwek.

Podawac natychmiast z grzankami z ciabatty.

Smacznego:)

środa, 06 kwietnia 2011

brokuly na ostro

"Wiosna przyszla:) W sumie to nie wiem czy sie cieszyc czy nie. W drodze do pracy wplatal mi sie jakis skolowany robal we wlosy. Lecial wariat chyba z zamknietymi oczyma. Niby slonko, niby cieplo, niby milo, ale... no wlasnie! Cale robactwo budzi sie do zycia! Koszmar czas zaczac! No. To jak juz Wam narobilam ochoty na jedzenie dyskutowaniem o robakach to zapraszam na pyszne i zdrowe brokuly w troche innej obrobce niz zazwyczaj. Mam nadzieje, ze beda Wam smakowaly! Pomysl na przepis pochodzi z kwietniowego wydania magazynu Good Food."

Skladniki:

1 duza brokula

1 duza cebula

4 zabki czosnku

mala papryczka chilli

garsc slupkow migdalowych

oliwa z oliwek, sol, pieprz


Brokuly dokladnie umyc i porozrywac na kawalki. Wrzucic do wrzacej osolonej wody i ugotowac do miekkosci. Odcedzic. Cebule obrac i pokroic na plasterki. Chilli umyc i bardzo drobno pokroic (usunac pesteczki). Czosnek obrac i pokroic w plasterki. Na patelni podgrzac 2-3 lyzki oliwy z oliwek, dodac cebule, chilli i czosnek. Podsmazyc az cebula zrobi sie lekko brazowa. Dodac ugotowane wczesniej brokuly. Wszystko dokladnie wymieszac doprawiajac do smaku sola i pieprzem. Przelozyc na polmisek. Posypac slupkami migdalowymi. Podawac natychmiast.

Smacznego:)

wtorek, 29 marca 2011

salatka z cykorii i awokado

"Pyszne, zdrowe, szybkie. To tyle na dzisiaj :) Aaaa, no i jeszcze, ze polecam!"

Skladniki:

2 cykorie

1 awokado

1/2 papryki

1/2 czerwonej cebuli

1/2 swiezego ogorka

1/2 kulki sera mozarella

garsc posiekanej natki pietruszki

sol, pieprz, wegeta, oliwa z oliwek, sok z polowy cytryny


Cykorie dokladnie umyc i pokroic w cienkie plasterki. Dodac obrana i pokrojona w plasterki cebule. Papryke i ogorka umyc i pokroic w paseczki. Dodac pietruszke. Ser porwac na drobne kawalki i dodac do salatki. Wszystko polac oliwa z oliwek i doprawic do smaku sola, pieprzem i wegeta. Bardzo dokladnie wymieszac. Na wierzchu ulozyc kawalki obranego i pokrojonego awokado i skropic sokiem z cytryny. Podawac natychmiast.

Smacznego :)

piątek, 11 marca 2011

salatka sledziowa

"Pychotka, moglabym to jesc co drugi dzien! Salatka doskonale nadaje sie na przyjecia, jak rowniez na obiad, podana z mlodymi ziemniaczkami. Laczy w sobie smaki slodki, kwasny i ostry. Musze przyznac, ze to jedno z moich ulubionych dan."

Skladniki:

1 litrowy sloik sledzi po wiejsku (lub 6-8 filetow matjas)

2 slodkie jablka

2 male pory

garsc posiekanego koperku

200ml slodkiej smietany

2-3 lyzeczki octu

wegeta, sol, pieprz, cukier


Filety pokroic w plasterki grubosci okolo 1cm. Cebulke ze sloiczka posiekac. Jablka obrac i zetrzec na tarce na grubych oczkach. Pora umyc, przekroic wzdluz na 4 czesci i drobno posiekac. Wymieszac wszystkie skladniki, dodac koper i ocet. Na koniec wlac smietane, dokladnie wymieszac i doprawic do smaku wegeta, sola, pieprzem i cukrem. Wstawic do lodowki na 2-3 godziny.

