Z jedzeniem jest jak z seksem. To są dwie największe przyjemności w życiu człowieka. ... I tak samo jak są ludzie nierozbudzeni seksualnie, tak samo są ludzie nierozbudzeni kulinarnie.
Akcja: Nie kradnij zdjęć! Durszlak.pl
Kategorie: Wszystkie | inne | kanapki | kuchnia | makaron | miesa | moje perelki | ryby | salatki | slodkosci | zapiekanki | zupy
RSS
poniedziałek, 30 maja 2011

karmelowe brownie

"Alez mialam ochote na cos strasznie slodkiego! Po dlugich poszukiwaniach znalazlam cudowny przepis na ciacho u Asi z Kwestii Smaku. Zorganizowalam sobie wszystkie potrzebne skladniki i spedzilam sobotnie popoludnie na pieczeniu. Musze przyznac, ze ciasto to jest strasznie pracochlonne, ale warte wlozonego wysilku. Smak wynagradza wszystko."

Skladniki:

Ciasto czekoladowe:

200 g gorzkiej czekolady 70%

200 g masła

3 jajka

200 g drobnego cukru

120 g mąki

Masa karmelowo-mleczna:

1/3 kostki masła

1/2 szklanki cukru

2 szklanki mleka w proszku

100 g solonych orzeszków ziemnych

250 g sera mascarpone

Polewa karmelowa:

1/3 kostki masła

1/3 szklanki cukru

1/2 szklanki śmietanki kremówki 30%

opcjonalnie - 4 pełne łyżki Glukozy (np. Delecty)

100 g solonych orzeszków ziemnych




Orzeszki ziemne (200 g) wysypać na blaszkę do pieczenia i wstawić do piekarnika nagrzanego do 160 stopni. Zrumienić na brązowy kolor (około 10 minut). Ostudzić. Małą blaszkę o wymiarach okolo 20 x 24 cm wysmarować tłuszczem i wyłożyć papierem do pieczenia.

Masa czekoladowa Brownie: piekarnik nagrzać do 170 stopni. Roztopić czekoladę w rondelku razem z masłem, ostudzić. Jajka ubić na puszystą pianę razem z cukrem, wymieszać z ostudzoną masą czekoladową. Na koniec delikatnie połączyć z przesianą mąką. Masę wylać do przygotowanej blaszki i piec okolo 25 minut.

Masa karmelowa z orzeszkami ziemnymi: masło roztopić w rondelku z grubym dnem, dodać cukier. Podgrzewać na małym ogniu, cały czas mieszając. Uważać, aby nie przypalić masy. Gdy cukier zbrązowieje wlać 1/2 szklanki wody. Gotować przez chwilkę, aż karmel ponownie będzie gładką, brązową masą. Trochę przestudzić i do jeszcze ciepłego wsypać mleko w proszku, zmiksować na gładką masę. Połowę (100 g) uprażonych orzeszków ziemnych drobno posiekać. Dodać do ostudzonej masy karmelowej i wymieszać z serkiem mascarpone.

Polewa karmelowa: karmel z masła i cukru przygotować jak powyżej: masło roztopić w rondelku z grubym dnem, wsypać cukier. Podgrzewać na małym ogniu, cały czas mieszając. Gdy cukier zbrązowieje, wlać śmietanę kremówkę. Gotować aż masa nieco zgęstnieje i będzie gładka. Do trochę przestudzonej masy dodać Glukozę jeśli ją używamy, wymieszać i całkowicie ostudzić. Jeśli nie użyjemy glukozy, możemy nieco dłużej gotować masę az zgestnieje.

WYKOŃCZENIE: Ostudzone Brownie przekroić w poprzek na 2 blaty. Odłożyć górny blat, a na dolnym rozsmarować połowę masy karmelowej. Przykryć odłożonym blatem i rozsmarować drugą połowę masy karmelowej. Wyłożyć drugą połowę (100 g) orzeszków ziemnych i polać polewą karmelową. Wstawić do lodówki. Przed podaniem ciasto wyjąć z lodówki, aby nabrało temperatury otoczenia.

Smacznego:)

piątek, 20 maja 2011

salatka z pieczonych pomidorow

"Nigdy nie lubilam pieczonych pomidorow. Az do teraz. Pomysl na przepis wypatrzylam w magazynie Olive i od razu przypadl mi do gustu. Mimo iz nie lubie pieczonych pomidorow postanowilam sprobowac. I to byl strzal w dziesiatke! Przepis oczywiscie zmodyfikowalam, jak to ja. Najwazniejsza moja modyfikacja bylo upieczenie pomidorow z duza iloscia czosnku. Palce lizac..."

