Z jedzeniem jest jak z seksem. To są dwie największe przyjemności w życiu człowieka. ... I tak samo jak są ludzie nierozbudzeni seksualnie, tak samo są ludzie nierozbudzeni kulinarnie.
Akcja: Nie kradnij zdjęć! Durszlak.pl
Kategorie: Wszystkie | inne | kanapki | kuchnia | makaron | miesa | moje perelki | ryby | salatki | slodkosci | zapiekanki | zupy
RSS

zapiekanki

sobota, 04 grudnia 2010

frittata z lososiem

"Moja dzisiejsza propozycja jest drugi przepis na frittate. Tym razem z dodatkiem lososia. Dania nie bede zachwalac, bo zdjecie mowi samo za siebie:)"

Skladniki:

250g szparagow

175g ziemniakow

7 jajek

50g parmezanu

250g fileta z lososia

40g masla

3 lyzeczki mieszanych ziol

sol, pieprz


Szparagi dokladnie umyc, odkroic twarde koncowki, pokroic w 2-3cm slupki. Podgotowac w osolonej wodzie prawie do miekkosci. Ziemniaki umyc, obrac i ugotowac. Ostudzic i pokroic w plastry o grubosci 1cm. Lososia umyc i pokroic w gruba kostke. Podsmazyc na patelni o srednicy 22-23cm na masle. Dodac ziemniaki i szparagi. Jajka zmieszac ze startym na tarce  serem, ziolami, sola i pieprzem. Zalac warzywa i rybe jajami i szybko przemieszac. Zmniejszyc gaz na najmnieszy i dusic pod przykryciem przez okolo 15 min (az wszystko stwardnieje, ale wierzch pozostanie rzadki). Frittate ponakluwac widelcem. Patelnie przelozyc do piekarnika i piec przez okolo 20 min w 180 stopniach az wierzch zetnie sie calkowicie.

Smacznego:)

P.s. Jesli nie posiadacie patelni, ktora mozna wstawic do piekarnika, mozna frittate upiec w naczyni zaroodpornym. Wtedy ugotowane warzywa z posmazonym lososiem zalewamy mieszanka jajeczna i wstawiamy do piekarnika na okolo 30-40 min.

niedziela, 31 października 2010

frittata

"Strasznie lubie to danie. Jest proste i dosyc szybkie w przygotowaniu. Mozna dodawac rozne dodatki wedlug wlasnych upodoban. Nadaje sie na sniadanie, obiad, kolacje lub jako przekaska. Oryginalne, o ciekawym smaku i co najwazniejsze - nie trzeba byc mistrzem patelni, zeby to danie przygotowac."

Skladniki:

8 jajek

3 ziemniaki

1/2 cebuli

8 szparagow

1/2 czerwonej papryki

1 srednia pieczarka

200g chorizo lub boczku

wegeta, pieprz, olej, papryka


Ziemniaki umyc, obrac i pokroic w plastry. Wrzucic na patelnie na rozgrzany olej. Podsmazyc z obu stron na prawie zloty kolor. Dodac obrana i drobno pokrojona cebule oraz kielbase chorizo. Podsmazac okolo 2-3 minut. Dodac umyte, obrane i pokrojone w slupki szparagi, drobno pokrojona umyta papryke i pieczarke. Podsmazac kolejne 3-4 minuty.

W tym czasie wbic jajka do miseczki, przyprawic do smaku wegeta, pieprzem i papryka i dokladnie roztrzepac. Jaja wlac na patelnie i szybko przemieszac, aby zakryly pozostale skladniki. Przykryc przykrywka i smazyc na bardzo malym ogniu okolo 10 minut.

W tym czasie rozgrzac piekarnik do 200 stopni. Po uplywie powyzszego czasu ponakluwac frittate widelcem w kilku miejscach. Wstawic patelnie do piekarnika, bez przykrywki. Piec przez kolejne 10-15 minut

Smacznego:)

p.s. Jesli nie posiadacie patelni, ktora mozna wstawic do piekarnika mozecie frittate piec w piekarniku, w zroodpornym naczyniu. W tym przypadku nalezy wszystkie skladniki przygotowac jak wyzej opisalam, lecz przed dodaniem jajek przelozyc skladniki do zaroodpornego naczynia. Wtedy dopiero dodac jajka, wymieszac, wstawic do nagrzanego piekarnika i piec 30-40 minut.

