Z jedzeniem jest jak z seksem. To są dwie największe przyjemności w życiu człowieka. ... I tak samo jak są ludzie nierozbudzeni seksualnie, tak samo są ludzie nierozbudzeni kulinarnie.
Akcja: Nie kradnij zdjęć! Durszlak.pl
Kategorie: Wszystkie | inne | kanapki | kuchnia | makaron | miesa | moje perelki | ryby | salatki | slodkosci | zapiekanki | zupy
RSS
niedziela, 31 października 2010

frittata

"Strasznie lubie to danie. Jest proste i dosyc szybkie w przygotowaniu. Mozna dodawac rozne dodatki wedlug wlasnych upodoban. Nadaje sie na sniadanie, obiad, kolacje lub jako przekaska. Oryginalne, o ciekawym smaku i co najwazniejsze - nie trzeba byc mistrzem patelni, zeby to danie przygotowac."

Skladniki:

8 jajek

3 ziemniaki

1/2 cebuli

8 szparagow

1/2 czerwonej papryki

1 srednia pieczarka

200g chorizo lub boczku

wegeta, pieprz, olej, papryka


Ziemniaki umyc, obrac i pokroic w plastry. Wrzucic na patelnie na rozgrzany olej. Podsmazyc z obu stron na prawie zloty kolor. Dodac obrana i drobno pokrojona cebule oraz kielbase chorizo. Podsmazac okolo 2-3 minut. Dodac umyte, obrane i pokrojone w slupki szparagi, drobno pokrojona umyta papryke i pieczarke. Podsmazac kolejne 3-4 minuty.

W tym czasie wbic jajka do miseczki, przyprawic do smaku wegeta, pieprzem i papryka i dokladnie roztrzepac. Jaja wlac na patelnie i szybko przemieszac, aby zakryly pozostale skladniki. Przykryc przykrywka i smazyc na bardzo malym ogniu okolo 10 minut.

W tym czasie rozgrzac piekarnik do 200 stopni. Po uplywie powyzszego czasu ponakluwac frittate widelcem w kilku miejscach. Wstawic patelnie do piekarnika, bez przykrywki. Piec przez kolejne 10-15 minut

Smacznego:)

p.s. Jesli nie posiadacie patelni, ktora mozna wstawic do piekarnika mozecie frittate piec w piekarniku, w zroodpornym naczyniu. W tym przypadku nalezy wszystkie skladniki przygotowac jak wyzej opisalam, lecz przed dodaniem jajek przelozyc skladniki do zaroodpornego naczynia. Wtedy dopiero dodac jajka, wymieszac, wstawic do nagrzanego piekarnika i piec 30-40 minut.

krajanka serowo-dyniowa

"Jak obiecalam, tak zrobilam:) Upieklam krajanke i wstawiam na blog, zeby pokazac jak wyglada moja wersja. Alez sie dlugo zbieralam do jej upieczenia. Alez ogladalam, przemyslalam, planowalam... Az w koncu jest realizacja. Pyszna, puszysta, kremowa... Slow brakuje, zeby ja opisac. Powiem jedno - WARTO BYLO UPIEC! Dziekuje za przepis Cuda.wianki :) Przepis kopiuje z tej strony."

Skladniki:

(forma 23x23cm)

spod:
1 szklanka maki
1/2 szklanki jasnego brazowego cukru
140g bardzo zimnego masla, pokrojonego na kawalki
szcz
ypta soli
1/2 szklanki posiekanych orzechow wloskich
1/2 szklanki wiorkow kokosowych
3/4 szklanki platkow owsianych

masa serowo-dyniowa:
250g serka mascarpone
1 i 1/4 szklanki przecieru z dyni
1/2 szklanki cukru
1 jajko
szczypta cynamonu
szczypta zmielonego imbiru

wierzch:
200ml gestej smietany (dalam 30%)
2 lyzki cukru
kilka kropel extraktu z wanilii
2 lyzki wiorkow kokosowych

 


 

na przecier z dyni: dynie obrac, nastepnie pokroic w kostke. wlozyc do garnka z grubym dnem, podlac odrobina wody. dusic na malym ogniu do miekkosci. ugniesc tluczkiem do ziemniakow.

na spod ciasta: make, cukier, sol, oraz maslo umiescic w food processorze i pociachac nozem na okruchy (lub tradycyjnie nozem). dodac wiorki, orzechy i platki i wymieszac razem.
3/4 powstalych okruszkow wsypac do kwadratowej formy i wylepic nimi dno. pozostale okruszki rozsypac na plaskiej blaszce.
piekarnik nagrzac do 180 stopni. wlozyc blaszke i forme z ciastem. okruszki lekko zrumienic, mieszajac je ze dwa razy, nastepnie wyjac z piekarnika i wystudzic. ciasto w formie piec przez jakies 10-15 minut. wyjac z piekarnika.