Skladniki:

8 malych slodkich pomidorow (ale nie koktailowych)

8-10 plastrow szynki parmenskiej

3-4 zabki czosnku

garsc rukoli

kilka czarnych suszonych oliwek

parmezan

ciabatta

oliwa z oliwek, wegeta, bazylia, pieprz


Pomidory umyc i poprzekrajac na pol (horyzontalnie). Obraz czosnek i pokroic na cieniutkie plasterki, ktore powkladac pod miazsz pomidorow i po jednym plasterku ulozyc na wierzchu. Pomidory posypac wegeta i polac oliwa z oliwek. Ulozyc na blaszce do pieczenia i wlozyc do nagrzanego do 180 stopni piekarnika. Piec do miekkosci pomidorow tj. okolo 10 minut.

Ciabatte porwac na kawalki, polac oliwa i piec razem z pomidorami az sie zarumieni.

Na platerze ulozyc pozwijane plastry szynki parmenskiej, oliwki, upieczone pomidory, rukole i wszystko posypac startym na tarce na plastry parmezanem. Calosc posypac suszona bazylia, pieprzem i polac oliwa z oliwek.

Podawac natychmiast z grzankami z ciabatty.

Smacznego:)

wtorek, 17 maja 2011

kubeczki ziemniaczane

"Przedstawiam danie, ktorym wygralam konkurs organizowany przez Edytke z Przy Kuchennym Stole na dania z dodatkiem bulionetki Knorr. Polecam, bo smak jest naprawde ciekawy. Musze przyznac, ze nigdy nie jadlam nic podobnego. Danie jest warte przygotowania, gdyz nie trzeba trzymac sie sztywno przepisu. Mozna dodawac ulubione warzywa, a smak i tak pozostanie wyjatkowy. Pomysl na przepis podsunela mi baaaaardzo dawno temu kolezanka. Moja wersja jednak bardzo rozni sie od jej, bo zawiera mieso i nie jest tak plynna jak jej. Ale obie sa rownie smaczne."

Skladniki:

500g miesa mielonego wolowego

1kg ziemniakow

1 puszka krojonych pomidorow

1 bulionetka Bulion wolowy Knorr

3 pieczarki

2 cebule

350g sera zoltego

1/2 papryki

1/2 cukinii

8-10 czarnych oliwek

4-5 zielonych szparagow

1 lyzka przecieru pomidorowego

1 lyzka suszonej bazylii

olej, sol, pieprz, czosnek granulowany, maggi, wegeta


Ziemniaki obrac, umyc i ugotowac z dodatkiem soli do miekkosci. Odlac wode, odparowac i rozgniesc na puree. Odstawic do ostygniecia. Wymieszac z obrana i zmielona w melakserze 1,5 cebuli. Dodac 300g startego na tarce sera. Doprawic do smaku szczypta bazylii i pieprzem. Wszystko bardzo dokladnie wymieszac. Przygotowana masa ziemniaczano serowa (2/3 calosci) wylozyc zaroodporne naczynie lub male zaroodporne kubeczki. (Dokladnie pokryc dno i boki jak na tarte) 1/3 masy odlozyc do przykrycia.

Na patelni rozgrzac olej, dodac mieso mielone i lekko podsmazyc. Dodac bardzo drobno pokrojona polowke cebuli, papryki, cukinii, obrane i drobno pokrojone pieczarki, szparagi i oliwki. Na koniec dodac puszke pomidorow, bazylie, bulionetke knorr oraz przecier pomidorowy. Wszystko bardzo dokladnie wymieszac i doprawic do smaku sola, pieprzem, maggi, wegeta i czosnkiem granulowanym. Zmniejszyc ogien i dusic bez przykrycia do miekkosci warzyw i odparowania wody z pomidorow.

Tak przygotowany farsz przelozyc do formy lub miseczek wczesniej wylozonych masa ziemniaczana. Wierzch przykryc pozostala czescia masy, posypac pozostalym serem i wstawic do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na okolo 15 minut.

