Z jedzeniem jest jak z seksem. To są dwie największe przyjemności w życiu człowieka. ... I tak samo jak są ludzie nierozbudzeni seksualnie, tak samo są ludzie nierozbudzeni kulinarnie.
Akcja: Nie kradnij zdjęć! Durszlak.pl
Kategorie: Wszystkie | inne | kanapki | kuchnia | makaron | miesa | moje perelki | ryby | salatki | slodkosci | zapiekanki | zupy
RSS
sobota, 25 września 2010

salatka ogorkowa

"Kupilam sobie nowe urzadzonko GEFU do krojenia warzyw i teraz zamierzam czarowac cudowne salatki. Urzadzonko proste. Wyglada jak temperowka i kroi warzywa w cieniutkie paseczki jak makaron spagetti. Co prawda smaku nie zmienia, ale fajnie wyglada:)"

Skladniki:

2 duze swieze ogorki

1 mala czerwona cebula

2 lyzki oregano

2 lyzki oliwy z oliwek

sok z polowy cytryny

wegeta, czosnek granulowany, pieprz


Ogorka dokladnie umyc i pokroic na bardzo cieniusienkie paseczki lub zetrzec na tarce na grubych oczkach. A szczesliwi posiadacze takiej "temperowki" jak moja poprostu scieraja ogorki na niej. Ogorki pozostawic na sitku na 10 minut do odsaczenia soku.

Cebule obrac i pokroic w cienkie paseczki. Dodac oliwe z oliwek i oregano. Wymieszac wszystkie skladniki razem z ogorkami. Doprawic do smaku wegeta, czosnkiem i pieprzem. Polac sokiem z cytryny. Podawac natychmiast po przygotowaniu.

Smacznego:)

Tagi: cebula ogorek
18:14, dodista48 , salatki
Link Dodaj komentarz »

tortilla

"Przed chwila spalaszowalam to cudenko:) Sam na sam ze soba, w ciszy i spokoju. Tego mi trzeba bylo. Juz od wczoraj nie moglam doczekac sie dzisiejszego obiadu. Powinnam napisac, ze przepis pochodzi z ksiazki BBC FOOD, ale prawde mowic ta ksiazka jedynie natchnela mnie pomyslem, a tortille przygotowalam wg wlasnego uznania."

Skladniki:

6 gotowych plackow Tortilla

3 piersi z kurczaka

2 sery halloumi

3 pomidory

1 cebula

peczek rukoli

pieprz, czosnek granulowany, wegeta, oliwa z oliwek


Piersi z kurczaka i ser halloumi pokroic w grube plastry. Piersi przyprawic wegeta, pieprzem i czosnkiem. Patelnie grillowa spryskac oliwa i usmazyc pieri i ser po obu stronach.

Na placku tortilli klasc po pol garsci rukoli, pol pokrojonego w plastry pomidora i kilka plastrow cebuli. Na warzywach ulozyc po pol pokrojonej goracej piersi z kurczaka i 2 plastry grillowanego goracego sera.

Tortille zwinac w rulon zaginajac wszystkie rogi tak, zeby farsz nie wypadl. Polozyc na rozgrzanej patelni grillowej "brzegiem" tortilli do dolu na okolo 1,5 minuty. Przelozyc na druga strone i podpiec przez nastepne 1,5 min.

Podawac natychmiast po przygotowaniu, najlepiej z sosem salsa.

Smacznego:)

sernik

"Dlugo szukalam dobrego przepisu na sernik. No i musze przyznac, ze ten jest calkiem niezly. Wilgotny i cudownie serowy:) Uderzajacy aromatem wanilii i skorki cytrynowej. Wysmienity na niedzielny deser. Naprawde polecam. Przepis znalazlam w internecie, ale tylko raz. Dlatego nie moge podac linku do strony z oryginalnym przepisem:("

Skladniki:

1kg tlustego twarogu

8 jajek

1,5 szkalnki cukru

150g masla

1 cukier waniliowy

2 lyzeczki ekstraktu z wanili

1 budyn smietankowy

sok z cytryny

skorka otarta z polowy cytryny

szczypta soli

garsc rodzynek

polewa czekoladowa


Twarog zmielic min 3 razy. Ja zrobilam to w melekserze na bardzo gladka, wrecz kremowa mase, bo nie mam maszynki do mielenia. Zoltka z 8 jaj zmiksowac z cukrem i cukrem waniliowym na gladka mase. Bialka ze szcyzpta soli ubic na sztywna piane. Mase serowa zmieszac z miekkim maslem. Dodac budyn smietankowy, sok z cytryny i ekstrat wanilii. Dokladnie zmiksowac. Dodac utarte wczesniej zoltka. Zmieszac z masa za pomoca lyzki. Mozna uzyc miksera, ale na najnizszych obrotach. Na koniec mase bardzo delikatnie wymieszac z ubitymi bialkami. Do gotowego surowego ciasta dodac rodzynki i skorke otarta z polowy cytryny. Lekko przemieszac. Mase przelozyc do okraglej blachy (ok 23cm) wysmarowanej tluszczem i wlozyc do piekarnika nagrzanego do 200C. Piec okolo 55 minut. Po tym czasie piekarnik wylaczyc i pozostawic ciasto w zamknietym piekarniku 30min. Piekarnik lekko uchylic i tak pozostawic do wystygniecia ciasta.

Zimny sernik polac polewa czekoladowa lub posypac cukrem pudrem. Wstawic do lodowki na 12 godzin.

Smacznego:)

Tagi: jajka ser
16:25, dodista48 , slodkosci
Link Dodaj komentarz »

Golabki

"Golabki zawsze przypominaja mi dziecinstwo. Nawet nie wiem dlaczego:) Te babcine oczywiscie byly najlepsze na swiecie i nigdy takich nie zrobie. A le trening czyni mistrza, wiec mam nadzieje, ze kiedys moje wnuki powiedza to, co ja napisalam dzis. W mojej wersji golabki sa pieczone w pomidorach zamiast w kremowym pomidorowym sosie na zasmazce. Mimo, ze tamtem smakuje mi duzo bardziej wybieram zdrowsza wersje."

Skladniki:

400g miesa mielonego wieprzowo-wolowego

1/2 szklanki ugotowanego ryzu

1 cebula

1 czerstwa mala bulka

1 jajko

1 duza glowka wloskiej kapusty

3 puszki krojonych pomidorow

1 kostka rosolowa wolowa

4 zabki czosnku

sol, pieprz, cukier, majeranek, bazylia, oregano, oliwa z oliwek, wegeta, maggi, ostra papryka, czosnek granulowany


Mieso przygotowujemy tak jak na kotlety mielone. Czyli: dodajemy jajko, namoczona wczesniej i odcisnieta bulke, lyzeczke majeranku, pol pokrojonej bardzo drobno cebuli, lyzeczke maggi, doprawiamy sola, pieprzem, wegeta, papryka ostra i czosnkiem granulowanym. Wszystkie skladniki bardzo dokladnie mieszamy. Dodajemy ugotowany wczesniej ryz, lekko ostudzony. Ponownie dokladnie mieszamy.

Z kapusty odrywamy liscie, dokladnie myjemy i parzymy w garnku z woda. Ja parzylam po 4 liscie na raz, zeby ich nie polamac. Liscie musza sie zrobic lekko miekkie, zeby latwo mozna bylo zawinac golabki. Z podanych skladnikow wyszlo mi 14 golabkow sredniej wielkosci, tak wiec potrzebujemy okolo 14 lisci.

Mieso zawijamy w liscie kapusty skladajac "w koperte". Ukladamy na blaszce do pieczenia. Ja na dnie blachy polozylam pozostale parzone liscie kapusty i dodlalam okolo 1/3 szklanki wody. Blache przykrywamy folia do pieczenia i wkladamy do piekarnika nagrzanego do 200C. Pieczemy okolo 35 minut.

Drobno pokrojone zabki czosnku wraz z 2 lyzkami bazylii i 1 lyzka oregano i polowa drobno posiekanej cebuli podsmazyc na oliwie z oliwek. Dodac 3 puszki pomidorow. Dodac kostke rosolowa i dusic pod przykryciem na malym ogniu okolo 10 min. Doprawic do smaku wegeta, pieprzem, maggi i papryka.