Smacznego:)

//przepis dodaje do akcji pora na pora//

banerka nie udalo mi sie niestety wstawic:(

piątek, 28 stycznia 2011

salatka z pieczarkami

"Nadchodzi weekend, wiec i ochota na cos pysznego dolacza do pary. Grzebiac, szperajac, poszukujac czegos "innego" natknelam sie na salatke pieczarkowa na blogu W KUCHENNYM OKNIE, ktora okazala sie doskonala inspiracja dla mnie."

Skladniki:

500g pieczarek

3 ziemniaki

1 czerwona cebula

garsc posiekanej natki pietruszki

3 jajka

2 lyzki musztardy

3 lyzki majonezu

kostka rosolowa, sol, pieprz, czosnek granulowany


Pieczarki obrac i pokroic w plasterki, ugotowac w wodzie z dodatkiem kostki rosolowej po czym odcedzic na sitku. Ziemniaki ugotowac w osolonej wodzie. Po wystygnieciu obrac i pokroic w kostke. Jaja ugotowac na twardo, obrac i pokroic w kostke. Cebule obrac i pokroic w drobna kosteczke. Wszystkie skladniki dokladnie wymieszac lacznie z pietruszka. Dodac musztarde i majonez i doprawic do smaku sola, pieprzem i czosnkiem.

Smacznego:)

20:47, dodista48 , salatki
Link Komentarze (3) »
środa, 26 stycznia 2011

salatka z kurczakiem

"Od kiedy minelismy najkrotszy dzien w roku zaczelam czuc wiosne:) Wiem, ze to moze zbyt szybko, bo na zewnatrz snieg i mrozy, ale jakos tak przyjemnie i smacznie, kiedy wiosna gosci w kuchni. Nakupowalam warzyw, ktorym w smaku daleko do tych prawdziwych letnich, ale lepsze takie niz zadne. No i kombinacje z ich udzialem gotowe. Polecam tym, ktorzy maja dosyc zimy, goracych zup i ciezkich sosow."

Skladniki:

4 paleczki z kurczaka

1/2 zoltej papryki

1/2 pomaranczowej papryki

10 pomidorkow koktailowych

1/2 ogorka

5 rzodkiewek

1 czerwona cebula

mieszanka salat

szczypiorek

wegeta, pieprz, czosnek granulowany, oliwa z oliwek


Kurczaka dokladnie umyc i osuszyc, nasmarowac oliwa i przyprawic wegeta, pieprzem i czosnkiem. Wylozyc na blaszce, przykryc folia i piec w nagrzanym do 180C piekarniku przez okolo 20-25 minut. Po tym czasie zdjac folie i wstawic ponownie do piekarnika na okolo 10minut, az skorka zrobi sie chrupka.

Wszystkie warzywa dokladnie umyc. Papryke, pomidora, ogorka, rzodkiewke i cebule pokroic jak na salatke. Polaczyc z salata i drobno pokrojonym szczypiorkiem. Posypac wegeta i dobrze wymieszac. Rozlozyc na polmisek, na wierzch wylozyc goracego kurczaka, wszystko polac oliwa z oliwek. Podawac natychmiast z chrupkim pieczywem.

Smacznego:)

13:40, dodista48 , salatki
Link Dodaj komentarz »
środa, 24 listopada 2010

salatka z halloumi

"Mialo byc cytrusowo, ale bylam tak glodna, ze musialam zrobic cos szybkiego. Zajrzalam wiec do lodowki i znalazlam tam kilka pysznych rzeczy, ktore po polaczeniu w calosc stworzyly ta oto salatke. W ogole to pozwole sobie zauwazyc, ze jestem ogromna zwolenniczka salatek roznego rodzaju. Najlepsze sa te, ktore zawieraja duuuze ilosci swiezych warzyw. Tak wiec teraz podziele sie z Wami przepisem na to cudenko ze zdjecia, a cytrusowo bedzie dopiero w weekend. Obiecuje:)"

Skladniki na jedna porcje:

2 plastry sera halloumi o grubosci 1 cm

8-10 plasterkow kielbasy chorizo

garsc rukoli

6-8 plasterkow swiezego ogorka

1/4 zielonej papryki

3 kawalki suszonego pomidora

2 kromki ciabatty

troszke rzezuchy na wierzch

oliwa z oliwek, pieprz, suszona bazylia


Rukole dokladnie umyc, osuszyc i wlozyc do miseczki. Na tym ulozyc plastry suszonego pomidora, plastry ogorka i slupki papryki. Ser i chorizo podsmazyc na grillowej patelni na oliwie z oliwek. Ulozyc na salatce. Ciabatte wlozyc do tostera, gdy sie lekko przyrumieni wyjac, podrzec na kawalki i dodac do salatki. Calosc polac oliwa z oliwek (okolo 2 lyzek), posypac bazylia i rzezucha, a na koniec doprawic pieprzem. Zjesc ze smakiem.

Smacznego:)

20:41, dodista48 , salatki
Link Dodaj komentarz »
sobota, 13 listopada 2010

salatka z lososiem

"A u mnie znowu zdrowo:) Narzeczony wypomnial mi, ze zbyt rzadko jemy ryby. Wiec zrobilam przystawke. Na zyczenie. Cos czuje, ze wkrotce znowu ja powtorze, bo zniknela w oka mgnieniu. I tu nasuwa sie pytanie - czy salatka byla tak pyszna czy my tacy glodni? Sami sobie odpowiecie, gdy wykorzystacie ten przepis i posmakujecie go."

Skladniki:

150g rukoli

1 awokado

250g plastrow wedzonego lososia

300g koziego sera

2 lyzki prazonych orzechow laskowych

oliwa z oliwek, syrop balsamiczny, pieprz mielony


Rukole dokladnie umyc i rozlozyc na dwa talerze. Awokado obrac, przekroic na pol, wyciagnac pestke, pokroic w grube paski i rozlozyc na talerzach. Plastry lososia pokroic w paski i ulozyc na pozostalych skladnikach. Wierzch salatek obsypac polamanym serem i prazonymi orzechami. Calosc oblac oliwa z oliwek, syropem balsamicznym i opruszyc swiezo zmielonym pieprzem. Podawac ze swieza bagietka lub tostami.

Smacznego:)

\przepis dolaczam do akcji orzechowy tydzien\

 

22:22, dodista48 , salatki
Link Komentarze (1) »

jajko w mundurku

"Przepis na to danie dojrzalam przegladajac bloga Brulion z przepisami. Bardzo mi sie spodobal i musialam go wyprobowac. Oczywiscie lekko go zmienilam dostosowujac do wlasnych upodoban. Musze przyznac, ze warto bylo sprobowac i odtad bedzie to jedna z moich ulubionych salatek na cieplo. Mieszaja sie tu smaki slony, kwasny i slodki a calosc uzupelnia rozplywajace sie jajeczko. Polecam, polecam, polecam. A na koniec jeszcze raz polecam:)"

Skladniki:

1 duza brokula lub paczka mrozonki (okolo 350g)

250g wedzonego boczku

duza garsc orzechow piniowych

3 jajka

oliwa z oliwek, miod, sok z cytryny, pieprz


Brokuly dokladnie umyc, rozdzielic na rozyczki i ugotowac w osolonej wodzie. Boczek pokroic w mala kostke i podsmazyc na zloty kolor. Orzeszki piniowe uprazyc na patelni (wsypac na patelnie garsc orzeszkow i prazyc az zbrazowieja mieszajac od czasu do czasu) i dodac do brokul. Calosc polac 2 lyzkami oliwy z oliwek, 1 lyzka miodu i skropic sokiem z polowy cytryny. 

Jajka wbic delikatnie do malych miseczek lub kieliszkow. Zagotowac wode w rondelku i wrzucic jajka w miejsce gdzie woda bulgocze najbardziej. Gotowac okolo 3 minut w zaleznosci od wielkosci i temperatury jajek.

