Z jedzeniem jest jak z seksem. To są dwie największe przyjemności w życiu człowieka. ... I tak samo jak są ludzie nierozbudzeni seksualnie, tak samo są ludzie nierozbudzeni kulinarnie.
Akcja: Nie kradnij zdjęć! Durszlak.pl
Kategorie: Wszystkie | inne | kanapki | kuchnia | makaron | miesa | moje perelki | ryby | salatki | slodkosci | zapiekanki | zupy
RSS
sobota, 30 kwietnia 2011

sledz w curry

"Jak juz wczesniej pisalam  - uwielbiam ryby. A szczegolnie sledzie. A jeszcze bardziej jak sa one marynowane:) A jak znajduja sie w salatce, to juz prawie mi dech zapiera. A jak w sosie curry to zapiera dech zupelnie! Cudowne polaczenie kwaskowatych sledzi z octu ze slodkim ananasem i ostra musztarda francuska z dodatkiem cudownie aromatycznej przyprawy curry... Czego chciec wiecej? Chyba tylko kawalka chleba z maslem. Przepis, a wlasciwie liste skladnikow, dostalam od mojej przyjaciolki Madziusi i choc byl dla mnie idealny to dla mojego Kochaniutkiego musialam go lekko zmodyfikowac (czyt. idealne doslodzic miodem)"

Skladniki:

2 sloiki sledzi w zalewie octowej

1 puszka ananasa

6-7 malych ogorkow koserwowych

3 grube plastry sera

3-4 lyzki majonezu

1 lyzka musztrdy francuskiej (z calymi ziarnami gorczycy)

2-3 lyzki miodu

przyprawa curry


 Sledzie odsaczyc, zdjac skorke i pokroic na plasterki grubosci 1 cm. Ananasa i ogorki odsaczyc i pokroic w kostke. Ser pokroic w slupki. Dodac majonez, musztarde, curry (w zalezosci jak ostra przyprawe macie. Ja dodalam okolo 3 lyzeczek). Wszystkie skladniki dokladnie wymieszac. W razie potrzeby doslodzic miodem.

Smacznego:)

wtorek, 26 kwietnia 2011

babka zebra

"Taka oto babeczke upieklam na Wielkanoc. Z reka na sercu powiem, ze to jedna z najlepszych babek jakie w zyciu jadlam - bo na pewno najlepsza jaka upieklam;> Jest nie za slodka, cudownie wilgotna o zrownowazonym smaku kakaowo-waniliowym. A do tego jak efektownie wyglada! Wiem, ze jej czubek wyglada na zdjeciu lekko 'zakalcowato', ale to moja wina, bo uparcie probowalam oblac goraca babke lukrem. I nie moglam zrozumiec, czemu lukier wciaz splywa zamiast zostac na ciescie;> Ale, ze czlowiek uczy sie na bledach - teraz wiem, ze lukrem polewa sie zimne ciasta!!!! Tak wiec radze nie powtarzac moich bledow. Przepis pochodzi z blogu Slodka Pasja."

Skladniki:

5 jajek

1½ szklanki cukru

1 cukier wanilinowy

3 szklanki mąki pszennej (480 g)

2 łyżeczki proszku do pieczenia

1 szklanka wody

1 szklanka oleju roślinnego

2 łyżki ciemnego kakao

2 łyżki mąki

dowolny aromat

cukier puder do zrobienia lukru


Jajka ubić z cukrem i cukrem waniliowym na puszysta mase, po czym wmieszać pozostałe składniki. Ciasto podzielić na dwie równe części. Do jednej dodać 2 łyżki kakao, do drugiej dodatkowo 2 łyżki mąki. Tortownicę o średnicy 24-26 cm wysmarować masłem, wyłożyć papierem do pieczenia i wysypać bułką tartą. Na środek formy nakładać na przemian po 2 łyżki ciemnego i jasnego ciasta (ma się stopniowo rozlewać). Piec ok. 1 godziny w piekarniku rozgrzanym do 180°C. Pod koniec pieczenia sprawdzić patyczkiem czy jest już gotowe. Wyjąć i po wystudzeniu pokryć lukrem lub oprószyć cukrem pudrem.

Smacznego:)

środa, 20 kwietnia 2011

mazurek orzehowy

"Przygotowania do Swiat trwaja:) Trzeba wyprobowac przepisy i wybrac co lepsze, zeby zaserwowac bliskim. Po mazurku czekoladowym przyszedl czas na mazurek orzechowy. Musze przyznac, ze ten drugi smakowal mi bardziej. Smak mozna dowolnie modyfikowac dodajac rozne rodzaje orzechow. Ja uzylam mieszanki roznych orzechow bo nie moglam sie zdecydowac na jedne:) Przepis polecam, bo nalezy do naprawde szybkich i prostych w przygotowaniu. Pochodzi z tej strony, ale zamiast wafli okraglych uzylam kwadratowych."

Skladniki:

250 g mielonych orzechów (dowolnych)

150 g płatków migdałowych

4 jajka

120 g cukru pudru

120 g masła

120 g mąki pszennej

5 łyżek cukru pudru (do bezy)

2 okrągłe wafle tortowe


Masło ucieramy z cukrem na puszystą masę. Do masy dodajemy żółtka. Gdy masa będzie jednolita wsypujemy mąkę i zmielone orzechy. Masą orzechową smarujemy wafle. Trzeba to robić delikatnie żeby nie uszkodzić wafli ponieważ masa jest dosyć gęsta. Ma to jednak taką zaletę, że wafle nie namakają i pozostają chrupiące i suche. Z białek ubijamy pianę, pod koniec ubijania dodajemy cukier. Gdy piana będzie sztywna i lśniąca wsypujemy płatki migdałowe. Pianę rozsmarowujemy na masie orzechowej.

