Z jedzeniem jest jak z seksem. To są dwie największe przyjemności w życiu człowieka. ... I tak samo jak są ludzie nierozbudzeni seksualnie, tak samo są ludzie nierozbudzeni kulinarnie.
Akcja: Nie kradnij zdjęć! Durszlak.pl
Kategorie: Wszystkie | inne | kanapki | kuchnia | makaron | miesa | moje perelki | ryby | salatki | slodkosci | zapiekanki | zupy
RSS
środa, 28 września 2011

salatka sniadaniowa

"Ahhh, jak ta pogoda zaczela nas rozpieszczac pod koniec lata:) Nic, tylko sie cieszyc! Postanowilam nie przechodzic jeszcze na diete jesienno-zimowa, tylko pozostac najdluzej jak sie da na pysznych, lekkich, zdrowych letnich salatkach. Nawet angielskie sniadanie sobie podaje w formie salatki. Pomysl jakby nienajgorszy, co?"

Skladniki:

opakowanie 90g mieszanki salat

2 jajka

4 plastry boczku wedzonego

6-8 pomidorkow koktailowych

grzanki

ser z niebieska plesnia (np. Castello Danish Blue)

sos vinegrette

pieprz, maslo


Salate i pomidory umyc i osuszyc. Przelozyc salate do miski, a pomidorki poprzekrajac na polowki. Dodac do salaty. Na patelni rozgrzac lyzke masla, dodac drobno pokrojony boczek i podsmazyc. Przelozyc do salaty. Na wierzchu rozsypac gotowe grzanki. Na tej samej patelni co boczek usmazyc jajka sadzone (radze dodac masla), przyprawic pieprzem i ulozyc na salatce. Calosc posypac pokruszonym plasterkiem sera i skropic sosem vinegrette. Podawac natychmiast.

Smacznego :)

sobota, 24 września 2011

domowa salatka sledziowa

"Tak patrze na to zdjecie i wydaje mi sie, ze nie zacheca ono do zrobienia tej salatki... No szkoda, ale tylko takie mi wyszlo. Strasznie sie spieszylam i nie moglam sie bardziej przylozyc do fotografii. Mimo tego musze Wam powiedziec, ze to jedne z najlepszych sledzi jakie w zyciu jadlam. Niestety na przygotowanie sledzi trzeba poswiecic sporo czasu, bo az 4 dni, ale efekt jest zdumiewajaco-zaskakujacy. Tzn sam etap przygotowan nie jest strasznie skomplikowany, za to marynowanie trwa dosyc dlugo. I nie mozna skusic sie wczesniej na skosztowanie tej wspanialosci, bo prawdziwy smak wylania sie dopiero w dniu czwartym. Zatem do dziela! Dodam jeszcze, ze przepis dostalam od wlasciciela pensjonatu w ktorym mieszkalam w Norwegii. I bardzo za niego dziekuje. Podam Wam przepis oryginalny z ktorego wychodzi baaardzo duzo salatki. Radze jednak zrobic z polowy skladnikow lub nawet 1/3 - tak jak ja zrobilam, bo salatki wychodzi naprawde bardzo duzo."

Skladniki:

3 kg sledzi typu matjas

1 szklanka suszonych pomidorow (dalam wiecej bo uwielbiam pomidory)

4 zabki czosnku (dalam 6)

6 galazek bazylii

5-6 czerwonych cebul

1/2 szklanki czarnych oliwek (dalam wiecej bo uwielbiam oliwki)

3 papryczki chilli

Na marynate:

1/2L wody

3 lyzki octu 35%

2 szklanki cukru (dalam polowe cukru a reszte zastapilam miodem)

1/2 szklanki przecieru pomidorowego lub red pesto

2 plaskie lyzeczki pieprzu

Oliwa z oliwek do przechowywania sledzi w sloiku. Ja zastapilam ja oliwa pozostala z suszonych pomidorow.


Sledzie namoczyc na 1-2 godziny, zeby pozbyc sie nadmiaru soli. Odsaczyc i pokroic w cienkie plasterki. Suszone pomidory odlac z oliwy (ktora pozniej wykorzystacie) i pokroic w plasterki. Oliwki odsaczyc z zalewy i pokroic w plasterki. Cebule obrac, przekroic na pol i pokroic w plasterki. Bazylie umyc, osuszyc i drobno posiekac. Czosnek obrac i przecisnac przez praske. Chilli umyc, przekroic w poprzek, pozbyc sie nasion i pokroic w malenka kosteczke. Wszystkie slkadniki dokladnie wymieszac.

Skladniki na marynate dokladnie wymieszac i dodac do sledzi. Ja nie znalazlam 35% octu dlatego dodalam wiecej 10% octu + ocet balsamiczny. Radze marynate sprobowac przed zalaniem sledzi i w razie koniecznosci dodac wiecej octu lub miodu. Marynata ma byc raczej slodka, ale ocet musi byc dosc wyraznie wyczuwalny.

Tak przygotowana marynata zalac salatke, przyktyc i wstawic do lodowki na 2 dni. Po tym czasie salatke przelozyc na sitko, odsaczyc zalewe. Wlozyc do sloiczkow i zalac oliwa z oliwek dobrej jakosci lub oliwa pozostala z suszonych pomidorow. Zakrecic i wstawic do lodowki na 1-2 dni. Po tym czasie mozna zabrac sie do pierwszego skosztowania:) Sledzie mozna przechowywac w sloiczkach zalane oliwa. Niestety nie wiem jak dlugo, bo moje bardzo szybko zniknely.

sobota, 10 września 2011

salatka waldorf

"Jak to jest, ze jak czlowiek dlugo zbiera sie do zrobienia jakiegos dania, to okazuje sie to strasznie pyszne i wtedy zaluje sie, ze sie to tyle czasu odkladalo na pozniej? Tak wlasnie mialam z salatka Waldorf. Myslalam o niej dlugo. Teraz mysle, ze zdecydowanie za dlugo. Ale jak to mowia - lepiej pozno niz wcale:) I tego bede sie trzymala! Wy tez nie zwlekajcie, jesli ten przepis wpadl Wam w oko... Salatka jest rownie pyszna w wersji podstawowej jak i tej z kurczakiem. Generalnie dodaje sie do niej tylko majonez lub jogurt. Ja nie moglam sie zdecydowac co bedzie lepsze i dlatego wymieszalam majonez z jogurtem."

