Z jedzeniem jest jak z seksem. To są dwie największe przyjemności w życiu człowieka. ... I tak samo jak są ludzie nierozbudzeni seksualnie, tak samo są ludzie nierozbudzeni kulinarnie.
Akcja: Nie kradnij zdjęć! Durszlak.pl
Kategorie: Wszystkie | inne | kanapki | kuchnia | makaron | miesa | moje perelki | ryby | salatki | slodkosci | zapiekanki | zupy
RSS
sobota, 29 stycznia 2011

sernik karmelowy

"Wczoraj wieczorem upieklam sernik z przepisu cuda.wianki. Nie moglam spac cala noc, bo owa slodycz snila mi sie cala noc, a trzeba bylo czekac do rana aby skosztowac. I musze przyznac, ze warto bylo! Nie ukrywam, ze pierwsza rzecza jaka zrobilam po przebudzenie bylo dobranie sie do tego cudenka. Jedyne co przychodzi mi na mysl, zeby powiedziec o tym serniku to to, ze ZNALAZLAM PRZEPIS NA SWOJ IDEALNY SERNIK! Dziekuje Ci Cuda.wianku"

Skladniki:

(forma o średnicy 20cm)

12 ciastek digestives

70g masła

500g sera potrójnie zmielonego (używam quark)

250g serka mascarpone

150ml śmietanki kremówki 30-36%

3 jajka

3 łyżeczki mąki ziemniaczanej

100g cukierków karmelowych np. werther's originals

1 puszka masy karmelowej


Ciastka zmielic w melekserze na drobna mase. Maslo rozpuscic w mikrofali i polaczyc z ciastkami. Forme do pieczenia wylozyc papierem i na to wylozyc mase ciasteczkowa  (dokladnie uformowac palcami, delikatnie przyciskajac aby spod byl rowny). Tak przygotowana forme wlozyc do zamrazalnika na czas przygotowania masy serowej.

W melekserze ukrecic oba rodzaje serkow, smietane kremowke oraz jajka. Dodac pol puszki masy karmelowej, make i ponownie zemlec. Wylozyc do miski. Cukierki zemlec w melekserze na drobne kawalki. Dodac do masy serowej i delikatnie wymieszac lyzka. Calosc przelac do formy na spod z ciasteczek.

Wlozyc do nagrzanego do 160 stopni piekarnika i piec przez okolo 65 min (do suchego patyczka). Po tym czasie piekarnik wylaczyc, lekko uchylic drzwiczki i tak sernik pozostawic do wystygniecia. Gdy wystygnie wyjac z piekarnika i posmarowac wierzch pozostala czescia masy karmelowej. Mozna przyozdobic cukierkami lub orzechami. Wlozyc na cala noc do lodowki.

Smacznego:)

p.s. Sernik powinno sie przechowywac w lodowce

piątek, 28 stycznia 2011

salatka z pieczarkami

"Nadchodzi weekend, wiec i ochota na cos pysznego dolacza do pary. Grzebiac, szperajac, poszukujac czegos "innego" natknelam sie na salatke pieczarkowa na blogu W KUCHENNYM OKNIE, ktora okazala sie doskonala inspiracja dla mnie."

Skladniki:

500g pieczarek

3 ziemniaki

1 czerwona cebula

garsc posiekanej natki pietruszki

3 jajka

2 lyzki musztardy

3 lyzki majonezu

kostka rosolowa, sol, pieprz, czosnek granulowany


Pieczarki obrac i pokroic w plasterki, ugotowac w wodzie z dodatkiem kostki rosolowej po czym odcedzic na sitku. Ziemniaki ugotowac w osolonej wodzie. Po wystygnieciu obrac i pokroic w kostke. Jaja ugotowac na twardo, obrac i pokroic w kostke. Cebule obrac i pokroic w drobna kosteczke. Wszystkie skladniki dokladnie wymieszac lacznie z pietruszka. Dodac musztarde i majonez i doprawic do smaku sola, pieprzem i czosnkiem.

