Z jedzeniem jest jak z seksem. To są dwie największe przyjemności w życiu człowieka. ... I tak samo jak są ludzie nierozbudzeni seksualnie, tak samo są ludzie nierozbudzeni kulinarnie.
Akcja: Nie kradnij zdjęć! Durszlak.pl
Kategorie: Wszystkie | inne | kanapki | kuchnia | makaron | miesa | moje perelki | ryby | salatki | slodkosci | zapiekanki | zupy
RSS
środa, 20 lipca 2011

kurczak w sosie z porow

"Tego pysznego kurczaczka podejrzalam u Jamiego. Coprawda nie udalo mi sie go odtworzyc w stanie identycznym, ale po mojemu z pewnoscia jest rownie smaczny. O ile nie lepszy;) Piers z kurczaka powinna byc ze skorka, ale ja takiej nie znalazlam, wiec uzylam tej bez. Musze przyznac, ze taka obecnosc pora strasznie mnie przerazila, bo nie jestem jego wielka fanka. Tzn lubie, ale swiezego, chrupiacego, a nie rozmemlanego w sosie czy zupie. Tutaj jednak sie pozytywnie zdziwilam i od czasu skosztowania tego sosu zaczelam dodawac pora wszedzie gdzie sie dalo. Juz prawie wyladowal w serniku, ale w pore sie opamietalam."

Skladniki:

4 piersi z kurczaka ze skorka

2 pory

1/2 szklanki bialego wina

200ml slodkiej smietany 18%

1/2 szklanki startego parmezanu

sol, pieprz, wegeta, olej, galka muszkatolowa


Piersi z kurczaka dokladnie umyc, osuszyc, przyprawic sola i pieprzem. Na patelni rozgrzac 2-3 lyzki oleju i podsmazyc piersi z obu stron na zloty kolor. Piersi ulozyc skorka do gory, dodac umyte i pokrojone drobno pory. Zeszklic. Dodac wino i chwile dusic pod przykryciem na malym ogniu (okolo 2-3 minuty). Dodac smietane. Dusic pod przykryciem okolo 10-15 minut na malym ogniu, od czasu do czasu sprawdzajac czy sos zbyt bardzo nie wyparowal. W razie potrzeby dodac wody. Wyjac piersi z sosu, do sosu dodac parmezan i dokladnie wymieszac. Doprawic do smaku pieprzem, wegeta i galka muszkatolowa. Sos wylac na duzy polmisek, a na nim ulozyc pokrojone w plastry piersi z kurczaka. Podawac natychmiast.

Smacznego:)

Tagi: kurczak por ser
18:10, dodista48 , miesa
Link Komentarze (3) »
środa, 13 lipca 2011

jajka w sosie musztardowym

"Jajka te przyrzadzilam juz jakis czas temu, ale jakos nie moglam sie zebrac do opublikowania przepisu. Nie wiem jak Wam, ale mi jajka w sosie chrzanowym kojarza sie ze szkolna stolowka. Nie jadlam ich juz od wiekow i nawet nie wiem dlaczego, bo przeciez zawsze bardzo je lubilam. O przepis zapytalam moja przyjaciolke Zuzke i po lekkich modyfikacjach stworzylam swoja wersje sosu. Polecam bardzo, bo sos nadaje sie nie tylko do jajek. Znakomicie sprawdza sie w towarzystwie mies i ryb. A w dodatku jest banalnie prosty w przygotowaniu!"

Skladniki:

8 jajek

3 lyzeczki musztardy francuskiej

250ml slodkiej smietanki 30%

2 lyzki masla

2 lyzki maki pszennej

woda

pieprz, wegeta, miod


Maslo podgrzac na patelni aż się roztopi. Na sklarowane masło wrzucic 2 łyżeczki mąki i intensywnie mieszac aż do momentu uzyskania jednolitej konsystencji, lekko przyrumienic. Zdjac na chwile z palnika i dodac musztarde. Wszystko dokladnie wymieszac. Postawic ponownie na wolny ogień i dodac śmietanke. W razie koniecznosci dodac wody. Można dodac kostkę rosołową. Na koniec doprawic do smaku wegetą, miodem i pieprzem.

Jajka ugotowac na twardo i przekroic na pół. Polac goracym sosem. Najlepiej podawac od razu po przygotowaniu z gotowanymi ziemniakami.

Smacznego:)

P.s. Musztarde radze dodawac po jednej lyzce, bo jak wiadomo musztarda musztardzie nie rowna. Probowac sos i w razie potrzeby dodac wiecej musztardy lub ilosc zredukowac. Miodu nie trzeba dodawac, jednak ja dodaje, bo miod znakomicie komponuje sie z musztarda. Rownowazy ostry smak i dodaje delikatnosci calej potrawie.

poniedziałek, 04 lipca 2011

szparagi zapiekane z serem

"Moje ukochane szparagi. Jaka szkoda, ze sezon na nie juz sie skonczyl:( Z utesknieniem bede czekac rok na sezon nastepny. Pomysl na szparagi fajny i doskonale nadaje sie do innych warzyw. Jesli nie jestescie zwolennikami szparagow, zastapcie je fasolka szparagowa, brokulami lub kalafiorem. Pomysl na przepis podsunela mi moja wspollokatorka Ewa. Dzieki Kochana."

Skladniki:

500g zielonych szparagow

40g-60g startego parmezanu

sol, pieprz, czosnek granulowany, oliwa z oliwek, bazylia


Szparagi dokladnie umyc i odciac zgrubiale konce lodygi. Wlozyc do gotujacej sie wody z dodatkiem szczypty soli na okolo 4 minuty, lub az szparagi beda lekko miekkie, ale wciaz chrupiace. Odlac wode i obsuszyc szparagi na sitku.

Na dno naczynia zaroodpornego wlac 3 lyzki oliwy z oliwek, szczypte suszonej bazylii, czosnku granulowanego i pieprzu. Przelozyc szparagi do naczynia z przyprawami i dokladnie w nich obtoczyc. Calosc posypac startym parmezanem. Wstawic do piekarnika nagrzanego do 200C i piec do miekkosci szparagow tj okolo 5-7 minut. Po wyjeciu udekorowac listkami swiezej bazylii. Podawac natychmiast.

Smacznego:)

Tagi: ser szparagi
22:16, dodista48 , salatki
Link Dodaj komentarz »
niedziela, 03 lipca 2011

roladki z lososia

"Strasznie nie chce mi sie ostatnio przesiadywac w kuchni. Lato, (czasem )ladna pogoda, duzo pracy i malo czasu wolnego. Wszystko to sklada sie na moja niechec do gotowania. Moze nie tyle do gotowania, co publikowania wszystkich tych przepisow. Uzbieralam juz chyba z 15 i jakos nie moge zasiasc do komputera. Ale podejrzewam, ze wszystkie te przepisy trafia do Was wczesna jesienia;) A teraz napisze tyle na ile starczy mi checi."

Skladniki:

12 plastrow wedzonego lososia

opakowanie serka almette z ziolami

1/2 glowki salaty lodowej

5 rzodkiewek

1/2 zielonego ogorka

wegeta, pieprz, oliwa z oliwek, bazylia


Salate, ogorka i rzodkiew dokladnie umyc i pokroic. Wymieszac z 2 lyzkami oliwy z oliwek, 1/3 lyzeczki suszonej bazylii i doprawic do smaku wegeta i pieprzem. Kazdy plasterek lososia posmarowac gruba warstwa serka almette i zwinac w rulonik. Salatke rozlozyc na talerze, a na niej ulozyc roladki z lososia. Podawac z grzankami.

Smacznego:)