Skladniki:

3 galazki selera naciowego

2 slodkie czerwone jablka

2 garscie czerwonych winogron

1/2 szklanki orzechow wloskich

1 piers z kurczaka

1 lyzka majonezu

1 lyzka jogurtu naturalnego

sok z polowy cytryny

sol, pieprz, olej, przyprawa do kurczaka


Orzechy podpiec na suchej patelni. Odstawic do ostygniecia.

Piers z kurczaka dokladnie umyc, osuszyc i posypac przyprawa do kurczaka oraz pieprzem. Podsmazyc na rozgrzanej patelni z dodatkiem oleju. Pokroic na male czesci i odstawic do ostygniecia.

Selera umyc i pokroic w plasterki. Jablka umyc, powycinanc gniazda nasienne i pokroic w polplasterki. Winogrona umyc i poprzekrajac na polowy.

Wszystkie skladniki polaczyc, doprawic do smaku sola i pieprzem i skropic sokiem z polowy cytryny. Jogurt wymieszac z majonezem i tak przygotowanym sosem polac salatke. Wszystko dokladnie wymieszac.

Smacznego :)

//Przepis dodaje do akcji sezon na jablka//

czwartek, 08 września 2011

salatka z grillowana nektarynka

"Jedna z moich ulubionych salatek. Uwielbiam laczenie miesa z owocami. A jak jeszcze wszystko dopelnia akcent grillowany, to juz zyc nie umierac. Nie wiem czemu, ale tego typu  salatki przypominaja mi wakacje. Chyba dlatego, ze w czasie upalow zawsze racze sie takimi wlasnie lekkimi, ale jakze pozywnymi daniami."

Skladniki:

4 nektarynki

12 plastrow szynki parmenskiej

opakowanie sera halloumi

paczka rukoli

syrop balsamiczny

pieprz


Nektarynki umyc, osuszyc i poprzekrajac na cwiartki (pozbyc sie pestki). Ulozyc na rozgrzanej patelni grillowej lub na grillu i podsmazac po obu stronach przez okolo 2 minuty. Tak aby sie lekko zrumienily, ale nie rozpadly. Najlepiej bedzie jak sie zrumienia, a w srodku pozostana chrupiace i lekko cieple.

Ser halloumi pokroic w plastry i ugrillowac na tej samej patelni co nektarynki. Niech smaki sie polacza.

Salate rozlozyc na talerzach, na wierzchu poukladac plastry szynki parmenskiej. Na tym ulozyc grillowany ser i nektarynki. Calosc skropic syropem balsamicznym i posypac swiezo zmielonym pieprzem. Podawac z francuska bagietka.

Smacznego :)

środa, 31 sierpnia 2011

sernik z pistacjami i biala czekolada

"Mam i cos slodkiego do zaoferowania po wczorajszej osmiornicy:) W sumie wstawiam ten sernik z mysla o Madzi, ktora mnie ostatnio pogonila do pisania, bo jak kazdy zauwazyl, dosyc dlugo mnie tu nie bylo. Madziusia chciala slodycz, wiec slodycz dostaje. Smacznego Kochana!!!"

Skladniki:

160 g ciastek digestive lub herbatników

60 g rozpuszczonego masła

700 g sera twarogowego dwukrotnie zmielonego

1 łyżka ekstraktu waniliowego

1/2 szklanki cukru pudru

250  g serka mascarpone

160 g białej czekolady

1 lyzeczka zelatyny

3/4 szklanki wyłuskanych pistacji


Herbatniki zmielic w malakserze i wymieszac z roztopionym masłem. Do wyłożonej folią aluminiową tortownicy o średnicy 20 cm wsypac pokruszone ciastka i lekko ugniesc. Tortownicę wlozyc do lodówki na czas przygotowania masy serowej.

Twaróg, ekstrakt waniliowy, cukier i mascarpone zmiksowac do połączenia składników. Czekoladę rozpuscic w kąpieli wodnej i dodac do masy serowej. Zelatyne rozpuscic w 1/4 szklanki goracej wody, dodac do masy i zmiksowac. Na koniec wsypac posiekane pistacje (wcześniej odkładamy 3 łyżki do posypania wierzchu sernika). Wszystko razem dokladnie wymieszac. Masę serową wylozyc do tortownicy i wygładzic wierzch. Posypac wierzch pozostałymi pistacjami i bardzo leciutko wgniesc je w masę serową.

Smacznego :)

p.s. dodalam wiecej pistacji niz w przepisie, bo nie chcialam, zeby mi sie zmarnowaly.

//Przepis dolaczam do akcji Festiwal Mascarpone//

wtorek, 30 sierpnia 2011

osmiornica z patatas bravas

"No jestem i ja:) Ciezko bylo sie wciagnac w wir pracy i wszystkich innych obowiazkow. Powrocic do rzeczywistosci po kilku tygodniach slodkiego leniuchowania. Ale jak trzeba to trzeba. W tym roku niestety nie bylo mi dane wyjechac do jakiegos cieplego kraju, dlatego postanowilam sprowadzic troche egzotyki do siebie. No i zaczelam oczywiscie od kuchni. Udalo mi sie kupic sliczna 850 gramowa osmiorniczke. Niestety wypatroszona nie byla :/ wiec zmusilam do tego Kochaniutkiego. A co? Niech wniesie cos od siebie do naszego menu! Smiechu bylo co niemiara, ale wszystko poszlo gladko. Danie tak nam zasmakowalo, ze kupilismy dodatkowe dwie osmiornice "na zapas". Nie musze chyba pisac, ze jest to potrawa godna polecenia?"

Skladniki:

1 duza osmiornica - ok 800-1000g

1 cebula

7 duzych ziemniakow

2 puszki pomidorow

1 cebula

3-4 zabki czosnku

1 papryczka chilli

ok 1 lyzeczka ostrej papryki

ziola, sol, pieprz, oliwa z oliwek, cukier, wegeta


Osmiornice wypatroszyc wzorujac sie na tym filmiku i ugotowac wedlug tego przepisu.

