Z jedzeniem jest jak z seksem. To są dwie największe przyjemności w życiu człowieka. ... I tak samo jak są ludzie nierozbudzeni seksualnie, tak samo są ludzie nierozbudzeni kulinarnie.
Akcja: Nie kradnij zdjęć! Durszlak.pl
Kategorie: Wszystkie | inne | kanapki | kuchnia | makaron | miesa | moje perelki | ryby | salatki | slodkosci | zapiekanki | zupy
RSS
środa, 21 lipca 2010

ogorki malosolne

"Warzywka w ogrodku rosna i czlowiek zaczyna kombinowac co by tu jeszcze... Wiec szczesliwym posiadaczom mlodych swiezych ogorkow podsuwam pomysl na ogorki malosolne."

Skladniki:

15 mlodych swiezych ogorkow

1 glowka czosnku

1 wiazka przerosnietego kopru

kawalek korzenia chrzanu

sol, woda


Ogórki porządnie umyc. Zagotowac 2 litry wody i rozpuscic w niej 4 lyzeczki soli. Do jeszcze gorącej wody można dodać część czosnku i kopru. Dobrze wymyty kamienny garnek wylozyc chrzanem. Wkladac po kolei ogórki i koper, gdzieniegdzie utykając ząbki czosnku. Wszystkie składniki starannie ciasno "upchac". Całość zalac przygotowaną wcześniej, ledwie ciepłą wodą. Polozyc na wszystko równo talerzyk i czyms go obciazyc. Ogórki muszą być dokładnie zakryte solanką.

Tak przygotowane ogórki zostawic w miejscu na conajmniej 24-36 godz. Po tym czasie można dokonać próby smaku. Ogórek powinien zmienić swój kolor na ciepło zielony. Najbliżej środka powinien być prawie surowy. Jeśli osiągnęliśmy ten stan, garnek stawiamy w chłodne miejsce, typu lodówka. I rozpoczynamy wyjadanie. 

Smacznego:)

 

Tagi: czosnek Koper
18:12, dodista48 , inne
Link Komentarze (1) »

kotlet parmenski

"Niby typowy kotlet schabowy, ale ciut urozmaicony. Aby w kuchni nie wialo nuda. Zachecam wszystkich do bawienia sie smakami, przeksztalcania tradycyjnych dan w bardziej nowoczesne, do eksperymentowania."

Skladniki:

4 plastry schabu bez kosci

4 plastry szynki parmenskiej

4 plastry sera zoltego

ziola prowansalskie, pieprz, wegeta, czosnek granulowany, jajko, bulka tarta, olej


Schab dokladnie umyc i osuszyc. Rozklepac na cienkie kotlety. Przyprawic wegeta, pieprzem i czosnkiem. Zamoczyc w roztrzepanym jajku z dodatkiem 2 lyzek wody. Obtoczyc w bulce tartej. Smazyc na rozgrzanym oleju na zloty kolor. Obrocic na druga strone, lekko zmniejszyc ogien, polozyc na wierzch plaster szynki parmenskiej i plaster sera, posypac ziolami. Smazyc pod przykryciem az kotlet bedzie zlocisty z jednej strony, a ser rozpusci sie z drugiej. Moj sie troche przypalil;) ale ja taki wlasnie lubie.

Smacznego:)

salatka z marchewki

"Surowka z marchewki, ktora Wam proponuje jest znakomitym dodatkiem do obiadowych dan miesnych. Wiecie, ze w przeszłości marchew rozpowszechniona była w różnych kolorach: białym, żółtym, pomarańczowym, fioletowym oraz tzw. tęczowym? Obecną popularność na świecie pomarańczowa marchew zawdzięcza Holendrom, którzy wyhodowali oraz wypromowali odmianę w tym kolorze."

Skladniki:

3 duze marchewki

2 duze jablka

1 duzy por

majonez, smietana slodka, pieprz, sol, cukier


Marchew i jablka dokladnie umyc i obrac. Zetrzec na tarce o grubych oczkach. Pora umyc i pokroic na kawalki wielkosci marchewki i jablka. Wszystko dokladnie wymieszac. Dodac lyzke stolowa majonezu i 2 lyzki slodkiej smietany. Doprawic do smaku sola, pieprzem i cukrem.