Sosem zalac golabki i ponownie wstawic do piekarnika i piec pod przykryciem przez okolo 30 minut.

Smacznego:)

środa, 22 września 2010

deser czekoladowy

"Nie mam nic do powiedzenia na temat tego deseru. Obrazek mowi sam za siebie - niebo w gebie"

Skladniki:

200g mlecznej czekolady (najlepiej milka)

250g serka mascarpone

280ml smietany kremowki

1 duzy baton twix


Rozpuscic na parze 150g czekolady umieszczajac miseczke z czekolada nad garnkiem z gotujaca sie woda. Zdjac z pary. Do rozpuszconej czekolady dodac drobno pokrojony baton twix i wymieszac. Lekko wystudzona mieszanke dodac do serka mascarpone. Dodac ubita wczesniej smietane  kremowke i bardzo delikatnie wymieszac. Przelozyc do miseczek i udekorowac starta na tarce pozostala czekolada.

Smacznego:)

pieczone ziemniaki

"Uwielbiam pieczone ziemniaki. Zawsze sie ich tak najem, ze sie pozniej ruszac nie moge. Szczegolnie smakuja mi podawane z dipem czosnkowym, salatka z tunczyka i mixed salad. Polecam wszystkim milosnikom kartofli!"

Skladniki:

6 sredniej wielkosci ziemniakow

starty ser zolty

Dip:

450g jogurtu naturalnego

1/3 szklanki slodkiej smietany

ok 6 zabkow czosnku przecisnietego przez praske

1.5 lyzki sosu sojowego

1 lyzeczka wegety

1 plaska lyzeczka czosnku granulowanego

garsc posiekanego szczypiorku

pieprz


Ziemniaki dokladnie umyc, ulozyc na blaszce do pieczenia i wlozyc do nagrzanego do 200C piekarnika. Piec okolo 1-1,5 godziny, w zaleznosci od wielkosci ziemniakow. Gdy ziemniaki sa miekkie, wyjac blache z piekarnika, poprzekrajac ziemniaki na polowki i na kazda klasc starty zolty ser. Wlozyc do piekarnika na kilka minut, az ser sie rozpusci. Podawac od razu po przygotowaniu.

Dip: Wszystkie podane skladniki dokladnie wymieszac. Doprawic do smaku pieprzem. Wstawic na 30min do lodowki. Co do ilosci czosnku, to sprawa indywidualana. Ja dodalam 6, ale wsztsko zalezy od smaku czosnku, poniewaz czasem zabki sa ostrzejsze. Najlepiej wymieszac wszystkie pozostale skladniki, a czosnek dodawac na koncu. Smakowac i ewentualnie dodac wiecej lub mniej niz w przepisie.

Smacznego:)

salatka z tunczyka

"Znowu rybka:) Uwielbiam, jak juz wspominalam, pod kazda postacia. Dzis salatka z tunczyka z kukurydza. Szybkie i proste danie, ktore podaje zazwyczaj do pieczonych ziemniakow z serem z czosnkowym dipem i mixed salad, na ktore przepis znajduje sie tutaj. A o ziemniaczkach i dipie czosnkowym to pozniej:)"

Skladniki:

2 puszki po 185g tunczyka

1 puszka 340g kukurydzy

2 lyzki majonezu

garsc posiekanego szczypiorku

wegeta, pieprz, czosnek granulowany


Tunczyka dokladnie odcedzic z wody, przesypac do miski i rozdrobnic widelcem. Dodac odsaczona kukurydze i posiekany wczesniej szczypiorek. Posypac wegeta, pieprzem i niewielka iloscia czosnku. Wszystko dokladnie wymieszac. Dodac majonez i dokladnie rozprowadzic. Mozna podawac od razu po przygotowaniu, ale najlepiej smakuje jak postoi troche w lodowce.

Smacznego:)

piątek, 17 września 2010

zupa kalafiorowa

"Zupa bez dodatku miesa i wody. Pyszna, kremowa z wyczuwalnym smakiem parmezanu. Az slinka mi cieknie na samo wspomnienie o niej. Przepis mam z ksiazki BBC Food."