Na patelni podsmazyc na oliwie z oliwek obrana i bardzo drobno pokrojona cebule. Dodac umyta i bardzo drobno posiakana papryczke chilli (lub pol, w zaleznosci jak ostra papryczke macie i jak ostry sos chcecie uzyskac), ziola typu bazylia, oregano, pietruszka, okolo 1/2 lyzeczki kazdego ziola i przecisniety przez praske obrany czosnek. Wszystko podsmazac kilkanascie sekund. Dodac pomidory z puszki. Dusic na malym ogniu az sos stanie sie w miare gesty. Doprawic do smaku cukrem, wegeta, pieprzem i ostra papryka.

Ziemniaki obrac, umyc, pokroic w kostke, przyprawic sola, skropic oliwa i wylozyc na blaszce do pieczenia wylozonej pergaminem. Wstawic do piekarnika nagrzanego do 190 stopni i piec, mieszajac od czasu do czasu, az beda miekkie w srodku, a chrupkie i zlote na zewnatrz.

Osmiornice pokroic na male kawaleczki. Na talerzu wylozyc warstwe sosu, warstwe ziemniakow, ulubione liscie salaty i pokrojone kawalki osmiornicy. Zajadac ze smakiem.

Smacznego :)

//Przepis dolaczam do akcji "warzywa psiankowate" prowadzonej przez Mops w Kuchni//

wtorek, 23 sierpnia 2011

Chcialam tylko Wam powiedziec, ze stworzylam na blogu nowa kategorie - "MOJE PERELKI", w ktorej znajduja sie przepisy na potrawy, z ktorych jestem naprawde dumna i ktore na stale zagoscily w naszym jadlospisie.

Juz wkrotce zapraszam na nowe przepisy:)

21:39, dodista48 , kuchnia
Link Dodaj komentarz »
środa, 20 lipca 2011

kurczak w sosie z porow

"Tego pysznego kurczaczka podejrzalam u Jamiego. Coprawda nie udalo mi sie go odtworzyc w stanie identycznym, ale po mojemu z pewnoscia jest rownie smaczny. O ile nie lepszy;) Piers z kurczaka powinna byc ze skorka, ale ja takiej nie znalazlam, wiec uzylam tej bez. Musze przyznac, ze taka obecnosc pora strasznie mnie przerazila, bo nie jestem jego wielka fanka. Tzn lubie, ale swiezego, chrupiacego, a nie rozmemlanego w sosie czy zupie. Tutaj jednak sie pozytywnie zdziwilam i od czasu skosztowania tego sosu zaczelam dodawac pora wszedzie gdzie sie dalo. Juz prawie wyladowal w serniku, ale w pore sie opamietalam."

Skladniki:

4 piersi z kurczaka ze skorka

2 pory

1/2 szklanki bialego wina

200ml slodkiej smietany 18%

1/2 szklanki startego parmezanu

sol, pieprz, wegeta, olej, galka muszkatolowa


Piersi z kurczaka dokladnie umyc, osuszyc, przyprawic sola i pieprzem. Na patelni rozgrzac 2-3 lyzki oleju i podsmazyc piersi z obu stron na zloty kolor. Piersi ulozyc skorka do gory, dodac umyte i pokrojone drobno pory. Zeszklic. Dodac wino i chwile dusic pod przykryciem na malym ogniu (okolo 2-3 minuty). Dodac smietane. Dusic pod przykryciem okolo 10-15 minut na malym ogniu, od czasu do czasu sprawdzajac czy sos zbyt bardzo nie wyparowal. W razie potrzeby dodac wody. Wyjac piersi z sosu, do sosu dodac parmezan i dokladnie wymieszac. Doprawic do smaku pieprzem, wegeta i galka muszkatolowa. Sos wylac na duzy polmisek, a na nim ulozyc pokrojone w plastry piersi z kurczaka. Podawac natychmiast.

Smacznego:)

Tagi: kurczak por ser
18:10, dodista48 , miesa
Link Komentarze (3) »
środa, 13 lipca 2011

jajka w sosie musztardowym

"Jajka te przyrzadzilam juz jakis czas temu, ale jakos nie moglam sie zebrac do opublikowania przepisu. Nie wiem jak Wam, ale mi jajka w sosie chrzanowym kojarza sie ze szkolna stolowka. Nie jadlam ich juz od wiekow i nawet nie wiem dlaczego, bo przeciez zawsze bardzo je lubilam. O przepis zapytalam moja przyjaciolke Zuzke i po lekkich modyfikacjach stworzylam swoja wersje sosu. Polecam bardzo, bo sos nadaje sie nie tylko do jajek. Znakomicie sprawdza sie w towarzystwie mies i ryb. A w dodatku jest banalnie prosty w przygotowaniu!"

Skladniki:

8 jajek

3 lyzeczki musztardy francuskiej

250ml slodkiej smietanki 30%

2 lyzki masla

2 lyzki maki pszennej

woda

pieprz, wegeta, miod


Maslo podgrzac na patelni aż się roztopi. Na sklarowane masło wrzucic 2 łyżeczki mąki i intensywnie mieszac aż do momentu uzyskania jednolitej konsystencji, lekko przyrumienic. Zdjac na chwile z palnika i dodac musztarde. Wszystko dokladnie wymieszac. Postawic ponownie na wolny ogień i dodac śmietanke. W razie koniecznosci dodac wody. Można dodac kostkę rosołową. Na koniec doprawic do smaku wegetą, miodem i pieprzem.

Jajka ugotowac na twardo i przekroic na pół. Polac goracym sosem. Najlepiej podawac od razu po przygotowaniu z gotowanymi ziemniakami.

Smacznego:)

P.s. Musztarde radze dodawac po jednej lyzce, bo jak wiadomo musztarda musztardzie nie rowna. Probowac sos i w razie potrzeby dodac wiecej musztardy lub ilosc zredukowac. Miodu nie trzeba dodawac, jednak ja dodaje, bo miod znakomicie komponuje sie z musztarda. Rownowazy ostry smak i dodaje delikatnosci calej potrawie.

poniedziałek, 04 lipca 2011

szparagi zapiekane z serem

"Moje ukochane szparagi. Jaka szkoda, ze sezon na nie juz sie skonczyl:( Z utesknieniem bede czekac rok na sezon nastepny. Pomysl na szparagi fajny i doskonale nadaje sie do innych warzyw. Jesli nie jestescie zwolennikami szparagow, zastapcie je fasolka szparagowa, brokulami lub kalafiorem. Pomysl na przepis podsunela mi moja wspollokatorka Ewa. Dzieki Kochana."

