Z jedzeniem jest jak z seksem. To są dwie największe przyjemności w życiu człowieka. ... I tak samo jak są ludzie nierozbudzeni seksualnie, tak samo są ludzie nierozbudzeni kulinarnie.
Akcja: Nie kradnij zdjęć! Durszlak.pl
Kategorie: Wszystkie | inne | kanapki | kuchnia | makaron | miesa | moje perelki | ryby | salatki | slodkosci | zapiekanki | zupy
RSS
wtorek, 29 marca 2011

salatka z cykorii i awokado

"Pyszne, zdrowe, szybkie. To tyle na dzisiaj :) Aaaa, no i jeszcze, ze polecam!"

Skladniki:

2 cykorie

1 awokado

1/2 papryki

1/2 czerwonej cebuli

1/2 swiezego ogorka

1/2 kulki sera mozarella

garsc posiekanej natki pietruszki

sol, pieprz, wegeta, oliwa z oliwek, sok z polowy cytryny


Cykorie dokladnie umyc i pokroic w cienkie plasterki. Dodac obrana i pokrojona w plasterki cebule. Papryke i ogorka umyc i pokroic w paseczki. Dodac pietruszke. Ser porwac na drobne kawalki i dodac do salatki. Wszystko polac oliwa z oliwek i doprawic do smaku sola, pieprzem i wegeta. Bardzo dokladnie wymieszac. Na wierzchu ulozyc kawalki obranego i pokrojonego awokado i skropic sokiem z cytryny. Podawac natychmiast.

Smacznego :)

niedziela, 27 marca 2011

tarta z kurczakiem

"Pierwszy raz w zyciu probowalam ciasta francuskiego. Tzn nie na slodko. Wykorzystalam w tym celu jako glowny dodatek czesci kurczaka z grilla, ktore zostaly mi z wczorajszego obiadu. Musze przyznac, ze bardzo mi zasmakowalo i na pewno przepis powtorze. I to pewnie calkiem niedlugo, bo danie bardzo szybko sie robi. Ciasto kupuje gotowe w sklepie, dodatki wedlug uznania, doprawiam, do piekarnika i obiad gotowy w 20 minut. A jaki pyszny..."

Skladniki:

400g gotowego cista francuskiego

1/3 czerwonej cebuli

1 pieczona piers z kurczaka

1/2 kulki sera mozarella

garsc szpinaku

8 suszonych pomidorkow

suszona bazylia, sol, pieprz, oliwa z oliwek, maka


Ciasto francuskie rozwalkowac na blacie lekko oproszonym maka, aby sie nie kleilo. Cisto powinno miec grubosc okolo 5mm. Wylozyc na blaszce na skropionym oliwa papierze do pieczenia. Skropic oliwa, lekko posolic i popieprzyc. Na tym ulozyc drobno pokrojone kawalki kurczaka, pokrojone liscie swiezego umytego szpinaku, pomidorki, pokrojona w paski cebule i porwany na kawalki ser mozarella. Wszystko skropic oliwa, posypac bazylia i pieprzem. Wlozyc do nagrzanego do 200 stopni piekarnika i piec az ciasto wyrosnie i nabierze zlotego koloru (okolo 20 minut). Podawac natychmiast.

Smacznego:)

piątek, 25 marca 2011

ziemniaki czosnkowe

"Uff. Dawno mnie tu nie bylo:( Postanowilam nadrobic zaleglosci. Przedstawie Wam takie pysznosci, ze normalnie za tydzien bedziecie musieli sie odchudzac po tygodniu przejedzenia:) Dzis prezentuje najpyszniejsze na swiecie ziemniaki pieczone w piekarniku z czosnkiem i ziolami. Wspaniale smakuja z kurczakiem z rozna lub pieczonym. Nic dodac nic ujac, a palce lizac. Przepis dostalam od Edytki i bardzo jej za to dziekuje."

Skladniki:

1kg mlodych ziemniaczkow (czym mniejsze tym lepiej)

3/4 glowki czosnku

1/3 lyzeczki suszonego oregano

1/3 lyzeczki suszonej bazylii

1/3 lyzeczki suszonej pietruszki

okolo 5 lyczek oliwy z oliwek

sol, pieprz, przyprawa do ziemniakow


Ziemniaki dokladnie umyc, osuszyc i wlozyc do zaroodpornego naczynia. Polac oliwa z oliwek. Dodac ziola i zmiazdzone i obrane zabki czosnku (ja kazdy zabek miazdze kladac na nim duzy noz i przyciskajac dlonia, wtedy latwiej sie obiera, a czosnek uwalnia cudowny aromat). Doprawic sola, pieprzem i przyprawa do ziemniakow. Naczynie przykryc i potrzasnac nim kilkakrotnie az przyprawy i ziola rowno sie rozprowadza. Wstawic do nagrzanego do 190 stopni piekarnika i piec okolo godziny (w zaleznosci od wielkosci ziemniakow). Co  15-20 minut naczynie wyjac z piekarnika i potrzasnac nim aby oliwa i przyprawy rowno sie rozprowadzily i nie opadaly na dno. Kiedy ziemniaki beda juz miekkie zdjac przykrywke i piec kolejne 5-10 minut aby skorka sie przypiekla. Podawac natychmiast.