Smacznego:)

Tagi: marchew por
17:16, dodista48 , salatki
Link Dodaj komentarz »
sobota, 17 lipca 2010

zupa rybna

"Czas na kwasy OMEGA-3. Bo najwazniejsze to zdrowo sie odzywiac. A jesli to co gotujemy jest w dodatku smaczne - to zyc nie umierac:) Ponizszy przepis mam od mojego Taty, ktory wypatrzyl go ponad 10 lat temu w telewizji. Zupa jest bardzo smaczna, bo w smaku przypomina rosol z rybnym posmakiem. Warto podawac z makaronem, chociaz ja osobiscie wole bez dodatkow"

Skladniki:

450g fileta z lososia

2 duze marchewki

2 srednie pietruszki

por

2 lyzki posiekanego kopru

2 kostki rosolowe

wegeta, pieprz, magii


Do garnka wlac wode i doprowadzic do wrzenia. Lososia dokladnie umyc, pokroic w duza kostke (bez skory). Wrzucic do gotujacej sie wody na 2 minuty. Delikatnie wyjac lyzka cedzakowa. Wode wylac. Do czystego garnka wlac 3,5 litra wody. Doprowadzic do wrzenia. Dodac 2 kostki rosolowe. Zmniejszyc gaz na bardzo maly. Wrzucic lososia. Losos ma sie parzyc a nie gotowac - to tajemnica klarownosci zupy.

Marchew i pietruszke umyc i obrac. Pokroic w cienkie paski. Dodac do lososia. Pora umyc i pokroic wzdluz na cwiartki, po czym pokroic w plastry. Dodac do zupy. Dosypac 2 lyzki swiezego posiekanego koperku. Parzyc az do miekkosci wszystkich warzyw. Na koncu doprawic do smaku pieprzem, wegeta i magii.

Smacznego:)

salatka piniowa

"Uwielbiam salatki. Wyznaje zasada, ze czym wiecej warzyw tym lepiej. Tym razem chce sie z Wami podzielic moja salatka piniowa. Pyszna, lekka, zdrowa. Z dodatkiem oliwy z oliwek, ktora powodują m.in. obniżenie poziomu cholesterolu LDL, a podnoszą poziom HDL. Zawiera substancje chemiczne zapobiegające chorobom nowotworowym i wpływa na obniżenie ciśnienia krwi. Czego chciec wiecej?"

Skladniki:

5 lisci salaty lodowej

2 pomidory

pol peczka szczypiorku

duza garsc orzeszkow piniowych

kilka oliwek

oliwa z oliwek, wegeta, oregano


Salate dokladnie umyc i porwac na mniejsze czesci. Pomidora umyc i pokroic na pol, polowki jeszcze na pol i cwiartki w grube plasterki. Szczypior umyc i bardzo drobno posiekac. Wymieszac wszyskie warzywa razem, dodac oliwki, doprawic wegeta, oregano i oliwa z oliwek.

Orzeszki piniowe podsmazyc na patelni bez tluszczu ciagle mieszajac, bo bardzo szybko sie przypalaja. Dodac do salatki i lekko przemieszac. Podawac natychmiast po przygotowaniu.

Smacznego:)

szaszlyki owocowe

"Dzisiaj szaszlyki. Owocowe, jekich jeszcze nie widzieliscie. Bardzo proste i wspaniale szaszlyki. Lekki posilek na gorace letnie wieczory. Kolejna dawka witamin i niebianskiego smaku"

Skladniki:

1 duze jablko

2 banany

220g truskawek

2 kiwi

sok z polowy cytryny

patyczki do szaszlykow

polewa czekoladowa lub toffi


Owoce dokladnie umyc i obrac ze skorek. Pokroic na spore kawalki. Nadziac na patyczki do szaszlykow. Ulozyc na talerzu, skropic sokiem z cytryny i polac ulubiona polewa.