Skladniki:

500g zielonych szparagow

40g-60g startego parmezanu

sol, pieprz, czosnek granulowany, oliwa z oliwek, bazylia


Szparagi dokladnie umyc i odciac zgrubiale konce lodygi. Wlozyc do gotujacej sie wody z dodatkiem szczypty soli na okolo 4 minuty, lub az szparagi beda lekko miekkie, ale wciaz chrupiace. Odlac wode i obsuszyc szparagi na sitku.

Na dno naczynia zaroodpornego wlac 3 lyzki oliwy z oliwek, szczypte suszonej bazylii, czosnku granulowanego i pieprzu. Przelozyc szparagi do naczynia z przyprawami i dokladnie w nich obtoczyc. Calosc posypac startym parmezanem. Wstawic do piekarnika nagrzanego do 200C i piec do miekkosci szparagow tj okolo 5-7 minut. Po wyjeciu udekorowac listkami swiezej bazylii. Podawac natychmiast.

Smacznego:)

Tagi: ser szparagi
22:16, dodista48 , salatki
Link Dodaj komentarz »
niedziela, 03 lipca 2011

roladki z lososia

"Strasznie nie chce mi sie ostatnio przesiadywac w kuchni. Lato, (czasem )ladna pogoda, duzo pracy i malo czasu wolnego. Wszystko to sklada sie na moja niechec do gotowania. Moze nie tyle do gotowania, co publikowania wszystkich tych przepisow. Uzbieralam juz chyba z 15 i jakos nie moge zasiasc do komputera. Ale podejrzewam, ze wszystkie te przepisy trafia do Was wczesna jesienia;) A teraz napisze tyle na ile starczy mi checi."

Skladniki:

12 plastrow wedzonego lososia

opakowanie serka almette z ziolami

1/2 glowki salaty lodowej

5 rzodkiewek

1/2 zielonego ogorka

wegeta, pieprz, oliwa z oliwek, bazylia


Salate, ogorka i rzodkiew dokladnie umyc i pokroic. Wymieszac z 2 lyzkami oliwy z oliwek, 1/3 lyzeczki suszonej bazylii i doprawic do smaku wegeta i pieprzem. Kazdy plasterek lososia posmarowac gruba warstwa serka almette i zwinac w rulonik. Salatke rozlozyc na talerze, a na niej ulozyc roladki z lososia. Podawac z grzankami.

Smacznego:)

niedziela, 12 czerwca 2011

chlodnik truskawkowo arbuzowy

"Przepis na powyzszy chlodnik znalazlam, jak wiele innych wspanialych dan, na stronie Kwestia Smaku. Ma bardzo ciekawy smak i jest super orzezwiajacy. I co najlepsze - bardzo zdrowy:) Polecam milosnikom truskawek, arbuza i chlodnikow."

Skladniki:

450 g miąższu arbuza

150 g truskawek (opłukanych, bez szypułek)

sok z 1/2 cytryny lub z 1 limonki

1 czubata łyżka posiekanej świeżej mięty

1 łyżeczka świeżego, drobno startego imbiru

 ser feta


Arbuza, truskawki, sok z cytryny lub limonki, miętę i imbir włożyć do meleksera i bardzo krótko zmiksować za pomocą funkcji "pulsacyjnej" - tak aby pozostawić drobne kawałeczki arbuza i truskawek (można też zmiksować na gładki mus jesli ktos tak woli). Dobrze schłodzić w lodówce, podawać z serem feta lub z pistacjami.

sobota, 11 czerwca 2011

salatka z fasoli

"Latem i wiosna zawsze kroluja na naszym stole roznego rodzaju salatki. Jedna z nich jest salatka z fasoli w ktorej sie poprostu zakochalam bez pamieci. Moglabym ja jesc codziennie i nie znudzilaby mi sie. Zawiera bowiem wszystkie moje ulubione skladniki takie jak fasole, chorizo czy suszone pomidory. Zmieszane razem tworza cudowna kompozycje smakow. Jest to jednak troche niebezpieczne, bo czegos tak dobrego nie mozna przestac jesc mimo, ze glodnym sie nie jest. Pomysl na przepis znalazlam w magazynie Olive, jednak skladniki dodawalam bardzo na oko, dlatego podam Wam zblizone ilosci wszystkiego. Na szczescie w salatkach nie jest zbyt wazne zachowanie proporcji, bo za duzo pomidorow czy fasoli smaku na pewno nie zepsuje"

Skladniki:

2 puszki fasoli

10-12 suszonych pomidorkow

1/2 czerwonej cebuli

140g kielbasy chorizo (wedzony boczek tez sie znakomicie nadaje)

garsc posiekanej natki pietruszki

2 plastry sera feta

2-3 zabki czosnku

oliwa z oliwek, pieprz


Na patelni rozgrzac 2-3 lyzki oliwy, dodac chorizo lub boczek, obrany i przecisniety przez praske czosnek i lekko podsmazyc. Dodac oplukana i odsaczona fasole, pokrojone w paseczki pomidory, natke i chwilke posmazyc (az fasola zrobi sie ciepla). Zdjac z ognia. Na koniec dodac obrana i drobno pokrojona polowke czerwonej cebuli i pieprz. Wszystko dokladnie przemieszac, przelozyc na polmisek, posypac kawalkami sera feta i natka pietruszki. Polac lekko oliwa i podawac z grzankami.

Smacznego:)

p.s. Jesli zamiast chorizo uzywacie boczku to salatke trzeba bedzie doprawic papryka ostra i wegeta.

losos z papryka

"Uzbieralam tyle smacznych przepisow, narobilam tyle kolorowych zdjec, znalazlam tyle nowych smakow... i co? I nie moge znalezc ani czasu ani ochoty na publikacje tych wszystkich nowych cudeniek. Powinnam sobie postanowic poprawe, ale jak bym sie nie starala to mi sie nie chce ostatnio przy kompie siedziec. Zobacze jednak co da sie zrobic. Na dzis mam lososia z kolorowa papryka na kuskusie, do ktorego ostatnio zapalalam przeogromna miloscia. Nie wiedzialam, ze kasza moze byc tak dobra. Jesli jeszcze nie probowaliscie to won do sklepu po te cudna kaszke ;)"

Skladniki:

4 porcje lososia

1 zolta papryka

1 czerwona papryka

1 zielona papryka

1 cebula

garsc posiakanej natki pietruszki

sol, pieprz, papryka, olej


Lososia umyc, osuszyc, przyprawic sola i pieprzem. Wlozyc na rozgrzanego grilla lub patelnie grillowa i piec z obu stron az bedzie rozowy i lekko przypieczony z wierzchu.