środa, 22 września 2010

pieczone ziemniaki

"Uwielbiam pieczone ziemniaki. Zawsze sie ich tak najem, ze sie pozniej ruszac nie moge. Szczegolnie smakuja mi podawane z dipem czosnkowym, salatka z tunczyka i mixed salad. Polecam wszystkim milosnikom kartofli!"

Skladniki:

6 sredniej wielkosci ziemniakow

starty ser zolty

Dip:

450g jogurtu naturalnego

1/3 szklanki slodkiej smietany

ok 6 zabkow czosnku przecisnietego przez praske

1.5 lyzki sosu sojowego

1 lyzeczka wegety

1 plaska lyzeczka czosnku granulowanego

garsc posiekanego szczypiorku

pieprz


Ziemniaki dokladnie umyc, ulozyc na blaszce do pieczenia i wlozyc do nagrzanego do 200C piekarnika. Piec okolo 1-1,5 godziny, w zaleznosci od wielkosci ziemniakow. Gdy ziemniaki sa miekkie, wyjac blache z piekarnika, poprzekrajac ziemniaki na polowki i na kazda klasc starty zolty ser. Wlozyc do piekarnika na kilka minut, az ser sie rozpusci. Podawac od razu po przygotowaniu.

Dip: Wszystkie podane skladniki dokladnie wymieszac. Doprawic do smaku pieprzem. Wstawic na 30min do lodowki. Co do ilosci czosnku, to sprawa indywidualana. Ja dodalam 6, ale wsztsko zalezy od smaku czosnku, poniewaz czasem zabki sa ostrzejsze. Najlepiej wymieszac wszystkie pozostale skladniki, a czosnek dodawac na koncu. Smakowac i ewentualnie dodac wiecej lub mniej niz w przepisie.

Smacznego:)

piątek, 02 lipca 2010

mieszanka chorizo

"Zachcialo mi sie na obiad "czegos innego". Pewnie kazdy z Was ma takie dni, ze nie wie czego chce. Chodzilam wiec tak po sklepie w poszukiwaniu czegos. I znalazlam - wloska kielbase chorizo. Dokupilam jeszcze mlode ziemniaczki, ktore uwielbiam i fasole dla zdrowia:) Oto rezultat moich wysilkow"

Skladniki:

1 duza kielbasa chorizo

1 piers z indyka

250g fasolki szparagowej

12 malych mlodych ziemniakow

2 lyzeczki oregano

2 lyzki sosu sojowego

czosnek granulowany

olej


Z chorizo zdjac skorke i pokroic w plasterki. Podsmazyc na malej ilosci oleju. Piers z indyka dokladnie umyc, osuszyc i przyprawic czosnkiem granulowanym. Pokroic w male kostki (1/1cm). Dodac do chorizo i podsmazyc na malym ogniu.

Fasolke szparagowa umyc i przekroic na pol. Ziemniaki umyc i ugotowac na parze w srodkowej czesci garnka, a fasolke w gornej czesci. Miekkie dodac do chorizo i piersi. Wszystko razem podsmazyc przez okolo 4-5 minut na malym ogniu doprawiajac oregano i sosem sojowym.

Smacznego :)

sobota, 19 czerwca 2010

zapiekanka z baklazanem

Skladniki:

2 puszki pomidorow

1 baklazan

1 cukinia

2 ziemniaki

1/2 cebuli

2 kulki sera mozarella

500g miesa mielonego wieprzowego

4 zabki czosnku

bazylia, kostka rosolowa, pieprz, sos sojowy, cukier, oliwa z oliwek


Czosnek pokroic w plasterki i podsmazyc wraz z 1 lyzeczka bazylii na oliwie z oliwek (rys1). Dodac cebule, zeszklic po czym dodac mieso mielone i podsmazyc (rys2). Dodac pomidory z puszki i pol kostki rosolowej (rys3). Doprawic do smaku pieprzem, sosem sojowym i cukrem. Dusic pod przykryciem okolo 5min (rys4).

sos pomidorowy

Baklazana, cukinie, ser i ziemniaki pokroic w plastry o grubosci okolo 5mm. Ukladac w naczyniu zaroodpornym warstwowo. Najpierw cukinia, potem warstwa sosu pomidorowego z miesem. Nastepnie ziemniaki i znowu warstwa sosu. Na koniec baklazan na przemian z serem mozarella. Calos przykryc pozostalym sosem.

 warstwy zapiekanki

Wszystko przykryc i wstawic do piekarnika nagrzanego do 200oC i piec okolo 60 minut. Najlepiej podawac z bagietka czosnkowa lub ryzem. Smacznego :)