Najlepiej jak owoce wczesniej poleza w lodowce, zeby byly chlodne. Wtedy lepiej smakuja. Gotowe szaszlyki nalezy podawac od razu po przygotowaniu, zeby jablka i banany nie zciemnialy. Ponoc pokropienie ich cytryna sprawia, ze nie ciemnieja, ale ja nie wiem. Zawsze zjadam swieze i soczyste. Takie najbardziel lubie.

Smacznego:)

Deser truskawkowy

"Deserek truskawkowo-waniliowy. Uwielbiam. A wiecie, ze truskawka ma więcej witaminy C niż cytryna i grejpfrut. Chroni przed anemią, jest krwiotwórcza, posiada właściwości odtruwające i oczyszczające, poprawia przemianę materii, jest bogata w wapń, fosfor, mikro- i makroelementy. No, po takich informacjach to chyba nie musze zachecac do skorzystania z mojego przepisu?"

Skladniki:

750g truskawek

250g serka mascarpone

150g jogurtu naturalnego

szklanka smietany kremowki

laska wanilii lub ekstrakt z wanilli

20-50g cukru pudru

kilka krakersow


Serek mascarpone wymieszac dokladnie z jogurtem i dodac wanilie (ja dodalam 2 lyzeczki ekstraktu z wanilii). Nie moge podac dokladnej ilosci ekstraktu, bo moze on roznic sie smakiem od tego ktory ja mam. Najlepiej dodawac po trochu i probowac czy osiagneliscie upragniony smak. Dodac cukier puder - w zaleznosci jaki slodki krem chcecie uzyskac. Ja dodalam okolo 1 lyzeczki.

Truskawki dokladnie umyc i osuszyc. Odlozyc kilka do dekoracji. Reszte zmielic w melekserze z mala iloscia cukru pudru. Polowe zmielonej masy odlozyc a druga polowe zmiksowac ze smietana.

Na dno miseczek pokruszyc cienka warstwe krakersow - ja pokruszylam 1,5 krakersa na miseczke. Zalac masa truskawkowa i lekko wymieszac, zeby wszystkie krakersy mogly nasiaknac masa. Na to wylac mase z serka mascarpone. Na sam wierzch wylac mase z truskawek ze smietana. Ozdobic truskawkami i tarta czekolada. Wstawic do lodowki na minimum 3 godziny.

Smacznego:)

środa, 14 lipca 2010

papryka faszerowana

"Dzis przygotowalam faszerowana papryke, ktorej nie robilam chyba od roku! Poprostu zapomnialam, ze umiem taka ugotowac. A szkoda, bo jest naprawde smaczna. I zdrowa:) Przepis dostalam kilka lat temu od Asi, troche go zmodyfikowalam,a jej jestem wdzieczna za ten smak az do dzis."

Skladniki:

8 papryk w roznych kolorach

400g wolowego miesa mielonego

1 szklanka ugotowanego ryzu

1 biala cebula

1 czerwona cebula

garsc fasolki szparagowej (ok 80g)

3 pieczarki

1 bardzo mala brokula

5 lyzek sosu do spagetti

wegeta, pieprz, sol, papryka ostra, czosnek granulowany, oregano, olej


Cebule i pieczarki obrac i bardzo drobno pokroic. Fasole i brokuly umyc i bardzo drobno posiekac. Podsmazyc na oleju, dodac mieso. Doprawic do smaku wegeta, pieprzem, oregano, papryka i czosnkiem. Smazyc dokladnie rozdrabniajac mieso az warzywa lekko zmiekna, a woda wyparuje z patelni. Dodac sos spagetti i ryz. Bardzo dokladnie wymieszac.

Papryki umyc, odciac gory i oczyscic z pestek. Nadziac przygotowanym wczesniej farszem. Wstawic do duzego garnka i dolac tyle wody, aby siegala do polowy wysokosci papryk. Lekko osolic wode. Doprowadzic do wrzenia, po czym zmniejszyc ogien na najmniejszy i dusic pod przykryciem az do miekkosci papryki (okolo 45minut). Nalezy zwrocic uwage, aby gotujaca woda nie nalala sie do papryk - dlatego wody nie moze byc wiecej niz do polowy wysokosci papryki, a gaz musi byc najmnieszy!