Skladniki:

1 duzy kalafior

1 duza cebula

3-4 zabki czosnku

750ml mleka

50g-70g startego parmezanu

maslo, sol, pieprz, sos sojowy, wegeta


Cebule obrac i pokroic w drobna kostke, czosnek rowniez. Podsmazyc na dnie garnka na masle. Dodac pokrojonego i umytego kalafiora. Podsmazyc przez okolo 2 min lub az sie lekko zarumieni. Dodac mleko i gotowac na malym ogniu do miekkosci. Uwaga!!! Mieszac co chwile i pilnowac garnka, bo mleko moze zaczac kipic.

Gdy kalafior bedzie miekki dodac starty parmezan i zmiksowac  wszystko blenderem na gladki krem.

Doprawic do smaku sola, pieprzem, wegeta i sosem sojowym. Podawac natychmiast po przygotowaniu przybrane swiezym szczypiorkiem lub pietruszka. Najlepiej smakuje z chrupkim pieczywem.

Smacznego:)

kotlety z lososia

"Kotlety z mielonego fileta z lososia. Zrobilam je pod wplywem chwili. Nie planowalam i nie mialam przepisu. W ogole uwielbiam ryby. Pod kazda postacia. Wyszly pyszne. Lekkie i chrupiace z delikatnym aromatem koperku. Polecam na piatkowe popoludnia:)"

Skladniki:

400g mielonego fileta z lososia

1 jajko

3-4 lyzki posiekanego koperku

1/2 namoczonej czerstwej bulki

okolo pol szklanki bulki tartej

sol, pieprz, maggi, wegeta, olej


Mieso z lososia umiescic w duzej misce. Dodac jajko, koper, i odcisnieta wczesniej namoczona czerstwa bulke. Doprawic sola, pieprzem, maggi, wegeta. Wszystkie skladniki polaczyc w gladka mase. Mieso prawdopodobnie bedzie bardzo "rzadkie". Dodawac po trochu bulki tartej i mieszac do momentu az mieso uzyska konsystencje odpowiednia do ksztaltowania kotletow.

Z gotowego miesa ulepic okragle kotlety. Obtoczyc je w tartej bulce i smazyc na rozgrzanej patelni z dodatkiem oleju na zloty kolor. Podawac natychmiast.

Smacznego:)

Tagi: koperek losos
22:19, dodista48 , ryby
Link Dodaj komentarz »

grzybowe ravioli

"Przepis z programu "Kuchnia francuska po prostu". Oczywiscie z moimi modyfikacjami... Pyszne, lekkie danie. Zachwyca smakiem i latwoscia przyrzadzenia. Polecam wszystkim zabieganym i lubiacym dobrze zjesc."

Skladniki:

650g grzybów, umytych i obranych

2 piersi z kurczaka

1 duza cebula, pokrojona

lyzka masła

2 posiekane ząbki czosnku

duza garść startego parmezanu, część do dekoracji

3 - 4 łyżki posiekanej natki pietruszki

8 plastrów makaronu o wymiarach 7,5 na 10 cm

sol, pieprz, oliwa z oliwek, wegeta, papryka ostra, czosnek granulowany


Grzyby pokroic na ćwiartki bądź ósemki, w zależności od ich rozmiarów. Troche masla z odrobina oliwy rozpuscic na patelni. Wrzucic grzyby i cebule i przyrumienic je. Dodac czosnek, doprawic wegeta i pieprzem. Podsmażac grzyby, aż będą miękkie. Wrzucic pietruszke i zadbac, żeby mieszanka nie wystygła podczas przygotowania makaronu. 

Zagotowac garnek wody na makaron. Do zagotowanej wody dodac sol i olej. Wrzucić makaron i gotowac, aż będzie al dente. Odcedzic go.

Na oddzielnej patelni podsmazyc pokrojone w grube paski i przyprawione wegeta, pieprzem i czosnkiem granulowanym piersi z kurczaka.