Wszystkie skladniki dokladnie wymieszac i rozlozyc na trzy talerze. Na wierzch polozyc po jajku i posypac swiezo mielonym pieprzem.

Smacznego:)

\przepis dolaczam do akcji orzechowy tydzien\ 

21:28, dodista48 , salatki
Link Dodaj komentarz »
środa, 20 października 2010

salatka z mango2

"Ciezko powiedziec, czy powyzsza slatka zalicza sie do owocowych czy warzywnych? Tak czy tak jest smaczna i zdrowa. I znakomicie nadaje sie jako dodatek do mies pieczonych na grillu. Przypomina mi smak lata dlatego tak bardzo ja lubie."

Skladniki:

2 duze mango

100g suszonych owocow lesnych

100g suszonych jablek

1/2 pomaranczowej papryki

1/2 malej czeronej cebuli

garsc drobno posiekanego szczypiorku

oliwa z oliwek, bazylia suszona


Mango obrac i pokroic w paski. Cebule obrac i rowniez pokroic w paski. Papryke umyc i pokroic w drobna kostke. Dodac owoce lesne, jablka, szczypior i posypac 1/2 lyzeczki bazylii. Dodac troszke oliwy z oliwek (okolo 1-2 lyzek) i wszystko dokladnie wymieszac. Podawac natychmiast po przygotowaniu. Opcjonalnie mozna lekko posypac swiezo zmielonym pieprzem i drobno posiekana papryczka chilli.

Smacznego:)

sobota, 25 września 2010

salatka ogorkowa

"Kupilam sobie nowe urzadzonko GEFU do krojenia warzyw i teraz zamierzam czarowac cudowne salatki. Urzadzonko proste. Wyglada jak temperowka i kroi warzywa w cieniutkie paseczki jak makaron spagetti. Co prawda smaku nie zmienia, ale fajnie wyglada:)"

Skladniki:

2 duze swieze ogorki

1 mala czerwona cebula

2 lyzki oregano

2 lyzki oliwy z oliwek

sok z polowy cytryny

wegeta, czosnek granulowany, pieprz


Ogorka dokladnie umyc i pokroic na bardzo cieniusienkie paseczki lub zetrzec na tarce na grubych oczkach. A szczesliwi posiadacze takiej "temperowki" jak moja poprostu scieraja ogorki na niej. Ogorki pozostawic na sitku na 10 minut do odsaczenia soku.

Cebule obrac i pokroic w cienkie paseczki. Dodac oliwe z oliwek i oregano. Wymieszac wszystkie skladniki razem z ogorkami. Doprawic do smaku wegeta, czosnkiem i pieprzem. Polac sokiem z cytryny. Podawac natychmiast po przygotowaniu.

Smacznego:)

Tagi: cebula ogorek
18:14, dodista48 , salatki
Link Dodaj komentarz »
środa, 22 września 2010

salatka z tunczyka

"Znowu rybka:) Uwielbiam, jak juz wspominalam, pod kazda postacia. Dzis salatka z tunczyka z kukurydza. Szybkie i proste danie, ktore podaje zazwyczaj do pieczonych ziemniakow z serem z czosnkowym dipem i mixed salad, na ktore przepis znajduje sie tutaj. A o ziemniaczkach i dipie czosnkowym to pozniej:)"

Skladniki:

2 puszki po 185g tunczyka

1 puszka 340g kukurydzy

2 lyzki majonezu

garsc posiekanego szczypiorku

wegeta, pieprz, czosnek granulowany


Tunczyka dokladnie odcedzic z wody, przesypac do miski i rozdrobnic widelcem. Dodac odsaczona kukurydze i posiekany wczesniej szczypiorek. Posypac wegeta, pieprzem i niewielka iloscia czosnku. Wszystko dokladnie wymieszac. Dodac majonez i dokladnie rozprowadzic. Mozna podawac od razu po przygotowaniu, ale najlepiej smakuje jak postoi troche w lodowce.