Papryke umyc, osuszyc, wyciac gniazda nasienne i pokroic w cienkie paski. Cebule obrac, przekroic na pol i na plasterki. Warzywa dokladnie wymieszac wczesniej doprawiajac sola pieprzem i papryka ostra.

Na patelni rozgrzac olej, dodac warzywa i lekko podsmazyc. Zmniejszyc ogien i dusic pod przykryciem mieszajac od czasu do czasu do miekkosci. W razie koniecznosci dodac troszke wody. Na koniec dodac natke i wszystko dokladnie wymieszac.

Papryke ulozyc na ugrillowanych porcjach lososia. Podawac z kuskusem.

Przyrzadzenie kuskusa: 1 szklanke kaszki kuskus wsypac do naczynia, zalac 1,5 szklanki goracego bulionu (ja rozpuscilam kostke rosolowa we wrzatku), dodac lyzke oliwy, przemieszac, przykryc przykrywka i odstawic na 5 minut. Po tym czasie przemieszac ponownie, dodac dodatki typu: platki migdalowe + suszone owoce lub pokrojone w kosteczke grillowane warzywa typu cukinia, papryka, baklazan.

Smacznego:)

poniedziałek, 30 maja 2011

karmelowe brownie

"Alez mialam ochote na cos strasznie slodkiego! Po dlugich poszukiwaniach znalazlam cudowny przepis na ciacho u Asi z Kwestii Smaku. Zorganizowalam sobie wszystkie potrzebne skladniki i spedzilam sobotnie popoludnie na pieczeniu. Musze przyznac, ze ciasto to jest strasznie pracochlonne, ale warte wlozonego wysilku. Smak wynagradza wszystko."

Skladniki:

Ciasto czekoladowe:

200 g gorzkiej czekolady 70%

200 g masła

3 jajka

200 g drobnego cukru

120 g mąki

Masa karmelowo-mleczna:

1/3 kostki masła

1/2 szklanki cukru

2 szklanki mleka w proszku

100 g solonych orzeszków ziemnych

250 g sera mascarpone

Polewa karmelowa:

1/3 kostki masła

1/3 szklanki cukru

1/2 szklanki śmietanki kremówki 30%

opcjonalnie - 4 pełne łyżki Glukozy (np. Delecty)

100 g solonych orzeszków ziemnych




Orzeszki ziemne (200 g) wysypać na blaszkę do pieczenia i wstawić do piekarnika nagrzanego do 160 stopni. Zrumienić na brązowy kolor (około 10 minut). Ostudzić. Małą blaszkę o wymiarach okolo 20 x 24 cm wysmarować tłuszczem i wyłożyć papierem do pieczenia.

Masa czekoladowa Brownie: piekarnik nagrzać do 170 stopni. Roztopić czekoladę w rondelku razem z masłem, ostudzić. Jajka ubić na puszystą pianę razem z cukrem, wymieszać z ostudzoną masą czekoladową. Na koniec delikatnie połączyć z przesianą mąką. Masę wylać do przygotowanej blaszki i piec okolo 25 minut.

Masa karmelowa z orzeszkami ziemnymi: masło roztopić w rondelku z grubym dnem, dodać cukier. Podgrzewać na małym ogniu, cały czas mieszając. Uważać, aby nie przypalić masy. Gdy cukier zbrązowieje wlać 1/2 szklanki wody. Gotować przez chwilkę, aż karmel ponownie będzie gładką, brązową masą. Trochę przestudzić i do jeszcze ciepłego wsypać mleko w proszku, zmiksować na gładką masę. Połowę (100 g) uprażonych orzeszków ziemnych drobno posiekać. Dodać do ostudzonej masy karmelowej i wymieszać z serkiem mascarpone.

Polewa karmelowa: karmel z masła i cukru przygotować jak powyżej: masło roztopić w rondelku z grubym dnem, wsypać cukier. Podgrzewać na małym ogniu, cały czas mieszając. Gdy cukier zbrązowieje, wlać śmietanę kremówkę. Gotować aż masa nieco zgęstnieje i będzie gładka. Do trochę przestudzonej masy dodać Glukozę jeśli ją używamy, wymieszać i całkowicie ostudzić. Jeśli nie użyjemy glukozy, możemy nieco dłużej gotować masę az zgestnieje.

WYKOŃCZENIE: Ostudzone Brownie przekroić w poprzek na 2 blaty. Odłożyć górny blat, a na dolnym rozsmarować połowę masy karmelowej. Przykryć odłożonym blatem i rozsmarować drugą połowę masy karmelowej. Wyłożyć drugą połowę (100 g) orzeszków ziemnych i polać polewą karmelową. Wstawić do lodówki. Przed podaniem ciasto wyjąć z lodówki, aby nabrało temperatury otoczenia.

Smacznego:)

piątek, 20 maja 2011

salatka z pieczonych pomidorow

"Nigdy nie lubilam pieczonych pomidorow. Az do teraz. Pomysl na przepis wypatrzylam w magazynie Olive i od razu przypadl mi do gustu. Mimo iz nie lubie pieczonych pomidorow postanowilam sprobowac. I to byl strzal w dziesiatke! Przepis oczywiscie zmodyfikowalam, jak to ja. Najwazniejsza moja modyfikacja bylo upieczenie pomidorow z duza iloscia czosnku. Palce lizac..."

Skladniki:

8 malych slodkich pomidorow (ale nie koktailowych)

8-10 plastrow szynki parmenskiej

3-4 zabki czosnku

garsc rukoli

kilka czarnych suszonych oliwek

parmezan

ciabatta

oliwa z oliwek, wegeta, bazylia, pieprz


Pomidory umyc i poprzekrajac na pol (horyzontalnie). Obraz czosnek i pokroic na cieniutkie plasterki, ktore powkladac pod miazsz pomidorow i po jednym plasterku ulozyc na wierzchu. Pomidory posypac wegeta i polac oliwa z oliwek. Ulozyc na blaszce do pieczenia i wlozyc do nagrzanego do 180 stopni piekarnika. Piec do miekkosci pomidorow tj. okolo 10 minut.

Ciabatte porwac na kawalki, polac oliwa i piec razem z pomidorami az sie zarumieni.