Smacznego:)

chlodnik

"Dzisiaj typowo letnie danie, wspaniale orzezwiajace, pelne swiezych skladnikow. Ekspresowa podrobka chlodnika litewskiego. Przyznam sie, ze robilam go po raz pierwszy, ale na pewno nie ostatni. Przepis pochodzi z miesiecznika CLAUDIA"

Skladniki:

1 szklanka gestego jogurtu naturalnego

3 szklanki czerwonego barszczu

2 zabki czosnku

1 swiezy ogorek

6 rzodkiewek

4 lyzki swiezego kopru

4 lyzki szczypiorku

sok z polowy cytryny

sol, pieprz, wegeta, maggi


Czosnek obrac, przepuscic przez praske. Ogorka obrac. Umyte rzodkiewki razem z ogorkiem zetrzec na tarce o duzych oczkach. Koper i szczypior umyc i drobno posiekac. Barszcz wymieszac z jogurtem i czosnkiem. Wszystkie skladniki dodac do barszczu i jogurtu. Doprawic do smaku sola, pieprzem, sokiem z cytryny, wegeta i maggi. Wstawic na 2 godziny do lodowki.

Smacznego:)

niedziela, 11 lipca 2010

pasta z jajek

"Tylko i wylacznie ze wzgledu na wlasne lenistwo przygotowalam paste z jajek. Sniadanie to najwaznieszy posilek w ciagu dnia, a ja poprostu MUSZE spac do ostatniej sekundy i codziennie brakuje mi czasu na zrobienie sobie rano kanapek. Wiec kupilam chleb krojony, a wieczorem zrobilam paste, ktora umiescilam w lodowce. Na drugiej polce;) Zrobienie sniadania zajmuje mi teraz zaledwie 30 sekund:) Polecam wszystkim rownie leniwym!"

Skladniki:

7 jajek

7 plasterkow bekonu

3 lyzki startego parmezanu

4 lyzki rzezuchy

1 czubata lyzka majonezu

pieprz, papryka


Jajka ugotowac na twardo i odstawic do ostygniecia. Bekon podsmazyc na patelni i rowniez odstawic do ostygniecia. Rzezuche bardzo drobno posiekac i dokladnie wymieszac ze startym wczesniej parmezanem. Jajka obrac i zmielic w melekserze. Dodac do rzezuchy i sera. Zimny bekon zmielic w melekserze i polaczyc z pozostalymi skladnikami. Dodac majonez i doprawic do smaku pieprzem i papryka slodka. Bardzo dokladnie wymieszac.

Smacznego:)

kawa mrozona

"Upaly, upaly... Przygotowalam wiec cos orzezwiajacego i slodkiego. W sam raz na upalne letnie dni. Kaloryczne  - fakt! Ale raz na jakis czas mozna sobie dogodzic:) A nawet osmiele sie powiedziec - POWINNO!"

Skladniki:

1 lyzeczka kawy rozpuszczalnej

2 galki lodow czekoladowych

bita smietana

1 lyzeczka cukru

posypka czekoladowa lub czekolada do starcia na tarce


Lyzeczke kawy rozpuszczalnej zaparzyc w pol szklanki wody. Dodac plaska lyzeczke cukru i dokladnie wymieszac. Odstawic do ostygniecia. Zimna kawe wstawic na minimum 3 godziny do lodowki.

Po wyjeciu dodac do kawy 2 galki lodow i dokladnie wymieszac. Udekorowac na wierzchu bita smietana i posypka czekoladowa lub starta czekolada. Podawac natychmiast po przygotowaniu.