Smacznego:)

piątek, 10 września 2010

salatka z ciecierzycy

"Kolejny pomysl na salatke. Duzo witamin. Bogaty smak. Cudowny aromat suszonych pomidorow i czosnku. A przede wszystkim radosc robienia i patrzenia jak bliscy zajadaja ze smakiem."

Skladniki:

1/2 salaty lodowej

1 puszka ciecierzycy lub 250g gotowanej

maly sloiczek suszonych pomidorow (ok 300g)

1 por

250g zoltego sera

170g rodzynek

wegeta, pieprz, czosnek granulowany, papryka, oliwa z oliwek, bazylia


Salate dokladnie umyc i pokroic na kawalki 2/2 cm. Dodac umytego i drobno pokrojonego pora i suszone pomidory pokrojone w paseczki. Ciecierzyce wyplukac na sitku woda i dodac do pozostalych skladnikow. Ser zolty zetrzec na tarce na grubych oczkach i wymieszac z salatka. Na koncu dodac rodzynki i 1 lyzke bazylii. Wszystko doprawic do smaku wegeta, pieprzem, papryka i czosnkiem granulowanym. Dokladnie wymieszac z 5 lyzkami oliwy z oliwek.

Smacznego:)

środa, 21 lipca 2010

salatka z marchewki

"Surowka z marchewki, ktora Wam proponuje jest znakomitym dodatkiem do obiadowych dan miesnych. Wiecie, ze w przeszłości marchew rozpowszechniona była w różnych kolorach: białym, żółtym, pomarańczowym, fioletowym oraz tzw. tęczowym? Obecną popularność na świecie pomarańczowa marchew zawdzięcza Holendrom, którzy wyhodowali oraz wypromowali odmianę w tym kolorze."

Skladniki:

3 duze marchewki

2 duze jablka

1 duzy por

majonez, smietana slodka, pieprz, sol, cukier


Marchew i jablka dokladnie umyc i obrac. Zetrzec na tarce o grubych oczkach. Pora umyc i pokroic na kawalki wielkosci marchewki i jablka. Wszystko dokladnie wymieszac. Dodac lyzke stolowa majonezu i 2 lyzki slodkiej smietany. Doprawic do smaku sola, pieprzem i cukrem.

Smacznego:)

Tagi: marchew por
17:16, dodista48 , salatki
Link Dodaj komentarz »
sobota, 17 lipca 2010

salatka piniowa

"Uwielbiam salatki. Wyznaje zasada, ze czym wiecej warzyw tym lepiej. Tym razem chce sie z Wami podzielic moja salatka piniowa. Pyszna, lekka, zdrowa. Z dodatkiem oliwy z oliwek, ktora powodują m.in. obniżenie poziomu cholesterolu LDL, a podnoszą poziom HDL. Zawiera substancje chemiczne zapobiegające chorobom nowotworowym i wpływa na obniżenie ciśnienia krwi. Czego chciec wiecej?"

Skladniki:

5 lisci salaty lodowej

2 pomidory

pol peczka szczypiorku

duza garsc orzeszkow piniowych

kilka oliwek

oliwa z oliwek, wegeta, oregano


Salate dokladnie umyc i porwac na mniejsze czesci. Pomidora umyc i pokroic na pol, polowki jeszcze na pol i cwiartki w grube plasterki. Szczypior umyc i bardzo drobno posiekac. Wymieszac wszyskie warzywa razem, dodac oliwki, doprawic wegeta, oregano i oliwa z oliwek.

Orzeszki piniowe podsmazyc na patelni bez tluszczu ciagle mieszajac, bo bardzo szybko sie przypalaja. Dodac do salatki i lekko przemieszac. Podawac natychmiast po przygotowaniu.