na mase serowa: wszystkie skladniki wlozyc do miski i zmiksowac na mase. wylozyc ja na upieczony, jeszcze cieply spod. piec 20 minut w 180 stopniach.

w tym czasie przygotowac wierzch: smietane wymieszac z cukrem, ekstraktem oraz wiorkami. po podanym powyzej czasie posmarowac nia ciasto. posypac przygotowanymi wczesniej okruchami. zapiekac kolejne 5 minut.
wyjac z piekarnika. ostudzic. pokroic w kwadraty. trzymac w lodowce.

środa, 27 października 2010

kotlet drobiowy

"Zwykly kotlet drobiowy czasem mozna przerobic w niezwykly, wykwintny. Tak jak ja zrobilam tym razem. Danie bardzo szybkie, znane, ale jednak jakies takie luksusowe:) Przepis pochodzi z programu L'Apetyt. Polecam wszystkim znudzonym kuchnia powszechna."

Skladniki:

2 piersi z kurczaka

1 jajko

200g prazonego slonecznika

sol, pieprz, czosnek granulowany, sos sojowy, olej


Piersi z kurczaka umyc i przekroic wzdluz na pol. Rozklepac kotlety. Przyprawic sola, pieprzem, czosnkiem i pokropic obficie sosem sojowym. Odstawic do lodowki na 2 godziny.

Jajko roztrzepac z 2 lyzkami wody. Panierowac kotlety najpierw w jajku, potem w sloneczniku. Nalezy delikatnie, ale mocno przycisnac kotlety, zeby slonecznik dobrze przywarl. Smazyc na rozgrzanym oleju z obu stron na zloty kolor na malym ogniu, poniewaz slonecznik szybko sie przypala.

Smacznego:)

Tagi: kurczak
20:27, dodista48 , miesa
Link Komentarze (1) »

zupa gulaszowa

"Oj jak dawno nie jadlam tego cudenka. Jak robilam zdjecia to nie moglam sie doczekac kiedy zaczne jesc. Jeszcze unosil sie zapach papryczki... Oj warto bylo zrobic, warto bylo!"

Skladniki:

450g miesa wolowego

3 marchewki

1 pietruszka

1 papryka zielona

1 papryka czerwona

1 duza pieczarka

1 cebula

2 ziemniaki

4 zabki czosnku

pol garsci posiekanej natki pietruszki

2 kostki rosolowe wolowe

sol, pieprz, papryka ostra, czosnek granulowany, maggi, przecier pomidorowy, bazylia suszona, olej


Mieso dokladnie umyc i pokroic w paseczki. Przyprawic sola, pieprzem i papryka. Podsmazyc na dnie garnka na oleju. Dodac obrana i posiekana cebule i zeszklic. Dolac okolo 3,5 litra wody i kostki rosolowe. Dodac natke pietruszki, drobno posiekany obrany czosnek oraz lyzke suszonej bazylii. Gotowac okolo 5 minut. Po tym czasie dodac umyte i pokrojone w paseczki papryki i pieczarke oraz umyte, obrane i pokrojone w krazki marchewki. Gotowac az marchewka bedzie prawie miekka. Po tym czasie dodac umyte, obrane i pokrojone ziemniaki i pietruszke. Gdy wszystko bedzie miekkie dodac 2-3 lyzeczki przecieru pomidorowego. Doprawic do smaku sola, pieprzem, czosnkiem granulowanym i maggi.

Smacznego:)

p.s. ja dodalam dodatkowo pol lyzeczki cukru, ale to wedlug uznania. Zupa powinna byc lekko ostra, wiec nie zalujcie ostrej papryki i pieprzu.

wtorek, 26 października 2010

ryba po grecku

"Przygotowuje sie do Swiat:) Sprawdzam, czy potrafie jeszcze gotowac to co potrzebne w Dzien Bozego Narodzenia. A tak poza tym, to uwielbiam rybe po grecku, ktora z Grecja nie ma w sumie nic wspolnego."

Skladniki:

2 filety z dorsza

4 duze marchewki

2 pietruszki

2 duze cebule

1 duzy por

maly sloiczek przecieru pomidorowego

lyzka posiekanej natki pietrzuszki

sol, pieprz, wegeta, olej, bazylia, maggi, bulka tarta, maka, cukier


Rybe dokladnie umyc i pokroic w kawalki sredniej wielkosci. Doprawic sola i pieprzem (ja posypuje dodatkowo przyprawa do kurczaka) i obtoczyc w bulce zmieszanej z maka w proporcji 1:1. Usmazyc na rozgrzanym oleju.