Smacznego:)

20:47, dodista48 , salatki
Link Komentarze (3) »

pesto

"Pesto to klasyczny sos, ktory znakomicie ozywia rozne potrawy - od makaronu, ryb, mies, az po roznego rodzaju warzywa. Ma specyficzny smak, ktorego nie potrafie do niczego porownac. Jezeli jeszcze nie probowaliscie tego specyfiku, to nie zwlekajcie, bo naprawde warto. Przepis pochodzi z mojej ulubionej ksiazki GoodFood 101 Mediterranean dishes"

Skladniki:

100g orzeszkow piniowych

100g parmezanu

3 zabki czosnku

20g swiezej bazylii

20g swiezej natki pietruszki

100ml oliwy z oliwek


Bazylie i netke dokladnie umyc, osuszyc i wlozyc do meleksera. Najlepiej jest oderwac listki od lodyg i uzyc do pesto samych listkow. Dodac obrany czosnek i pokrojony ser. Calosc zalac oliwa i zemlec na gladka mase. Przechowywac w lodowce w calosci zamoczone w oliwie.

Smacznego:)

p.s. Ja dodatkowo doprawilam do smaku pieprzem i wegeta i dodalam o jeden zabek czosnku wiecej, bo takie wlasnie lubie.

20:29, dodista48 , inne
Link Komentarze (2) »
środa, 26 stycznia 2011

salatka z kurczakiem

"Od kiedy minelismy najkrotszy dzien w roku zaczelam czuc wiosne:) Wiem, ze to moze zbyt szybko, bo na zewnatrz snieg i mrozy, ale jakos tak przyjemnie i smacznie, kiedy wiosna gosci w kuchni. Nakupowalam warzyw, ktorym w smaku daleko do tych prawdziwych letnich, ale lepsze takie niz zadne. No i kombinacje z ich udzialem gotowe. Polecam tym, ktorzy maja dosyc zimy, goracych zup i ciezkich sosow."

Skladniki:

4 paleczki z kurczaka

1/2 zoltej papryki

1/2 pomaranczowej papryki

10 pomidorkow koktailowych

1/2 ogorka

5 rzodkiewek

1 czerwona cebula

mieszanka salat

szczypiorek

wegeta, pieprz, czosnek granulowany, oliwa z oliwek


Kurczaka dokladnie umyc i osuszyc, nasmarowac oliwa i przyprawic wegeta, pieprzem i czosnkiem. Wylozyc na blaszce, przykryc folia i piec w nagrzanym do 180C piekarniku przez okolo 20-25 minut. Po tym czasie zdjac folie i wstawic ponownie do piekarnika na okolo 10minut, az skorka zrobi sie chrupka.

Wszystkie warzywa dokladnie umyc. Papryke, pomidora, ogorka, rzodkiewke i cebule pokroic jak na salatke. Polaczyc z salata i drobno pokrojonym szczypiorkiem. Posypac wegeta i dobrze wymieszac. Rozlozyc na polmisek, na wierzch wylozyc goracego kurczaka, wszystko polac oliwa z oliwek. Podawac natychmiast z chrupkim pieczywem.

Smacznego:)

13:40, dodista48 , salatki
Link Dodaj komentarz »

cisto ananasowo-kokosowe

"Takiego smaku to nawet ja sie nie spodziewalam po tak latwym w przygotowaniu ciescie!!! Jest takie lekkie, niezbyt slodkie, z mocna nuta ananasa. To jedno z ciast, ktore na pewno zagosci ponownie na moim stole. Dla odmiany zamiast ananasa mozna uzyc brzoskwin lub jakis innych owocow. Przepis znalazlam na blogu Moje pysznosci"

Skladniki:

Biszkopt

6 jajek

8 łyżek cukru (¾ szklanki)

4 kopiaste łyżki mąki tortowej (około ¾ szklanki)

2 łyżki mąki ziemniaczanej (½ szklanki)

1 łyżeczka proszku do pieczenia

 

Krem:

1 puszka ananasów

1 budyń waniliowy lub śmietankowy

1/3 szklanki cukru

1 kostka masła (lub ½ kostki masła+ ½ kostki margaryny)

4 żółtka

 