Na platerze ulozyc pozwijane plastry szynki parmenskiej, oliwki, upieczone pomidory, rukole i wszystko posypac startym na tarce na plastry parmezanem. Calosc posypac suszona bazylia, pieprzem i polac oliwa z oliwek.

Podawac natychmiast z grzankami z ciabatty.

Smacznego:)

wtorek, 17 maja 2011

kubeczki ziemniaczane

"Przedstawiam danie, ktorym wygralam konkurs organizowany przez Edytke z Przy Kuchennym Stole na dania z dodatkiem bulionetki Knorr. Polecam, bo smak jest naprawde ciekawy. Musze przyznac, ze nigdy nie jadlam nic podobnego. Danie jest warte przygotowania, gdyz nie trzeba trzymac sie sztywno przepisu. Mozna dodawac ulubione warzywa, a smak i tak pozostanie wyjatkowy. Pomysl na przepis podsunela mi baaaaardzo dawno temu kolezanka. Moja wersja jednak bardzo rozni sie od jej, bo zawiera mieso i nie jest tak plynna jak jej. Ale obie sa rownie smaczne."

Skladniki:

500g miesa mielonego wolowego

1kg ziemniakow

1 puszka krojonych pomidorow

1 bulionetka Bulion wolowy Knorr

3 pieczarki

2 cebule

350g sera zoltego

1/2 papryki

1/2 cukinii

8-10 czarnych oliwek

4-5 zielonych szparagow

1 lyzka przecieru pomidorowego

1 lyzka suszonej bazylii

olej, sol, pieprz, czosnek granulowany, maggi, wegeta


Ziemniaki obrac, umyc i ugotowac z dodatkiem soli do miekkosci. Odlac wode, odparowac i rozgniesc na puree. Odstawic do ostygniecia. Wymieszac z obrana i zmielona w melakserze 1,5 cebuli. Dodac 300g startego na tarce sera. Doprawic do smaku szczypta bazylii i pieprzem. Wszystko bardzo dokladnie wymieszac. Przygotowana masa ziemniaczano serowa (2/3 calosci) wylozyc zaroodporne naczynie lub male zaroodporne kubeczki. (Dokladnie pokryc dno i boki jak na tarte) 1/3 masy odlozyc do przykrycia.

Na patelni rozgrzac olej, dodac mieso mielone i lekko podsmazyc. Dodac bardzo drobno pokrojona polowke cebuli, papryki, cukinii, obrane i drobno pokrojone pieczarki, szparagi i oliwki. Na koniec dodac puszke pomidorow, bazylie, bulionetke knorr oraz przecier pomidorowy. Wszystko bardzo dokladnie wymieszac i doprawic do smaku sola, pieprzem, maggi, wegeta i czosnkiem granulowanym. Zmniejszyc ogien i dusic bez przykrycia do miekkosci warzyw i odparowania wody z pomidorow.

Tak przygotowany farsz przelozyc do formy lub miseczek wczesniej wylozonych masa ziemniaczana. Wierzch przykryc pozostala czescia masy, posypac pozostalym serem i wstawic do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na okolo 15 minut.

Smacznego:)

poniedziałek, 09 maja 2011

kabaczek

"Bardzo dlugo nosilam sie z zamiarem upieczenia kabaczka. Problem tkwil w tym, ze nie do konca wiedzialam jak on wyglada:) W koncu kupilam (oczywiscie nie ten, ktory polecala mi babcia) i powiedzialam - co bedzie to bedzie. Prawda jest taka, ze koncowy efekt milo mnie zaskoczyl. Kabaczek wyszedl taki jaki chcialam. Nic dodac nic ujac. Bedzie mi ciezko podac dokladny przepis, bo wszystko robilam na oko jak to sie mowi. Ale postaram sie podac Wam zblizone ilosci wszystkiego. Porad oczywiscie jak go upiec udzielila mi babcia."

Skladniki:

1 duzy kabaczek

200g miesa mielonego wieprzowego

1 jajko

1 czerstwa bulka

1 lyzka majeranku

3 zabki czosnku

sol, pieprz, wegeta, maggi, papryka, olej


Mieso przygotowac tak jak na mielone, czyli: Mieso mielone wymieszac z jajkiem, majerankiem, przecisnietym przez praske czosnkiem, bulka namoczona w wodzie i odcisnieta i maggi. Doprawic do smaku sola, pieprzem, papryka i wegeta. Wszystko bardzo dokladnie wymieszac na jednolita mase.

Kabaczek obrac, odciac koncowki i wydrazyc ze srodka pestki. Tak przygotowanego kabaczka nadziac wczesniej przygotowanym miesem. Posolic z wierzchu. Na patelni rozgrzac troche oleju i podsmazyc kabaczka z kazdej strony na zloty kolor. Podsmazonego kabaczka przelozyc do zaroodpornego naczynia, wlac tluszcz ze smazenia, podlac troche przegotowanej wody (tak zeby nie nalala sie do srodka kabaczka) i przykryc przykrywka. Naczynie wstawic do nagrzanego do 190 stopni piekarnika i piec. Jak dlugo? To zalezy od wielkosci kabaczka i ilosci miesa w srodku. Ja pieklam okolo 1,5 godziny. Najlepiej jak myslicie, ze jest juz gotowy, wyjac go z piekarnika i przekroic, aby sprawdzic czy doszedl w srodku. Jesli nie, wstawic kabaczka z powrotem do piekarnika i dopiec. Jesli tak, zajadac ze smakiem:)

Smacznego:)

sobota, 07 maja 2011

nalesniki z owocami

"To kolorowe danie przedstawiam specjalnie dla Madzi, a wlasciwie dla jej przeslodkiej coreczki Ani:) Super kolorowe, super smaczne, z super ogromna iloscia witamin. Aha! No i super slodkie. Czyli danie w sam raz dla malych dziewczynek! Duzym tez bedzie smakowalo. I chlopcom rowniez. Tym malym i tym duzym. Mojemu smakowalo. Dzien wczesniej dostal te same nalesniki, ale w innej oprawie (czyt. zwiniete w rulon w srodku z bananem) i stwierdzil, ze te sa sto razy lepsze:) A byly identyczne, hehehe. Tylko nie super ustrojone. Ach Ci faceci.... Pomysl zaczerpnelam z Kwestii Smaku."

