Z jedzeniem jest jak z seksem. To są dwie największe przyjemności w życiu człowieka. ... I tak samo jak są ludzie nierozbudzeni seksualnie, tak samo są ludzie nierozbudzeni kulinarnie.
Akcja: Nie kradnij zdjęć! Durszlak.pl
Kategorie: Wszystkie | inne | kanapki | kuchnia | makaron | miesa | moje perelki | ryby | salatki | slodkosci | zapiekanki | zupy
RSS
środa, 31 sierpnia 2011

sernik z pistacjami i biala czekolada

"Mam i cos slodkiego do zaoferowania po wczorajszej osmiornicy:) W sumie wstawiam ten sernik z mysla o Madzi, ktora mnie ostatnio pogonila do pisania, bo jak kazdy zauwazyl, dosyc dlugo mnie tu nie bylo. Madziusia chciala slodycz, wiec slodycz dostaje. Smacznego Kochana!!!"

Skladniki:

160 g ciastek digestive lub herbatników

60 g rozpuszczonego masła

700 g sera twarogowego dwukrotnie zmielonego

1 łyżka ekstraktu waniliowego

1/2 szklanki cukru pudru

250  g serka mascarpone

160 g białej czekolady

1 lyzeczka zelatyny

3/4 szklanki wyłuskanych pistacji


Herbatniki zmielic w malakserze i wymieszac z roztopionym masłem. Do wyłożonej folią aluminiową tortownicy o średnicy 20 cm wsypac pokruszone ciastka i lekko ugniesc. Tortownicę wlozyc do lodówki na czas przygotowania masy serowej.

Twaróg, ekstrakt waniliowy, cukier i mascarpone zmiksowac do połączenia składników. Czekoladę rozpuscic w kąpieli wodnej i dodac do masy serowej. Zelatyne rozpuscic w 1/4 szklanki goracej wody, dodac do masy i zmiksowac. Na koniec wsypac posiekane pistacje (wcześniej odkładamy 3 łyżki do posypania wierzchu sernika). Wszystko razem dokladnie wymieszac. Masę serową wylozyc do tortownicy i wygładzic wierzch. Posypac wierzch pozostałymi pistacjami i bardzo leciutko wgniesc je w masę serową.

Smacznego :)

p.s. dodalam wiecej pistacji niz w przepisie, bo nie chcialam, zeby mi sie zmarnowaly.

//Przepis dolaczam do akcji Festiwal Mascarpone//

wtorek, 30 sierpnia 2011

osmiornica z patatas bravas

"No jestem i ja:) Ciezko bylo sie wciagnac w wir pracy i wszystkich innych obowiazkow. Powrocic do rzeczywistosci po kilku tygodniach slodkiego leniuchowania. Ale jak trzeba to trzeba. W tym roku niestety nie bylo mi dane wyjechac do jakiegos cieplego kraju, dlatego postanowilam sprowadzic troche egzotyki do siebie. No i zaczelam oczywiscie od kuchni. Udalo mi sie kupic sliczna 850 gramowa osmiorniczke. Niestety wypatroszona nie byla :/ wiec zmusilam do tego Kochaniutkiego. A co? Niech wniesie cos od siebie do naszego menu! Smiechu bylo co niemiara, ale wszystko poszlo gladko. Danie tak nam zasmakowalo, ze kupilismy dodatkowe dwie osmiornice "na zapas". Nie musze chyba pisac, ze jest to potrawa godna polecenia?"

Skladniki:

1 duza osmiornica - ok 800-1000g

1 cebula

7 duzych ziemniakow

2 puszki pomidorow

1 cebula

3-4 zabki czosnku

1 papryczka chilli

ok 1 lyzeczka ostrej papryki

ziola, sol, pieprz, oliwa z oliwek, cukier, wegeta


Osmiornice wypatroszyc wzorujac sie na tym filmiku i ugotowac wedlug tego przepisu.

Na patelni podsmazyc na oliwie z oliwek obrana i bardzo drobno pokrojona cebule. Dodac umyta i bardzo drobno posiakana papryczke chilli (lub pol, w zaleznosci jak ostra papryczke macie i jak ostry sos chcecie uzyskac), ziola typu bazylia, oregano, pietruszka, okolo 1/2 lyzeczki kazdego ziola i przecisniety przez praske obrany czosnek. Wszystko podsmazac kilkanascie sekund. Dodac pomidory z puszki. Dusic na malym ogniu az sos stanie sie w miare gesty. Doprawic do smaku cukrem, wegeta, pieprzem i ostra papryka.

Ziemniaki obrac, umyc, pokroic w kostke, przyprawic sola, skropic oliwa i wylozyc na blaszce do pieczenia wylozonej pergaminem. Wstawic do piekarnika nagrzanego do 190 stopni i piec, mieszajac od czasu do czasu, az beda miekkie w srodku, a chrupkie i zlote na zewnatrz.

Osmiornice pokroic na male kawaleczki. Na talerzu wylozyc warstwe sosu, warstwe ziemniakow, ulubione liscie salaty i pokrojone kawalki osmiornicy. Zajadac ze smakiem.

Smacznego :)

//Przepis dolaczam do akcji "warzywa psiankowate" prowadzonej przez Mops w Kuchni//

wtorek, 23 sierpnia 2011

Chcialam tylko Wam powiedziec, ze stworzylam na blogu nowa kategorie - "MOJE PERELKI", w ktorej znajduja sie przepisy na potrawy, z ktorych jestem naprawde dumna i ktore na stale zagoscily w naszym jadlospisie.

Juz wkrotce zapraszam na nowe przepisy:)

21:39, dodista48 , kuchnia
Link Dodaj komentarz »