Na każdym talerzu połozyc plaster makaronu. Na to troche sera. Nałozyc grzyby i po kilka kawalkow piersi z kurczaka. Przykryc drugim plastrem makaronu. Udekorowac startym parmezanem i ostra papryka.

Smacznego:)

sobota, 11 września 2010

losos

"Udalo mi sie kupic bardzo swiezego lososia. A dokladniej filet z niego. Postanowilam zrobic go w jakis wyjatkowy sposob. I jak to ostatnio mi sie zdarza, przepis podejrzalam w Kuchnia TV. Coprawda troche urozmaicilam, ale wyszlo cudownie. Powiem szczerze, ze nie spodziewalam sie az tak bogatego smaku i aromatu. Musze przyznac, ze jestem z siebie dumna:)"

Skladniki:

1 duzy filet z lososia

1 duzy pomidor

1 mala czerwona cebula

swieze liscie bazylii

1/2 szklanki oliwy z oliwek

4 zabki czosnku

sol, pieprz, czosnek granulowany


Filet z lososia dokladnie umyc i osuszyc. Wylozyc w calosci na blache wylozona pergaminem. Wetrzec troche soli (ilosc w zaleznosci od upodoban), spryskac oliwa z oliwek, oproszyc pieprzem i czosnkiem granulowanym (czosnku niewiele). Wlozyc do nagrzanego do 200 stopni piekarnika i piec okolo 20 minut, az bedzie miekki i lekko przybrazowiony z gory.

Na dno garnka wlac 1/2 szklanki oliwy, dodac umytego i pokrojonego w drobna kostke pomidora oraz cebule. Liscie bazylii umyc i drobno poszatkowac(okolo 2-3 lyzek). Dodac do pomidorow. Na koniec dodac obrany i przecisniety przez praske czosnek. Doprawic sola i pieprzem. Podsmazac cala mieszanke przez okolo 2-3 minuty. Warzywa maja sie tylko zrobic cieple, a nie usmarzyc.

Tak przygotowanym sosem polac filet z lososia, ktory wczesniej zostal upieczony. Warto podawac ze smazonymi na masle szparagami.

Smacznego:)

piątek, 10 września 2010

salatka z ciecierzycy

"Kolejny pomysl na salatke. Duzo witamin. Bogaty smak. Cudowny aromat suszonych pomidorow i czosnku. A przede wszystkim radosc robienia i patrzenia jak bliscy zajadaja ze smakiem."

Skladniki:

1/2 salaty lodowej

1 puszka ciecierzycy lub 250g gotowanej

maly sloiczek suszonych pomidorow (ok 300g)

1 por

250g zoltego sera

170g rodzynek

wegeta, pieprz, czosnek granulowany, papryka, oliwa z oliwek, bazylia


Salate dokladnie umyc i pokroic na kawalki 2/2 cm. Dodac umytego i drobno pokrojonego pora i suszone pomidory pokrojone w paseczki. Ciecierzyce wyplukac na sitku woda i dodac do pozostalych skladnikow. Ser zolty zetrzec na tarce na grubych oczkach i wymieszac z salatka. Na koncu dodac rodzynki i 1 lyzke bazylii. Wszystko doprawic do smaku wegeta, pieprzem, papryka i czosnkiem granulowanym. Dokladnie wymieszac z 5 lyzkami oliwy z oliwek.

Smacznego:)

ziemniaki

"Nosilam sie z zamiarem, zeby do swojej hinduskiej rybki zrobic "bombay potatoes" ale, ze juz mam to do siebie, ze jak gotuje cos z przepisu to wszystko przekrecam po swojemu, wyszly mi takie oto ziemniaczki, ktorym daleko do znanych bombay potatoes. Ale nie chwalac sie stwierdzam, ze ten oto moj wymysl smakuje mi duzo bardziej. Polecam."