Smacznego:)

P.s. Lody mozna zrobic w innych smakach dodajac innego smaku lody i posypke. Np kokosowe, waniliowe, toffi lub orzechowe. Ja zazwyczaj polewam kawe polewa toffi, ale tym razem zabraklo mi polewy:(

sobota, 10 lipca 2010

ciasto kokosowe

" Na weekend proponuje cos pysznego. Lekka, slodka i bardzo kokosowa babke. Doskonala do popoludniowej kawy lub herbaty"

Skladniki:

6 jaj

85g wiorkow kokosowych

380g rozpuszczonej margaryny

380g cukru pudru

425g maki pszennej

140g jogurtu kokosowego (moze byc naturalny)

2 lyzeczki proszku do pieczenia

100g mleka kokosowego


Zoltka ubic z cukrem pudrem. Dodac rozpuszczona i wystudzona margaryne, jogurt i mleko kokosowe. Dodac przesiana przez sitko make z proszkiem do pieczenia i wiorki kokosowe. Bialka ubic na sztywna piane i delikatnie ale dokladnie wymieszac z przygotowanym ciastem. Przelac do wysmarowanej tluszczem i posypanej bulka tarta blachy. Wstawic do nagrzanego do 180oC piekarnika i piec 60 minut. Po 60 min wylaczyc piekarnik i pozostawic z ciastem w srodku do wystygniecia. Nie otwierac wczesniej piekarnika!!!!! Posypac cukrem pudrem.

Smacznego:)

Gulasz

"Gulasz – to potrawa pochodzenia węgierskiego najczęściej gotowana na ognisku w naczyniu zwanym „bogracz” – zawiera wołowinę, cebulę, paprykę (świeżą i suszoną), czasami pomidory, koperek, kminek. „Spolszczona” wersja to najczęściej wieprzowina w sosie"

Skladniki:

500g miesa gulaszowego wolowego

1 duza cebula

pol papryki

7 pieczarek

1 marchew

5 suszonych sliwek

5 zabkow czosnku

1,5 lyzeczki maki

1 kostka rosolowa

slodka smietana, magi, pieprz, papryka, czosnek granulowany, wegeta, cukier, olej


Mieso dokladnie umyc i osuszyc. Pokroic w kostke. Cebule obrac i drobno pokroic. Troszke oleju wlac na dno brytfanny. Dodac mieso i cebule. Obsypac pieprzem, papryka, wegeta i czosnkiem granulowanym. Dokladnie wymieszac. Smazyc az mieso bedzie lekko brazowe (jesli sie lekko przypali to sos bedzie smaczniejszy:)). Dodac obrane i pokrojone pieczarki, umyta i drobno pokrojona papryke oraz obrana i pokrojona marchew (pokroic na taka wielkosc jak mieso) Wszystko smazyc okolo 2 minut. Dodac sliwki, czosnek i kostke rosolowa. Zalac 1,5 litra wody i dusic na malym ogniu od czasu do czasu mieszajac. W razie potrzeby dolac wody. Kiedy cebula, papryka i sliwki juz sie rozgotuja zagescic sos maka (make dokladnie wymieszac w 1/4 szklanki wody i dodac do sosu. Dokladnie wymieszac) i dodac smietane jesli ktos lubi jasne sosy. Doprawic do smaku maggi, wegeta, cukrem, pieprzem, papryka.

Smacznego:)

środa, 07 lipca 2010

zupa kokosowa

"Nabralam ochoty na cos przypominajacego singapurska zupe lakse, ale ze jest ona dla mnie zbyt ostra, postanowilam zrobic wlasna zupe na bazie mleka kokosowego i owocow morza. Wiec zakupilam mleko kokosowe, orientalne przyprawy i duza ilosc owocow morza. I wyczarowalam pyszna kremowa zupke. Polecam i Wam"

Skladniki:

2 puszki mleka kokosowego

150g krewetek

150g przegrzebkow

1 filet z dorsza

garsc orzechow ziemnych

1 lyzka wiorkow kokosowych

1 garsc kielkow fasoli

1 paczka makaronu ryzowego

kolendra, red thai curry paste, fish sauce, sos sojowy, curry, oliwa z oliwek


2 lyzki oliwy z oliwek wlac na dno garnka. Dodac 3 lyzeczki Red Thai curry paste, 1 lyzeczke curry, 1 lyzke drobno posiekanej kolendry. Podsmazyc. Dodac umyte i oczyszczone krewetki i przegrzebki oraz drobno pokrojonego fileta z dorsza. Dokladnie wymieszac aby rownomiernie rozprowadzic przyprawy. Podsmazyc okolo 2 minut. Wlac mleko kokosowe, 3 lyzki fish sauce i 1 lyzke sosu sojowego. Gotowac na malym ogniu okolo 15 minut. Dodac lyzke wiorkow kokosowych, orzeszki ziemne, kielki i polamany makaron ryzowy. Dodac 1 litr wody i gotowac na malym ogniu, az makaron bedzie miekki.