Mazurka pieczemy przez 40 – 50 minut w piekarniku rozgrzanym do około 150 stopni C.

Przed pieczeniem można posypać wierzch bezy płatkami migdałowymi lub orzechami. Wierzch mozna rowniez udekorowac polewa czekoladowa.

Smacznego:)

środa, 06 kwietnia 2011

brokuly na ostro

"Wiosna przyszla:) W sumie to nie wiem czy sie cieszyc czy nie. W drodze do pracy wplatal mi sie jakis skolowany robal we wlosy. Lecial wariat chyba z zamknietymi oczyma. Niby slonko, niby cieplo, niby milo, ale... no wlasnie! Cale robactwo budzi sie do zycia! Koszmar czas zaczac! No. To jak juz Wam narobilam ochoty na jedzenie dyskutowaniem o robakach to zapraszam na pyszne i zdrowe brokuly w troche innej obrobce niz zazwyczaj. Mam nadzieje, ze beda Wam smakowaly! Pomysl na przepis pochodzi z kwietniowego wydania magazynu Good Food."

Skladniki:

1 duza brokula

1 duza cebula

4 zabki czosnku

mala papryczka chilli

garsc slupkow migdalowych

oliwa z oliwek, sol, pieprz


Brokuly dokladnie umyc i porozrywac na kawalki. Wrzucic do wrzacej osolonej wody i ugotowac do miekkosci. Odcedzic. Cebule obrac i pokroic na plasterki. Chilli umyc i bardzo drobno pokroic (usunac pesteczki). Czosnek obrac i pokroic w plasterki. Na patelni podgrzac 2-3 lyzki oliwy z oliwek, dodac cebule, chilli i czosnek. Podsmazyc az cebula zrobi sie lekko brazowa. Dodac ugotowane wczesniej brokuly. Wszystko dokladnie wymieszac doprawiajac do smaku sola i pieprzem. Przelozyc na polmisek. Posypac slupkami migdalowymi. Podawac natychmiast.

Smacznego:)

sobota, 02 kwietnia 2011

ciasto marchewkowo kokosowe

"Zupelnie nie wiem co napisac o tym ciescie. Mysle, ze polaczenie marchewki z kokosem jest niezbyt spotykane. Zeby nie napisac dziwne:) Mnie ten zestaw nie zachwycil, ale moi znajomi powiedzieli, ze jest bardzo dobre. Kochaniutkiemu tez smakowalo. Na pewno jest delikatne i slodkie. A czy przypadnie Wam do gustu? Nie przekonacie sie jak nie sprobujecie... Przepis wyczytalam w magazynie Good Food"

Skladniki:

250g masla +25g na polewe

300g cukru +25g na polewe

1 lyzeczka ekstraktu z wanilii

3 jaja

200g maki pszennej

50g wiorkow kokosowych +85g na polewe

200g startej na tarce marchewki

2 lyzeczki mixed spice

szczypta soli


Maslo rozpuscic w rondelku, ostudzic. Cukier, wanilie, jajka i zimne maslo zmiksowac. Dodac szczypte soli i mixed spices. Dodawac po trochu maki i ciagle miksowac. Do gotowej masy wsypac kokos i starta na grubych oczkach obrana i umyta marchew. Przelac do wysmarowanej maslem i obsypanej bulka tarta blaszki (20/30cm). Wlozyc do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piec 30 minut.

85g wiorkow kokosowych zmieszac z 25g cukru i 25g rozpuszczonego masla. Wylozyc na ciasto i piec kolejne 15 minut.

Po tym czasie piekarnik wylaczyc i pozostawic w nim ciasto na okolo 10 minut. Drzwiczki piekarnika lekko uchylic i tak pozostawic na 15 minut. Wyjac cisto i pozostawic do calkowitego ostygniecia.

Smacznego:)

pasta z makreli

"Nigdy nie lubilam ogladac programow Jamiego Oliviera. I cos mi sie ostatnio odmienilo. Tzn nadal go nie lubie, lubie tylko jeden jedyny jego program - 30 minut Jamiego. I stad wlasnie pochodzi dzisiejszy przepis. Lekko zmodyfikowany przeze mnie bo nie zapisalam przepisu, a po kilku dniach zrobilam tak jak zapamietalam. Hmmm... Moze i ta pasta w ogole nie jest podobna do tej co robil Jamie;) Tak czy inaczej pomysl zaczerpnelam od niego i pasta wyszla calkiem dobra."

Skladniki:

2 wedzone filety z makreli

1 maly serek philadelphia smietankowy (lub almette)

garsc posiekanej natki pietruszki

2 lyzki oliwy z oliwek

sok z polowy cytryny

papryka, pieprz


Filety z makreli musza byc bez osci i bez skorki. Takie filety mielimy z pozostalymi skladnikami w melakserze na jednolita gladka mase. Doprawiamy do smaku papryka, pieprzem i sokiem z cytryny. Bardzo szybkie i proste danie:) Podawac z goracymi grzankami lub swieza bagietka.

Smacznego :)