Smacznego:)

poniedziałek, 09 maja 2011

kabaczek

"Bardzo dlugo nosilam sie z zamiarem upieczenia kabaczka. Problem tkwil w tym, ze nie do konca wiedzialam jak on wyglada:) W koncu kupilam (oczywiscie nie ten, ktory polecala mi babcia) i powiedzialam - co bedzie to bedzie. Prawda jest taka, ze koncowy efekt milo mnie zaskoczyl. Kabaczek wyszedl taki jaki chcialam. Nic dodac nic ujac. Bedzie mi ciezko podac dokladny przepis, bo wszystko robilam na oko jak to sie mowi. Ale postaram sie podac Wam zblizone ilosci wszystkiego. Porad oczywiscie jak go upiec udzielila mi babcia."

Skladniki:

1 duzy kabaczek

200g miesa mielonego wieprzowego

1 jajko

1 czerstwa bulka

1 lyzka majeranku

3 zabki czosnku

sol, pieprz, wegeta, maggi, papryka, olej


Mieso przygotowac tak jak na mielone, czyli: Mieso mielone wymieszac z jajkiem, majerankiem, przecisnietym przez praske czosnkiem, bulka namoczona w wodzie i odcisnieta i maggi. Doprawic do smaku sola, pieprzem, papryka i wegeta. Wszystko bardzo dokladnie wymieszac na jednolita mase.

Kabaczek obrac, odciac koncowki i wydrazyc ze srodka pestki. Tak przygotowanego kabaczka nadziac wczesniej przygotowanym miesem. Posolic z wierzchu. Na patelni rozgrzac troche oleju i podsmazyc kabaczka z kazdej strony na zloty kolor. Podsmazonego kabaczka przelozyc do zaroodpornego naczynia, wlac tluszcz ze smazenia, podlac troche przegotowanej wody (tak zeby nie nalala sie do srodka kabaczka) i przykryc przykrywka. Naczynie wstawic do nagrzanego do 190 stopni piekarnika i piec. Jak dlugo? To zalezy od wielkosci kabaczka i ilosci miesa w srodku. Ja pieklam okolo 1,5 godziny. Najlepiej jak myslicie, ze jest juz gotowy, wyjac go z piekarnika i przekroic, aby sprawdzic czy doszedl w srodku. Jesli nie, wstawic kabaczka z powrotem do piekarnika i dopiec. Jesli tak, zajadac ze smakiem:)

Smacznego:)

sobota, 07 maja 2011

nalesniki z owocami

"To kolorowe danie przedstawiam specjalnie dla Madzi, a wlasciwie dla jej przeslodkiej coreczki Ani:) Super kolorowe, super smaczne, z super ogromna iloscia witamin. Aha! No i super slodkie. Czyli danie w sam raz dla malych dziewczynek! Duzym tez bedzie smakowalo. I chlopcom rowniez. Tym malym i tym duzym. Mojemu smakowalo. Dzien wczesniej dostal te same nalesniki, ale w innej oprawie (czyt. zwiniete w rulon w srodku z bananem) i stwierdzil, ze te sa sto razy lepsze:) A byly identyczne, hehehe. Tylko nie super ustrojone. Ach Ci faceci.... Pomysl zaczerpnelam z Kwestii Smaku."

Skladniki:

Na nalesniki:

100 g mąki pszennej

2 duże jajka

1 łyżka cukru

szczypta soli

40 g roztopionego masła (lub oleju roślinnego)

250 ml mleka kokosowego (lub mleka krowiego)

1 łyżeczka oleju roślinnego do smażenia

1/3 sloika dzemu z czarnej porzeczki

Do dekoracji:

mango

granat

slupki migdalowe

cukier puder

200 g kwaśnej śmietany 12% + 2 łyżki cukru pudru + 1 lyzeczka esencji waniliowej 


Do miski wsypać mąkę, dodać jajka, cukier, sól i masło (lub olej). Wymieszać trzepaczką na gładką masę. Dodać mleko kokosowe (lub mleko krowie) i ponownie roztrzepać aż powstanie jednolite ciasto. Rozgrzać dużą patelnię do smażenia naleśników, wlać łyżeczkę oleju roślinnego i rozprowadzić go rownomiernie po całej powierzchni. Gdy patelnia będzie gorąca wlać pierwszą porcję ciasta i smażyć naleśnika raz przewracając. Kolejne naleśniki smażyć już bez natłuszczania patelni. Nalesniki posmarowac dzemem i zwijać w ruloniki, kroić na paski i układać na talerzach. Posypać cukrem pudrem, polać to tu to tam śmietaną wymieszaną z cukrem i wanilia. Posypać umytymi, obranymi owocami pokrojonymi na male kawalki. Na koniec udekorowac slupkami migdalow.