Smacznego:)

p.s. Red Thai curry paste mozna zrobic w domu. Jest nawet smaczniejsza.

pol czerwonej papryki, 1 lyzeczka oliwy z oliwek, 1 lyzeczka octu winnego, 1 lyzka suszonej kolendry, 0.5 lyzeczki posiekanej papryczki chilli (moze byc 1 lyzeczka suszonego chilli), 1 posiekana trawa cytrynowa, 1 lyzeczka posiekanego imbiru, 1 lyzeczka posiekanego czosnku, 1 lyzeczka shrimp powder, starta skorka z cytryny, ¼ lyzeczki soli, 5 galazek kolendry, 1 lyzeczka kminku, 1/4 lyzeczki cukru, szczypta mielonego pieprzu

Wszystkie skladniki mielimy na gladka mase w melekserze i gotowe :)

 

poniedziałek, 05 lipca 2010

mix salad

" Oto salatka, ktora towarzyszy kazdemu mojemu obiadowi:) Pyszna, zdrowa, kolorowa i szybka w przygotowaniu. Powiadaja, ze czym bardziej kolorowa, tym zdrowsza. Obecna wersja mojej ulubionej salatki zawiera tylko "podstawowe" skladniki, czesto dodaje do niej mnostwo innych dodatkow typu - rzodkiewka, kukurydza, ziola, prazone orzeszki piniowe, marynowany czosnek itp... Sky is the limit:)"

 

Skladniki:

100g trzech roznych salat

1 duzy pomidor

pol swiezego ogorka

pol pomaranczowej papryki

1 ogorek kiszony

szczypior

pol czerwonej cebuli

100g zielonych oliwek

3 lyzki oliwy z oliwek

1 lyzeczka wegety

sok z polowy cytryny

pieprz


Salaty dokladnie umyc i osuszyc. Porwac na mniejsze czesci. Pomidora, ogorka, cebule obrac i pokroic w kostke 1/1cm. Dodac do slat. Umyta papryke i ogorka kiszonego pokroic i rowniez dodac do salat. Szczypior umyc i pokroic bardzo drobno. Dodac do salat. Dolac oliwe i doprawic wegeta i pieprzem. Dokladnie wymieszac. Pokropic sokiem z cytryny. Podawac natychmiast po przygotowaniu.

Smacznego:)

mloda kapusta

"Dzisiaj mloda kapustka. Gotowana na zasadzie bigosu, ale znacznie szybsza w wykonaniu, a rownie smaczna. Polecam na upalne letnie popoludnia. Wedlug przepisu mojej Mamy"

Skladniki:

1 glowka mlodej kapusty

1 cebula

kawalek boczku wedzonego

2 lyzki swiezego koperku

2 kostki rosolowe wolowe

maslo, magi, pieprz, wegeta


Kapuste umyc i pokroic na drobne kawalki. Ugotowac w 3,5 litra wody z dodatkiem dwoch kostek rosolowych. Boczek pokroic w mala kostke, podsmazyc na masle razem z drobno pokrojona cebula. Dodac do kapusty, dosypac koper i doprawic do smaku pieprzem, magi i wegeta. Gotowac az kapusta bedzie miekka.

