Z jedzeniem jest jak z seksem. To są dwie największe przyjemności w życiu człowieka. ... I tak samo jak są ludzie nierozbudzeni seksualnie, tak samo są ludzie nierozbudzeni kulinarnie.
Akcja: Nie kradnij zdjęć! Durszlak.pl
Kategorie: Wszystkie | inne | kanapki | kuchnia | makaron | miesa | moje perelki | ryby | salatki | slodkosci | zapiekanki | zupy
RSS
niedziela, 12 czerwca 2011

chlodnik truskawkowo arbuzowy

"Przepis na powyzszy chlodnik znalazlam, jak wiele innych wspanialych dan, na stronie Kwestia Smaku. Ma bardzo ciekawy smak i jest super orzezwiajacy. I co najlepsze - bardzo zdrowy:) Polecam milosnikom truskawek, arbuza i chlodnikow."

Skladniki:

450 g miąższu arbuza

150 g truskawek (opłukanych, bez szypułek)

sok z 1/2 cytryny lub z 1 limonki

1 czubata łyżka posiekanej świeżej mięty

1 łyżeczka świeżego, drobno startego imbiru

 ser feta


Arbuza, truskawki, sok z cytryny lub limonki, miętę i imbir włożyć do meleksera i bardzo krótko zmiksować za pomocą funkcji "pulsacyjnej" - tak aby pozostawić drobne kawałeczki arbuza i truskawek (można też zmiksować na gładki mus jesli ktos tak woli). Dobrze schłodzić w lodówce, podawać z serem feta lub z pistacjami.

sobota, 11 czerwca 2011

salatka z fasoli

"Latem i wiosna zawsze kroluja na naszym stole roznego rodzaju salatki. Jedna z nich jest salatka z fasoli w ktorej sie poprostu zakochalam bez pamieci. Moglabym ja jesc codziennie i nie znudzilaby mi sie. Zawiera bowiem wszystkie moje ulubione skladniki takie jak fasole, chorizo czy suszone pomidory. Zmieszane razem tworza cudowna kompozycje smakow. Jest to jednak troche niebezpieczne, bo czegos tak dobrego nie mozna przestac jesc mimo, ze glodnym sie nie jest. Pomysl na przepis znalazlam w magazynie Olive, jednak skladniki dodawalam bardzo na oko, dlatego podam Wam zblizone ilosci wszystkiego. Na szczescie w salatkach nie jest zbyt wazne zachowanie proporcji, bo za duzo pomidorow czy fasoli smaku na pewno nie zepsuje"

Skladniki:

2 puszki fasoli

10-12 suszonych pomidorkow

1/2 czerwonej cebuli

140g kielbasy chorizo (wedzony boczek tez sie znakomicie nadaje)

garsc posiekanej natki pietruszki

2 plastry sera feta

2-3 zabki czosnku

oliwa z oliwek, pieprz


Na patelni rozgrzac 2-3 lyzki oliwy, dodac chorizo lub boczek, obrany i przecisniety przez praske czosnek i lekko podsmazyc. Dodac oplukana i odsaczona fasole, pokrojone w paseczki pomidory, natke i chwilke posmazyc (az fasola zrobi sie ciepla). Zdjac z ognia. Na koniec dodac obrana i drobno pokrojona polowke czerwonej cebuli i pieprz. Wszystko dokladnie przemieszac, przelozyc na polmisek, posypac kawalkami sera feta i natka pietruszki. Polac lekko oliwa i podawac z grzankami.

Smacznego:)

p.s. Jesli zamiast chorizo uzywacie boczku to salatke trzeba bedzie doprawic papryka ostra i wegeta.

losos z papryka

"Uzbieralam tyle smacznych przepisow, narobilam tyle kolorowych zdjec, znalazlam tyle nowych smakow... i co? I nie moge znalezc ani czasu ani ochoty na publikacje tych wszystkich nowych cudeniek. Powinnam sobie postanowic poprawe, ale jak bym sie nie starala to mi sie nie chce ostatnio przy kompie siedziec. Zobacze jednak co da sie zrobic. Na dzis mam lososia z kolorowa papryka na kuskusie, do ktorego ostatnio zapalalam przeogromna miloscia. Nie wiedzialam, ze kasza moze byc tak dobra. Jesli jeszcze nie probowaliscie to won do sklepu po te cudna kaszke ;)"

Skladniki:

4 porcje lososia

1 zolta papryka

1 czerwona papryka

1 zielona papryka

1 cebula

garsc posiakanej natki pietruszki

sol, pieprz, papryka, olej


Lososia umyc, osuszyc, przyprawic sola i pieprzem. Wlozyc na rozgrzanego grilla lub patelnie grillowa i piec z obu stron az bedzie rozowy i lekko przypieczony z wierzchu.

Papryke umyc, osuszyc, wyciac gniazda nasienne i pokroic w cienkie paski. Cebule obrac, przekroic na pol i na plasterki. Warzywa dokladnie wymieszac wczesniej doprawiajac sola pieprzem i papryka ostra.

Na patelni rozgrzac olej, dodac warzywa i lekko podsmazyc. Zmniejszyc ogien i dusic pod przykryciem mieszajac od czasu do czasu do miekkosci. W razie koniecznosci dodac troszke wody. Na koniec dodac natke i wszystko dokladnie wymieszac.

Papryke ulozyc na ugrillowanych porcjach lososia. Podawac z kuskusem.

Przyrzadzenie kuskusa: 1 szklanke kaszki kuskus wsypac do naczynia, zalac 1,5 szklanki goracego bulionu (ja rozpuscilam kostke rosolowa we wrzatku), dodac lyzke oliwy, przemieszac, przykryc przykrywka i odstawic na 5 minut. Po tym czasie przemieszac ponownie, dodac dodatki typu: platki migdalowe + suszone owoce lub pokrojone w kosteczke grillowane warzywa typu cukinia, papryka, baklazan.

Smacznego:)