Skladniki:

5 ugotowanych ziemniakow

1 mala ugotowana brokula

1 puszka ciecierzycy (lub 250g ugotowanej)

1 cebula

250g szpinaku

1 lyzka startego imbiru

4 zabki czosnku

kolendra

oliwa z oliwek, sol, pieprz, papryka, garam masala, kurkuma, gozdziki, kwiat anyzu, gorczyca brazowa


Na dno garnka wlac 4-5 lyzek oliwy z oliwek. Dodac 1 plaska lyzeczke garam masala, 1 lyzeczke kurkumy, 1 lyzeczke papryki, 5-7 gozdzikow, kwiat anyzu, 1 lyzeczke gorczycy, czosnek przecisniety przez praske, imbir oraz okolo 3 lyzek drobno posiekanej kolendry. Wszystko razem podsmazac okolo 2 minut. Dodac pokrojona w kostke cebule, zeszklic. Dodac szpinak, podsmazac az bedzie miekki (ja dodalam mrozony). Na koniec dodac obrane, pokrojone i ugotowane wczesniej ziemniaki i brokuly oraz ciecierzyce. Podsmazac wszysko przez okolo 3-4 minuty lub do czasu az wszystko bedzie gorace. Doprawic do smaku sola i pieprzem.

Smacznego:)

czwartek, 09 września 2010

ryba w stylu hinduskim

"Kombinacja świeżych składników, przypraw oraz szybkie techniki gotowania - tym charakteryzuje sie kuchnia indyjska. Hinduski gulasz z dorsza przygotowalam dla odmiany. Polecam wszystkim, kto chce zasmakowac kuchni indyjskiej, a nie ma gdzie jej skosztowac:) Przepis mam z Kuchnia TV."

Skladniki:

2 filety z dorsza

1 duza cebula

300g krewetek

4 zabki czosnku

oliwa z oliwek, kolendra, garam masala, curry, kurkuma, imbir, papryka ostra, kwiat anyzu, sol, pieprz


Na dno garnka wlac kilka lyzek oliwy z oliwek, dodac 1 lyzeczke garam masala, 1 lyzeczke kurkumy, pol lyzeczki curry, pol lyzeczki papryki, 1 lyzke startego imbiru, 4 lyzki drobno posiekanej koledry, 4 zabki czosnku przecisniete przez praske oraz 2 kwiaty anyzu. Podsmazac przez okolo 2 minuty. Dodac obrana i pokrojona w plastry cebule. Podsmazac az cebula sie zeszkli. Dolac 1,5 szklanki wody.

Do "wywaru" z przypraw wlozyc umyte, pokrojone w grube plastry filety z dorsza, ktore wczesniej zostaly osolone i podsmazone na oliwie z oliwek. Gotowac na malym ogniu okolo 6 minut az ryba bedzie bialutka w srodku.

Na koniec dodac umyte i obrane krewetki. Gotowac jeszcze okolo 3-4 minut. W razie potrzeby doprawic do smaku sola, pieprzem i sosem sojowym.

Smacznego:)

środa, 08 września 2010

Fusilli

"Makarony. Pod kazda postacia. Chyba kazdy je lubi? Dzis makaron typu fusilli z kurczakiem i szparagami w pysznym serowo-czosnkowym sosie. Bardzo tuczace i bardzo pyszne:) Raz na jakis czas mozna sobie pozwolic. A co...!!!"

Skladniki:

375g makaronu typu fusilli

1 podwojna piers z kurczaka

300g pieczarek

300g szparagow

kilka plasterkow boczku

4 zabki czosnku

180ml slodkiej smietany

pol szkalanki startego parmezanu

maslo, sol, pieprz, czosnek granulowany, bazylia, wegeta, olej


Makaron ugotowac w wodzie z dodatkiem oleju i soli. Odcedzic na sitku i przelac zimna woda, zeby sie nie sklejal. Wlozyc z powrotem do cieplego garnka.

Piersi z kurczaka pokroic w kostke 2/2cm, podsmazyc na masle razem z drobno pokrojonym boczkiem i obranymi wczesniej i pokrojonymi pieczarkami. Dodac umyte, pokrojone i ugotowane szparagi.

Kiedy wszystko bedzie juz miekkie dodac smietane, parmezan i doprawic do smaku pieprzem, czosnkiem granulowanym, bazylia i wegeta. Gdy sos zacznie gestniec dodac przecisniete przez praske zabki czosnku. Zestawic z ognia. Dodac ugotowany wczesniej makaron i dokladnie wszystko wymieszac.

Smacznego:)