Smacznego:)

p.s. nie podaje ilosci boczku bo kazdy dodaje odpowiednia ilosc do wlasnych upodoban. Ja lubie duuuuuzo:)

niedziela, 04 lipca 2010

ryz

"Nigdy za ryzem nie przepadalam. Bardzo dlugo uczylam sie go gotowac. Zwykly ryz w torebkach byl dla mnie zazwyczaj bez smaku. Poza tym denerwowalam sie, ze mam go albo za duzo albo za malo. Az kiedys u znajomej na urodzinach zjadlam ryz, ktory uznalam za idealny. Poprosilam o przepis i oto dziele sie nim z Wami. Gwarantuje, ze nawet opornym zasmakuje. Niech Was nie przeraza ilosc czosnku, bo po usmazeniu ryz nabierze cudownego aromatu, a smak czosnku poprostu zginie"

Skladniki:

1 szklanka ryzu

2 szklanki wody

5 zabkow czosnku

2 lyzki oliwy z oliwek

1/2 lyzeczka soli

1 lyzeczka suszonej pietruszki

dodatki wg uznania - u mnie: rodzynki, groszek mrozony, kukurydza mrozona


Oliwe wlewamy na dno garnka. Dodajemy obrany i przecisniety przez praske czosnek. Wlaczamy na duzy gaz i w momencie kiedy czosnek zacznie sie "smazyc" dodajemy szklanke ryzu. Podsmazamy okolo 2-3 minut (ryz najpierw sie zeszkli po czym zacznie przybierac ponownie bialy kolor), dodajemy wode. Kiedy woda zacznie sie gotowac, dodajemy sol, zmniejszamy gaz na bardzo maly (ja na elektrycznej kuchence nr 2) i przykrywamy pokrywka. Gotujemy tak od czasu do czasu sprawdzajac czy woda juz wsiakla w ryz. Kiedy ryz jest juz suchy przekladamy go do naczynia zaroodpornego, dodajemy dodatki (u mnie groszek, kukurydza rodzynki i pietruszka) wg uznania. Wkladamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na 10 minut. Ryz wtedy "doschnie" i nie bedzie sie kleil.

Smacznego:)

piątek, 02 lipca 2010

mieszanka chorizo

"Zachcialo mi sie na obiad "czegos innego". Pewnie kazdy z Was ma takie dni, ze nie wie czego chce. Chodzilam wiec tak po sklepie w poszukiwaniu czegos. I znalazlam - wloska kielbase chorizo. Dokupilam jeszcze mlode ziemniaczki, ktore uwielbiam i fasole dla zdrowia:) Oto rezultat moich wysilkow"

Skladniki:

1 duza kielbasa chorizo

1 piers z indyka

250g fasolki szparagowej

12 malych mlodych ziemniakow

2 lyzeczki oregano

2 lyzki sosu sojowego

czosnek granulowany

olej


Z chorizo zdjac skorke i pokroic w plasterki. Podsmazyc na malej ilosci oleju. Piers z indyka dokladnie umyc, osuszyc i przyprawic czosnkiem granulowanym. Pokroic w male kostki (1/1cm). Dodac do chorizo i podsmazyc na malym ogniu.

Fasolke szparagowa umyc i przekroic na pol. Ziemniaki umyc i ugotowac na parze w srodkowej czesci garnka, a fasolke w gornej czesci. Miekkie dodac do chorizo i piersi. Wszystko razem podsmazyc przez okolo 4-5 minut na malym ogniu doprawiajac oregano i sosem sojowym.

Smacznego :)

czwartek, 01 lipca 2010

pieczona piers z indyka

Skladniki:

1 podwojna piers z indyka

czosnek granulowany

pieprz

sos sojowy

wegeta

papryka ostra

oliwa z oliwek


Piers z indyka dokladnie umyc i osuszyc. Polac 4 lyzkami sosu sojowego i 2 lyzkami oliwy z oliwek. Dokladnie rozprowadzic "sos" po piersiach. Natrzec czosnkiem granulowanym, pieprzem, wegeta i papryka. Przykryc i pozostawic na 3-8 godzin w lodowce.

Piekarnik rozgrzac do 200oC i piec piersi w naczyniu zaroodpornym pod przykryciem okolo godziny. Na koniec odkryc piersi i piec jeszcze ok 15-20 minut aby sie zarumienily.

Smacznego:)

Tagi: indyk
21:10, dodista48 , miesa
Link Dodaj komentarz »