Smacznego :)

20:56, dodista48 , inne
Link Komentarze (2) »
sobota, 12 marca 2011

blok czekoladowy

"Moze mi odbilo, ale tak dlugo czekalam na ta czekolade, ze nie moglam sie opanowac i zjadlam ja juz na sniadanie! A tak dlugo czekalam ze wzgledu na brak mleka w proszku i brak dobrego przepisu. Wszystko przyjechalo do mnie tydzien temu wraz z moja kochana siostrzyczka:) Buziole kochana i dziekuje za cudowny przepis..."

Skladniki:

250g mleka w proszku

1 kostka margaryny lub masla

1 cukier waniliowy

3/4 szklanki cukru

1/4 szklanki wody

3 lyzki kakao

garsc posiekanych pistacji


Do garnka wlac wode i dodac maslo. Ciagle mieszajac rozpuscic maslo. Dodac cukier, cukier waniliowy i kakao. Mieszac mikserem do rozpuszczenia skladnikow (na malym gazie). Dodawac po trochu mleka w proszku ciagle miksujac. Miksowac tak dlugo az czekolada bedzie gladka i bez grudek. Zdjac z ognia, dodac pistacje, wymieszac. Przelac do miseczek lub na mala blache wylozona papierem do pieczenia. Odstawic do ostygniecia. Chlodne wstwic do lodowki na okolo 5 godzin. Jak stezeje wyjac z blachy, oderwac papier i pokroic na kostki.

Smacznego:)

p.s. zamiast pistacji mozna dodac inne orzechy, polamane herbatniki, paluszki, rodzynki lub pozostawic mase bez dodatkow.

blok czekoladowy1

piątek, 11 marca 2011

salatka sledziowa

"Pychotka, moglabym to jesc co drugi dzien! Salatka doskonale nadaje sie na przyjecia, jak rowniez na obiad, podana z mlodymi ziemniaczkami. Laczy w sobie smaki slodki, kwasny i ostry. Musze przyznac, ze to jedno z moich ulubionych dan."

Skladniki:

1 litrowy sloik sledzi po wiejsku (lub 6-8 filetow matjas)

2 slodkie jablka

2 male pory

garsc posiekanego koperku

200ml slodkiej smietany

2-3 lyzeczki octu

wegeta, sol, pieprz, cukier


Filety pokroic w plasterki grubosci okolo 1cm. Cebulke ze sloiczka posiekac. Jablka obrac i zetrzec na tarce na grubych oczkach. Pora umyc, przekroic wzdluz na 4 czesci i drobno posiekac. Wymieszac wszystkie skladniki, dodac koper i ocet. Na koniec wlac smietane, dokladnie wymieszac i doprawic do smaku wegeta, sola, pieprzem i cukrem. Wstawic do lodowki na 2-3 godziny.

Smacznego:)

//przepis dodaje do akcji pora na pora//

banerka nie udalo mi sie niestety wstawic:(

sobota, 05 marca 2011

risotto z krewetkami

"Moje pierwsze w zyciu risotto:) Jestem z siebie taka dumna... Efekt koncowy wyszedl znakomity, przeszedl moje najsmielsze oczekiwania. Przepis pochodzi z tej strony, ale zostal lekko przeze mnie zmodyfikowany. Tak naprawde to zmienilam poprostu dodatki i dalam mniej bulionu bo chcialam otrzymac gestsza konsystencje. Risotto jest dosc szybkie w przygotowaniu, ale ogromnym minusem jest to, ze trzeba stac przy garnku i nieustannie mieszac. Mysle jednak, ze warto sie poswiecic."

Skladniki:

8 szklanek bulionu z kurczaka

3 cebule, obrane i posiekane

3 łyżki oliwy z oliwek

4 ząbki czosnku, obrane i posiekane

2 szklanki ryżu Arborio lub innego ryzu do risotto

2/3 szklanki białego wina

1 szklanka krewetek

5-6 suszonych pomidorkow

1 szklanka Parmezanu lub Grana Padano

sól i pieprz


W rondlu (średniej wielkości) podsmażyć cebulę na oliwie, aż będzie miękka. Dodać czosnek i ryż, mieszać aż ziarna ryżu dokładnie pokryją się oliwą i będą delikatnie przypieczone, ok. 3 minut. Wlać wino, odparować, cały czas mieszając. Wlewać cieply bulion, 1 łyżkę wazową naraz, ciagle mieszajac poczekać aż ryż wchłonie bulion, wlać następną porcję. Gotować dolewając bulionu i mieszając, aż risotto będzie miękkie i kremowe. Niekoniecznie musicie dodac 8 szklanek. Ja dodalam okolo 5-6 bo chcialam uzyskac gestsza konsystencje. Na koniec dodac starty na tarce ser i doprawić solą i pieprzem do smaku. Dodac podsmazone krewetki i pokrojone w cienkie paseczki suszone pomidory. Dokladnie wymieszac.

Smacznego:)