Skladniki:

Na nalesniki:

100 g mąki pszennej

2 duże jajka

1 łyżka cukru

szczypta soli

40 g roztopionego masła (lub oleju roślinnego)

250 ml mleka kokosowego (lub mleka krowiego)

1 łyżeczka oleju roślinnego do smażenia

1/3 sloika dzemu z czarnej porzeczki

Do dekoracji:

mango

granat

slupki migdalowe

cukier puder

200 g kwaśnej śmietany 12% + 2 łyżki cukru pudru + 1 lyzeczka esencji waniliowej 


Do miski wsypać mąkę, dodać jajka, cukier, sól i masło (lub olej). Wymieszać trzepaczką na gładką masę. Dodać mleko kokosowe (lub mleko krowie) i ponownie roztrzepać aż powstanie jednolite ciasto. Rozgrzać dużą patelnię do smażenia naleśników, wlać łyżeczkę oleju roślinnego i rozprowadzić go rownomiernie po całej powierzchni. Gdy patelnia będzie gorąca wlać pierwszą porcję ciasta i smażyć naleśnika raz przewracając. Kolejne naleśniki smażyć już bez natłuszczania patelni. Nalesniki posmarowac dzemem i zwijać w ruloniki, kroić na paski i układać na talerzach. Posypać cukrem pudrem, polać to tu to tam śmietaną wymieszaną z cukrem i wanilia. Posypać umytymi, obranymi owocami pokrojonymi na male kawalki. Na koniec udekorowac slupkami migdalow.

Smacznego:)

P.s. Do nalesnikow mozna uzyc dowolnych owocow i smarowac je np twarogiem. Smietane mozna zastapic polewa czekoladowa lub musem owocowym, a migdaly rodzynkami, wiorkami kokosowymi czy jakimikolwiek posiekanymi orzechami. Aby bylo kolorowo!

nalesiki z owocami

poniedziałek, 02 maja 2011

krewetki w ziolach

"Przyszla wiosna, a z nia ochota na lekkie jedzenie. Zaczynam od krewetek, ktore z moim Kochaniutkim bardzo lubimy. Szczegolnie takie z duza iloscia czosnku i chilli. Jako dodatek salatka ze swiezych warzyw i goraca bagietka z maslem czosnkowym. Palce lizac. Polecam i Wam."

Skladniki:

1kg krewetek

garsc posiekanej natki pietruszki

garsc posiekanej kolendry

garsc posiekanej bazylii

7-8 zabkow czosnku

1/2 papryczki chilli

1/3 szklanki oliwy z oliwek

pieprz


Krewetki dokladnie umyc i osuszyc. Przelozyc do miski, zalac oliwa z oliwek, doprawic pieprzem, dodac wszystkie ziola, przecisniety przez praske obrany czosnek i drobno posiekana umyta papryczke chilli. Wszystko bardzo dokladnie wymieszac. Wstawic do lodowki na okolo 30 min.

Rozgrzac patelnie i przelozyc na nia cala mieszanke krewetek i ziol. Podsmazac do momentu az krewetki nabiora rozowego koloru. Podawac natychmiast.

Smacznego:)

niedziela, 01 maja 2011

krajanka orzechowa

"Dlugo przymierzalam sie do jej upieczenia. Az w koncu nadszedl ten dzien. Nie bylo trudno, nawet calkiem latwo. Tylko walkowanie twardego zimnego ciasta zajelo mi chwile dluzsza niz powinno:) ale ciasto wyszlo rewelacyjne, jak twierdzi moj Kochaniutki. Jak dla mnie bylo lekko za slodkie i nastepnym razen na pewno dodam mniej cukru. Co bardzo mi sie podobalo, to to, ze ciasto mozna przechowywac w zamknietym pojemniczku i czym dluzej lezy tym jest smaczniejsze. U mnie polezalo 4 dni i dnia ostatniego klocilismy sie o ostatni najpyszniejszy kawalek:) Przepis znalzlam na blogu Na miotle"

Skladniki:

Na ciasto:
200 g masła
120 g margaryny
180 g cukru
2 jaja
2 opakowania cukru waniliowego (lub łyżka esencji waniliowej)
400 g mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka soli

Na warstwę orzechową:
225 g masła
120 g miodu
60 g cukru
200 g brązowego cukru
100 g śmietany kremówki
450 g posiekanych orzechów (nerkowców, laskowych, pecan, migdałów)


Masło i margarynę ucieramy do białości. Dodajemy cukier, wbijamy jajka, wsypujemy cukier waniliowy, mąkę, proszek do pieczenia i sól. Wyrabiamy ciasto i odstawiamy do lodówki (najlepiej na noc).

Rozgrzewamy piekarnik do 175 stopni. Ciasto wałkujemy między dwoma kawałkami pergaminu na cienki placek (z tej porcji składników na prostokąt ok. 25 x 40 cm). Przenosimy ciasto na blachę, zdejmujemy wierzchnią warstwę pergaminu. Ciasto nakłuwamy widelcem. Pieczemy około 12 – 15 minut.

W rondelku podgrzewamy masło, miód, cukier i cukier brązowy. Po zagotowaniu zdejmujemy z ognia i odstawiamy do przestygnięcia. Śmietanę ubijamy na sztywno. Dodajemy do przestudzonej masy karmelowej. Wsypujemy orzechyi wszytko delikatnie mieszamy.

Na podpieczonym spodzie rozprowadzamy masę orzechowo-karmelową. Ciasto wstawiamy do piekarnika i pieczemy około 15 – 20 minut. Lekko ciepłe ciasto kroimy na małe kwadraciki. Przechowujemy w puszkach rozdzielając poszczególne warstwy ciasta pergaminem.