Smacznego:)

P.s. Do nalesnikow mozna uzyc dowolnych owocow i smarowac je np twarogiem. Smietane mozna zastapic polewa czekoladowa lub musem owocowym, a migdaly rodzynkami, wiorkami kokosowymi czy jakimikolwiek posiekanymi orzechami. Aby bylo kolorowo!

nalesiki z owocami

poniedziałek, 02 maja 2011

krewetki w ziolach

"Przyszla wiosna, a z nia ochota na lekkie jedzenie. Zaczynam od krewetek, ktore z moim Kochaniutkim bardzo lubimy. Szczegolnie takie z duza iloscia czosnku i chilli. Jako dodatek salatka ze swiezych warzyw i goraca bagietka z maslem czosnkowym. Palce lizac. Polecam i Wam."

Skladniki:

1kg krewetek

garsc posiekanej natki pietruszki

garsc posiekanej kolendry

garsc posiekanej bazylii

7-8 zabkow czosnku

1/2 papryczki chilli

1/3 szklanki oliwy z oliwek

pieprz


Krewetki dokladnie umyc i osuszyc. Przelozyc do miski, zalac oliwa z oliwek, doprawic pieprzem, dodac wszystkie ziola, przecisniety przez praske obrany czosnek i drobno posiekana umyta papryczke chilli. Wszystko bardzo dokladnie wymieszac. Wstawic do lodowki na okolo 30 min.

Rozgrzac patelnie i przelozyc na nia cala mieszanke krewetek i ziol. Podsmazac do momentu az krewetki nabiora rozowego koloru. Podawac natychmiast.

Smacznego:)

niedziela, 01 maja 2011

krajanka orzechowa

"Dlugo przymierzalam sie do jej upieczenia. Az w koncu nadszedl ten dzien. Nie bylo trudno, nawet calkiem latwo. Tylko walkowanie twardego zimnego ciasta zajelo mi chwile dluzsza niz powinno:) ale ciasto wyszlo rewelacyjne, jak twierdzi moj Kochaniutki. Jak dla mnie bylo lekko za slodkie i nastepnym razen na pewno dodam mniej cukru. Co bardzo mi sie podobalo, to to, ze ciasto mozna przechowywac w zamknietym pojemniczku i czym dluzej lezy tym jest smaczniejsze. U mnie polezalo 4 dni i dnia ostatniego klocilismy sie o ostatni najpyszniejszy kawalek:) Przepis znalzlam na blogu Na miotle"

Skladniki:

Na ciasto:
200 g masła
120 g margaryny
180 g cukru
2 jaja
2 opakowania cukru waniliowego (lub łyżka esencji waniliowej)
400 g mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka soli

Na warstwę orzechową:
225 g masła
120 g miodu
60 g cukru
200 g brązowego cukru
100 g śmietany kremówki
450 g posiekanych orzechów (nerkowców, laskowych, pecan, migdałów)


Masło i margarynę ucieramy do białości. Dodajemy cukier, wbijamy jajka, wsypujemy cukier waniliowy, mąkę, proszek do pieczenia i sól. Wyrabiamy ciasto i odstawiamy do lodówki (najlepiej na noc).

Rozgrzewamy piekarnik do 175 stopni. Ciasto wałkujemy między dwoma kawałkami pergaminu na cienki placek (z tej porcji składników na prostokąt ok. 25 x 40 cm). Przenosimy ciasto na blachę, zdejmujemy wierzchnią warstwę pergaminu. Ciasto nakłuwamy widelcem. Pieczemy około 12 – 15 minut.

W rondelku podgrzewamy masło, miód, cukier i cukier brązowy. Po zagotowaniu zdejmujemy z ognia i odstawiamy do przestygnięcia. Śmietanę ubijamy na sztywno. Dodajemy do przestudzonej masy karmelowej. Wsypujemy orzechyi wszytko delikatnie mieszamy.

Na podpieczonym spodzie rozprowadzamy masę orzechowo-karmelową. Ciasto wstawiamy do piekarnika i pieczemy około 15 – 20 minut. Lekko ciepłe ciasto kroimy na małe kwadraciki. Przechowujemy w puszkach rozdzielając poszczególne warstwy ciasta pergaminem.

Smacznego:)