Z jedzeniem jest jak z seksem. To są dwie największe przyjemności w życiu człowieka. ... I tak samo jak są ludzie nierozbudzeni seksualnie, tak samo są ludzie nierozbudzeni kulinarnie.
Akcja: Nie kradnij zdjęć! Durszlak.pl
Kategorie: Wszystkie | inne | kanapki | kuchnia | makaron | miesa | moje perelki | ryby | salatki | slodkosci | zapiekanki | zupy
RSS
czwartek, 23 grudnia 2010
W te piękne święta
niech każdy pamięta
z serca płynące życzenia:
marzeń spełnienia,
iskierek radości
i dużo dużo miłości.


23:37, dodista48
Link Dodaj komentarz »
czwartek, 16 grudnia 2010

murzynek

"Oto moje przedswiateczne wyprobowywanie przepisow na ciasta. Powstal taki oto wytwor. Pulchny, miekki, lekki. Poprostu pyszny. Na pewno zagosci na moim Wigilijnym stole."

Skladniki:

2 szklanki maki

3 jaja (oddzielnie zoltka i bialka)

1 szklanka mleka

1,5 szklanki cukru

1/2 szklanki oleju

4 lyzki dzemu wisniowego

3 lyzki kakao

1 lyzeczka sody oczyszczonej

2 lyzeczki proszku do pieczenia

2 cukry waniliowe

maslo i bulka tarta do wysmarowania blachy, cukier puder do dekoracji


Zoltka ubic z cukrem. Miksowac dodajac po trochu maki i mleka. Dodac pozostale skladniki oprocz bialek i zmiksowac na gladka mase. Bialka ubic ze szczypta soli (sol niekoniecznie) na piane. Dodac do masy i wymieszac lyzka do polaczenia skladnikow. Mase przelac do duzej blachy wysmarowanej maslem i obsypanej bulka tarta. Wstawic do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec 40 minut. Po tym czasie piekarnik wylaczyc a ciasto pozostawic w nim do wystygniecia. Po wyjeciu posypac cukrem pudrem lub polac lukrem.

Podawac z bita smietana.

Smacznego:)

//przepis dolaczam do akcji Swiateczne Prezenty prowadzonej przez cuda.wianki//

schab ze sliwka

"O taki wlasnie schabik zamierzam zrobic na pierwszy dzien Swiat. Wspaniale smakuje na goraco jak i na zimno. I nie wymaga siedzenia dlugich godzin w kuchni, aby go przygotowac. Gdy nie zniknie w oka mgnieniu na obiad, polecam sprobowac go nastepnego dnia rano na kromce swiezego chleba z cienka warstwa majonezu. Niebo w gebie!!!"

Skladniki:

kawalek schabu bez kosci (okolo 1kg)

sliwki suszone (okolo 150g)

olej, sol, pieprz, czosnek granulowany, majeranek, papryka ostra, wegeta, kostka rosolowa


Schab dokladnie umyc i osuszyc. Dlugim nozem zrobic w srodku otwor. Sliwki wlozyc w zrobiony otwor (ja wpycham tyle ile sie zmiesci. Czym wiecej tym lepiej). Schab polac olejem, posypac sola, pieprzem, czosnkiem, papryka, wegeta i majerankiem (majeranku dodaje dosc duzo). Wmasowac przyprawy w mieso z kazdej strony. Mieso zawinac w folie aluminiowa i odstawic do lodowki na kilka godzin - ja zostawiam na cala noc.

W brytfance rozgrzac olej i podsmazyc na nim mieso z obu stron. Dodac 2-3 szklanki wody i kostke rosolowa, przykryc i dusic na malym ogniu okolo 1,5-2 godziny od czasu do czasu przekladajac na druga strone. W razie potrzeby dolac wody - mieso musi byc zanurzone do polowy w wodzie.

Smacznego:)

p.s. najlepiej przed pokrojeniem wyjac mieso na deske i odstawic na okolo 15 minut.

//przepis dolaczam do akcji switeczne prezenty prowadzonej przez cuda.wianki//

21:15, dodista48 , miesa
Link Dodaj komentarz »
sobota, 11 grudnia 2010

krajanka czekoladowa

"Oto pierwszy przepis, ktory postanowilam dolaczyc do akcji prowadzonej przez cuda.wianki pt. Swiateczne prezenty. Batoniki czekoladowe, czy krajanka czekoladowa - jak kto woli zrobilam korzystajac z przepisu, ktory znalazlam w jednej z ksiazek BBC FOOD. Przepis lekko, a moze nawet bardzo zmodyfikowalam korzystajac z pomyslu dorotus. To co mi wyszlo podarowalam w mikolajki ukochanemu. Nie dotrwalo do nastepnego dnia, wiec musialo byc smaczne."

Skladniki:

200g gorzkiej czekolady

200g mlecznej czekolady

130g masla

4 lyzki miodu

3 batoniki crunchie kazdy po 40g (mozna zastapic kulkami maltesers)

200g solonych orzeszkow ziemnych

150g orzechow laskowych


Orzechy posiekac i przelozyc do miski. Dodac pokrojone w plastry batoniki Crunchie (ewentualnie dodac kulki maltesers w calosci).