Wszystkie warzywa dokladnie umyc i obrac. Marchewke i pietruszke zetrzec na tarce na grubych oczkach. Cebule pokroic w bardzo mala kostke, pora rowniez. Cebule wrzucic na patelnie na rozgrzany olej i zeszklic. Dodac reszte warzyw, 2 lyzki suszonej bazylii, lyzke natki pietruszki i podsmazyc. Dodac 1/4 szklanki wody i dusic na malym ogniu do miekkosci. Cala woda musi odparowac, dlatego radze nie przykrywac patelni przykrywka. Warzywa nalezy czesto mieszac. Kiedy wszystko bedzie prawie miekkie dodac przecier pomidorowy. Doprawic do smaku sola, cukrem, pieprzem, wegeta i maggi.

Rybe wylozyc na polmisek i przykryc dokladnie duszonymi warzywami.

Smacznego:)

P.s. Warzywa bardzo szybko zmiekna, wiec nalezy uwazac, zeby nie zrobila sie papka. Ja zaczynam doprawiac, kiedy sa jeszcze lekko chrupiace. Po wylaczeniu ognia zostawiam je na 10-15 minut na goracej patelni, zeby "doszly". Tym sposobem nigdy nie sa rozgotowane:)

środa, 20 października 2010

salatka z mango2

"Ciezko powiedziec, czy powyzsza slatka zalicza sie do owocowych czy warzywnych? Tak czy tak jest smaczna i zdrowa. I znakomicie nadaje sie jako dodatek do mies pieczonych na grillu. Przypomina mi smak lata dlatego tak bardzo ja lubie."

Skladniki:

2 duze mango

100g suszonych owocow lesnych

100g suszonych jablek

1/2 pomaranczowej papryki

1/2 malej czeronej cebuli

garsc drobno posiekanego szczypiorku

oliwa z oliwek, bazylia suszona


Mango obrac i pokroic w paski. Cebule obrac i rowniez pokroic w paski. Papryke umyc i pokroic w drobna kostke. Dodac owoce lesne, jablka, szczypior i posypac 1/2 lyzeczki bazylii. Dodac troszke oliwy z oliwek (okolo 1-2 lyzek) i wszystko dokladnie wymieszac. Podawac natychmiast po przygotowaniu. Opcjonalnie mozna lekko posypac swiezo zmielonym pieprzem i drobno posiekana papryczka chilli.

Smacznego:)

Tarta z malinami

"Tym razem poszlam na totalna latwizne. Mialam ochote na ciasto, ale nie mialam checi na pieczenie. Kupilam wiec gotowy podklad i wyczarowalam to oto cudenko:)"

Skladniki:

1 gotowy podklad do ciasta "tarta"

250ml smietany kremowki

1 opakowanie serka mascarpone (250g)

cukier puder

polewa czekoladowa

1/2 szklanki soku pomaranczowego

200-300g malin

100g suszonych owocow lesnych


Ciasto przelozyc na duzy talerz i lekko zwilzyc sokiem pomaranczowym. Na ciescie poukladac kilka umytych i pokrojonych malin. Smietane ubic na sztywno z dodatkiem 2 lyzeczek cukru pudru. Zmieszac z serkiem mascarpone i suszonymi owocami. Wylozyc na ciasto. Ciasto udekorowac pozostalymi malinami i polac polewa czekoladowa lub rozpuszczona na parze czekolada.

Smacznego:)

poniedziałek, 11 października 2010

zapiekane szparagi

"Czasem mam ochote na cos malego, taka przekaske przed obiadem. Moznaby to nazwac przystawka. Takie szybkie, lekkie, pyszne danie, ktore rozbudza apetyt i zacheca do dalszego palaszowania. Szparagi w szynce parmenskiej sa tego doskonalym przykladem."

Skladniki:

8 szparagow na jedna porcje (1osoba)

2 plastry szynki parmenskiej na jedna porcje

oliwa z oliwek, pieprz, czosnek granulowany


Szparagi dokladnie umyc i poodcinac twarde koncowki. Skropic oliwa z oliwek i posypac czosnkiem. Zawinac szparagi najpierw w jeden plaster szynki a nastepnie w drugi. Wlozyc do nagrzanego do 180C piekarnika na blaszce skropionej oliwa. Piec okolo 7 minut lub do miekkosci.

Podawac posypane pieprzem i ulozone na syropie balsamicznym(opcjonalnie).

Smacznego:)

Tagi: szparagi
20:07, dodista48 , inne
Link Dodaj komentarz »