Beza kokosowa:

4 białka ( ja daję 5)

½ szklanki cukru

20 dkg kokosu

 

Poncz:

¼ szklanki przegotowanej wody

2 łyżki soku z cytryny


Biszkopt:

 Białka ubić z cukrem na sztywną pianę. Dodać żółtka i jeszcze ubijać. Następnie dodać mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną, proszek do pieczenia i bardzo delikatnie wymieszać. Blaszkę o wymiarach około 36x20cm nasmarować cienko margaryną i posypac bulka tarta. Nałożyć ciasto. Włożyć do nagrzanego piekarnika i piec około 30 minut w temperaturze 170 °C. do tzw. suchego patyczka. 

Krem:

Ananasy odsączyć z soku i pokroić w drobna kostkę. Na soku ugotować budyń wg. przepisu na opakowaniu dodając 1/3 szklanki cukru. Soku powinna być 1 szklanka, jeżeli będzie mniej należy uzupełnić wodą. Ugotowany budyń na soku odstawić do ostygnięcia. (Ja uzylam 1 szklanke soku i 1/2 szklanki mleka. Budyn rozmieszalam z sokiem i dodalam do gotujacego sie mleka, mieszajac czekalam az zgestnieje)

 

Masło utrzeć na puszystą masę i stopniowo dodawać po jednym żółtku i łyżce zimnego budyniu na przemian. Na koniec dodać pokrojone w kostkę ananasy i delikatnie wymieszać. 

Beza kokosowa:

Białka ubić z cukrem i szczypta soli na sztywną pianę. Dodać kokos i bardzo delikatnie wymieszać, ręcznie nie mikserem. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia, nasmarować margaryną i nałożyć gotową masę. Piec około 20 – 30 minut w temperaturze 180 °C, aż stanie się złoto brązowa. (Z letniej ściągam papier). Ostudzić.

 

Składanie:

Ostudzony biszkopt nasączyć wodą zmieszaną z sokiem z cytryny, następnie wyłożyć krem i na krem ułożyć zimną bezę kokosową. Wstawić do lodówki na noc.

Smacznego:)

wtorek, 25 stycznia 2011

sledzik

"No w koncu jestem i ja:) Musze przyznac, ze troche czasu zajelo mi dojscie do siebie po Swietach. Ale jak mawiaja - lepiej pozno niz pozniej;) Wracam z nowymi silami i planami. na poczatek zapraszam na sledzika wszystkich tych, ktorzy jak ja uwielbiaja takie przekaski."

Skladniki:

1/2 kg solonego sledzia typu Matjas

2 duze cebule

1/3l oliwy z oliwek

1 cytryna

3-4 ogorki kiszone

koper

czosnkowy pieprz mielony, lisc laurowy, pieprz ziarnisty, oregano, bazylia, cukier


Sledzie namoczyc w niesolonej, przegotowanej zimnej wodzie do momentu az osiagna idealny dla Was smak. Mi zajelo to okolo 2 godzin, w czym raz zmienilam wode na nowa. Tak przygotowane filety pokroic na kawalki grubosci 2cm. Cebule obrac i posiekac w drobna kosteczke, tak samo ogorki. Na dno duzego sloika wsypac kilka ziaren pieprzu i 2 listki laurowe. Na to wylozyc garsc pokrojonego sledzia, posypac czosnkowym pieprzem oraz malenka iloscia cukru, skropic sokiem z cytryny, posypac ziolami i swiezym drobno pokrojonym koprem. Na sledziu ulozyc cienka warstwe cebuli i ogorka. Zalac oliwa. Polozyc nastepna warstwe sledzia, posypac przyprawami i ziolami, cebula, ogorkiem, zalac oliwa. Przekladac warstwy w tej samej kolejnosci do wyczerpania skladnikow, konczac na warstwie cebuli i ogorka. Zalac oliwa tak aby przykryla dokladnie wszystkie skladniki. Wstawic do lodowki na minimum 24 godziny. Przechowywac w lodowce w zamknietym sloiku.

Smacznego:)

23:13, dodista48 , ryby
Link Komentarze (1) »