Czekolade polamac na kawalki, wlozyc do rondelka z rozpuszczoym maslem. Na bardzo malym ogniu lub na parze rozpuscic czekolade ciagle mieszajac. Dodac miod i wymieszac. Cala mieszanke wlac do miski z orzechami i szybko wymieszac. Calosc szybko wylozyc na wylozona folia spozywcza lub pergaminem blaszke, wierzch wyrownac lyzka moczona w goracej wodzie. Wstawic do lodowki na okolo 4 godziny. Po tym czasie wyjac i pokroic na kawalki. Podawac z lodami.

Smacznego:)


zupa jarzynowa

"Zawsze uwazalam, ze zupy najlepiej smakuja zima. Pyszne, wysmienicie rozgrzewajace. Zatem kroje. Gotuje. Doprawiam. Probuje. Polecam:)"

Skladniki:

1 maly kalafior

2 srednie marchewki

1 srednia pietruszka

4 srednie ziemniaki

pol szklanki mrozonego groszku

pol szklanki mrozonej kukurydzy

4 pieczarki

pol pora

2 udka z kurczaka

2 kostki rosolowe

sol, pieprz, magi, smietana, koperek, wegeta


Udka dokladnie umyc, wlozyc do garnka z 3,5 litra gotujacej wody. Dodac kostki rosolowe i gotowac do miekkosci. Dodac umyta i pokrojona w kostke marchewke. Gotowac okolo 5 min. Dodac obrane, umyte i pokrojone w kostke pieczarki, ziemniaki, kalafior, pietrzuszke i pora. Gotowac prawie do miekkosci. Dodac groszek, kukurydze, garsc posiekanego koperku i gotowac do miekkosci wszystkich skladnikow. Na koniec doprawic do smaku sola, pieprzem, wegeta, magi i zabielic smietana. Kurczaka wyjac z zupy, odzielic mieso od kosci i mieso dodac do zupy. Najlepiej smakuje jak postoi okolo 2-3 godzin. Podawac gorace.

Smacznego:)

18:15, dodista48 , zupy
Link Komentarze (2) »
wtorek, 07 grudnia 2010

grzanki z grzybami

"Grzaneczki - super sprawa na sniadanko. Trzeba tylko lubic ser plesniowy. Albo pominac go w przepisie, choc ja uwazam, ze dodaje daniu wykwintnosci. Wlasna interpretacja przepisu z ksiazki z serii BBC FOOD. Palce lizac!"

Skladniki:

200g pieczarek bialych

200g pieczarek brazowych

4-5 zabkow czosnku

natka pietruszki

ser plesniowy

ciabatta lub bagietka

oliwa z oliwek, pieprz, sol, papryka ostra


Pieczarki obrac i pokroic w plasterki. Podsmazyc na oliwie z oliwek, dodac obrany i przecisniety przez praske czosnek i doprawic do smaku sola, pieprzem i papryka (ja dodalam jeszcze sos sojowy). Podsmazac tylko do momentu az odparuje cala woda, ktora pieczarki puszcza podczas smazenia. Ciabatte lub bagietke pokroic w plastry, wlozyc do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec z obu stron az sie przyrumienia. Wyjac z piekarnika, skropic oliwa z oliwek i wylozyc na wierzchu pieczarkami. Posypac kawalkami polamanego sera plesniowego i drobno pokrojona natka pietruszki. Podawac natychmiast.

Smacznego:)

P.s. Mysle, ze dobrym pomyslem byloby posypanie serem i podpieczenie ponowne, aby sie ser roztopil. Ja bylam tak glodna, ze tego nie zrobilam, ale nastepnym razem....

23:26, dodista48 , kanapki
Link Dodaj komentarz »
sobota, 04 grudnia 2010

frittata z lososiem

"Moja dzisiejsza propozycja jest drugi przepis na frittate. Tym razem z dodatkiem lososia. Dania nie bede zachwalac, bo zdjecie mowi samo za siebie:)"

Skladniki:

250g szparagow

175g ziemniakow

7 jajek

50g parmezanu

250g fileta z lososia

40g masla

3 lyzeczki mieszanych ziol

sol, pieprz


Szparagi dokladnie umyc, odkroic twarde koncowki, pokroic w 2-3cm slupki. Podgotowac w osolonej wodzie prawie do miekkosci. Ziemniaki umyc, obrac i ugotowac. Ostudzic i pokroic w plastry o grubosci 1cm. Lososia umyc i pokroic w gruba kostke. Podsmazyc na patelni o srednicy 22-23cm na masle. Dodac ziemniaki i szparagi. Jajka zmieszac ze startym na tarce  serem, ziolami, sola i pieprzem. Zalac warzywa i rybe jajami i szybko przemieszac. Zmniejszyc gaz na najmnieszy i dusic pod przykryciem przez okolo 15 min (az wszystko stwardnieje, ale wierzch pozostanie rzadki). Frittate ponakluwac widelcem. Patelnie przelozyc do piekarnika i piec przez okolo 20 min w 180 stopniach az wierzch zetnie sie calkowicie.

Smacznego:)

P.s. Jesli nie posiadacie patelni, ktora mozna wstawic do piekarnika, mozna frittate upiec w naczyni zaroodpornym. Wtedy ugotowane warzywa z posmazonym lososiem zalewamy mieszanka jajeczna i wstawiamy do piekarnika na okolo 30-40 min.