Smacznego:)

poniedziałek, 05 lipca 2010

mix salad

" Oto salatka, ktora towarzyszy kazdemu mojemu obiadowi:) Pyszna, zdrowa, kolorowa i szybka w przygotowaniu. Powiadaja, ze czym bardziej kolorowa, tym zdrowsza. Obecna wersja mojej ulubionej salatki zawiera tylko "podstawowe" skladniki, czesto dodaje do niej mnostwo innych dodatkow typu - rzodkiewka, kukurydza, ziola, prazone orzeszki piniowe, marynowany czosnek itp... Sky is the limit:)"

 

Skladniki:

100g trzech roznych salat

1 duzy pomidor

pol swiezego ogorka

pol pomaranczowej papryki

1 ogorek kiszony

szczypior

pol czerwonej cebuli

100g zielonych oliwek

3 lyzki oliwy z oliwek

1 lyzeczka wegety

sok z polowy cytryny

pieprz


Salaty dokladnie umyc i osuszyc. Porwac na mniejsze czesci. Pomidora, ogorka, cebule obrac i pokroic w kostke 1/1cm. Dodac do slat. Umyta papryke i ogorka kiszonego pokroic i rowniez dodac do salat. Szczypior umyc i pokroic bardzo drobno. Dodac do salat. Dolac oliwe i doprawic wegeta i pieprzem. Dokladnie wymieszac. Pokropic sokiem z cytryny. Podawac natychmiast po przygotowaniu.

Smacznego:)

wtorek, 29 czerwca 2010

salatka z pomidorow

Skladniki:

5 sredniej wielkosci pomidorow

120g ziaren slonecznika

200g tartego zoltego sera

1 lyzka majonezu

wegeta, pieprz


Pomidory sparzyc i obrac ze skorki. Pokroic na kawalki ok 1/1cm. Obluskane ziarna slonecznika wsypac na goraca patelnie (bez tluszczu!!!!!) i prazyc ciagle mieszajac az beda lekko brazowe. Dodac do pomidorow i zaczekac az wystygna. Na koncu dodac starty zolty ser i majonez. Dokladnie wymieszac. Doprawic do smaku pieprzem i w razie potrzeby wegeta. Podawac schlodzone.

Smacznego:)

niedziela, 27 czerwca 2010

salatka truskawkowa

Skladniki:

300g truskawek

1 duze mango

garsc rodzynek

garsc orzechow

1 lyzeczka suszonej miety

1 lyzeczka miodu


Mango obrac i pokroic w drobna kostke. Truskawki dokladnie umyc i osuszyc, pokroic w mala kostke. Dodac rodzynki i orzechy (ja uzylam orzechow prazonych w miodzie). Doprawic mieta i miodem. Wszystko razem delikatnie wymieszac. Podawac schlodzone.

Smacznego:)

p.s. bardzo dobrze smakuje z bita smietana

piątek, 25 czerwca 2010

salatka z mango

Skladniki:

1 duze mango

1 mala czerwona cebula

1 pomaranczowa papryka

1/2 zielonej papryki

25g swiezej bazylii

suszona pietruszka

sok z polowy cytryny

suszone chilli


Mango obrac i pokroic w mala kostke. Papryki dokladnie umyc osuszyc i pokroic tak jak mango. Cebule obrac, drobno posiekac i dodac do salatki. Bazylie dokladnie umyc, osuszyc, drobno posiekac i dodac do pozostalych skladnikow. Salatke przyprawic do smaku suszonym chilli i sokiem z cytryny. Dokladnie wymieszac i posypac suszona pietruszka. Podawac schlodzone.

Smacznego:)

p.s. chilli i papryka moga byc swieze

wtorek, 22 czerwca 2010

salatka w stylu wloskim

Skladniki:

60g rukoli

70g orzeszkow prazonych w miodzie

50g rodzynek

5 plasterkow szynki parmenskiej

ser parmezan

syrop balsamiczny


Rukole dokladnie umyc i osuszyc. Umiescic w misce. Dodac orzechy i rodzynki. Szynke pokroic wzdluz na trzy plastry i zwinac w ruloniki. Dodac do salatki i wymieszac. Ser parmezan zetrzec na tarce na cienkie plasterki i posypac salatke. Na koniec wszystko polac syropem.

 

salatka