Smacznego:)

sobota, 30 kwietnia 2011

sledz w curry

"Jak juz wczesniej pisalam  - uwielbiam ryby. A szczegolnie sledzie. A jeszcze bardziej jak sa one marynowane:) A jak znajduja sie w salatce, to juz prawie mi dech zapiera. A jak w sosie curry to zapiera dech zupelnie! Cudowne polaczenie kwaskowatych sledzi z octu ze slodkim ananasem i ostra musztarda francuska z dodatkiem cudownie aromatycznej przyprawy curry... Czego chciec wiecej? Chyba tylko kawalka chleba z maslem. Przepis, a wlasciwie liste skladnikow, dostalam od mojej przyjaciolki Madziusi i choc byl dla mnie idealny to dla mojego Kochaniutkiego musialam go lekko zmodyfikowac (czyt. idealne doslodzic miodem)"

Skladniki:

2 sloiki sledzi w zalewie octowej

1 puszka ananasa

6-7 malych ogorkow koserwowych

3 grube plastry sera

3-4 lyzki majonezu

1 lyzka musztrdy francuskiej (z calymi ziarnami gorczycy)

2-3 lyzki miodu

przyprawa curry


 Sledzie odsaczyc, zdjac skorke i pokroic na plasterki grubosci 1 cm. Ananasa i ogorki odsaczyc i pokroic w kostke. Ser pokroic w slupki. Dodac majonez, musztarde, curry (w zalezosci jak ostra przyprawe macie. Ja dodalam okolo 3 lyzeczek). Wszystkie skladniki dokladnie wymieszac. W razie potrzeby doslodzic miodem.

Smacznego:)

wtorek, 26 kwietnia 2011

babka zebra

"Taka oto babeczke upieklam na Wielkanoc. Z reka na sercu powiem, ze to jedna z najlepszych babek jakie w zyciu jadlam - bo na pewno najlepsza jaka upieklam;> Jest nie za slodka, cudownie wilgotna o zrownowazonym smaku kakaowo-waniliowym. A do tego jak efektownie wyglada! Wiem, ze jej czubek wyglada na zdjeciu lekko 'zakalcowato', ale to moja wina, bo uparcie probowalam oblac goraca babke lukrem. I nie moglam zrozumiec, czemu lukier wciaz splywa zamiast zostac na ciescie;> Ale, ze czlowiek uczy sie na bledach - teraz wiem, ze lukrem polewa sie zimne ciasta!!!! Tak wiec radze nie powtarzac moich bledow. Przepis pochodzi z blogu Slodka Pasja."

Skladniki:

5 jajek

1½ szklanki cukru

1 cukier wanilinowy

3 szklanki mąki pszennej (480 g)

2 łyżeczki proszku do pieczenia

1 szklanka wody

1 szklanka oleju roślinnego

2 łyżki ciemnego kakao

2 łyżki mąki

dowolny aromat

cukier puder do zrobienia lukru


Jajka ubić z cukrem i cukrem waniliowym na puszysta mase, po czym wmieszać pozostałe składniki. Ciasto podzielić na dwie równe części. Do jednej dodać 2 łyżki kakao, do drugiej dodatkowo 2 łyżki mąki. Tortownicę o średnicy 24-26 cm wysmarować masłem, wyłożyć papierem do pieczenia i wysypać bułką tartą. Na środek formy nakładać na przemian po 2 łyżki ciemnego i jasnego ciasta (ma się stopniowo rozlewać). Piec ok. 1 godziny w piekarniku rozgrzanym do 180°C. Pod koniec pieczenia sprawdzić patyczkiem czy jest już gotowe. Wyjąć i po wystudzeniu pokryć lukrem lub oprószyć cukrem pudrem.

Smacznego:)

środa, 20 kwietnia 2011

mazurek orzehowy

"Przygotowania do Swiat trwaja:) Trzeba wyprobowac przepisy i wybrac co lepsze, zeby zaserwowac bliskim. Po mazurku czekoladowym przyszedl czas na mazurek orzechowy. Musze przyznac, ze ten drugi smakowal mi bardziej. Smak mozna dowolnie modyfikowac dodajac rozne rodzaje orzechow. Ja uzylam mieszanki roznych orzechow bo nie moglam sie zdecydowac na jedne:) Przepis polecam, bo nalezy do naprawde szybkich i prostych w przygotowaniu. Pochodzi z tej strony, ale zamiast wafli okraglych uzylam kwadratowych."

Skladniki:

250 g mielonych orzechów (dowolnych)

150 g płatków migdałowych

4 jajka

120 g cukru pudru

120 g masła

120 g mąki pszennej

5 łyżek cukru pudru (do bezy)

2 okrągłe wafle tortowe


Masło ucieramy z cukrem na puszystą masę. Do masy dodajemy żółtka. Gdy masa będzie jednolita wsypujemy mąkę i zmielone orzechy. Masą orzechową smarujemy wafle. Trzeba to robić delikatnie żeby nie uszkodzić wafli ponieważ masa jest dosyć gęsta. Ma to jednak taką zaletę, że wafle nie namakają i pozostają chrupiące i suche. Z białek ubijamy pianę, pod koniec ubijania dodajemy cukier. Gdy piana będzie sztywna i lśniąca wsypujemy płatki migdałowe. Pianę rozsmarowujemy na masie orzechowej.

Mazurka pieczemy przez 40 – 50 minut w piekarniku rozgrzanym do około 150 stopni C.

Przed pieczeniem można posypać wierzch bezy płatkami migdałowymi lub orzechami. Wierzch mozna rowniez udekorowac polewa czekoladowa.

Smacznego:)

środa, 06 kwietnia 2011

brokuly na ostro

"Wiosna przyszla:) W sumie to nie wiem czy sie cieszyc czy nie. W drodze do pracy wplatal mi sie jakis skolowany robal we wlosy. Lecial wariat chyba z zamknietymi oczyma. Niby slonko, niby cieplo, niby milo, ale... no wlasnie! Cale robactwo budzi sie do zycia! Koszmar czas zaczac! No. To jak juz Wam narobilam ochoty na jedzenie dyskutowaniem o robakach to zapraszam na pyszne i zdrowe brokuly w troche innej obrobce niz zazwyczaj. Mam nadzieje, ze beda Wam smakowaly! Pomysl na przepis pochodzi z kwietniowego wydania magazynu Good Food."

Skladniki:

1 duza brokula

1 duza cebula

4 zabki czosnku

mala papryczka chilli

garsc slupkow migdalowych

oliwa z oliwek, sol, pieprz


Brokuly dokladnie umyc i porozrywac na kawalki. Wrzucic do wrzacej osolonej wody i ugotowac do miekkosci. Odcedzic. Cebule obrac i pokroic na plasterki. Chilli umyc i bardzo drobno pokroic (usunac pesteczki). Czosnek obrac i pokroic w plasterki. Na patelni podgrzac 2-3 lyzki oliwy z oliwek, dodac cebule, chilli i czosnek. Podsmazyc az cebula zrobi sie lekko brazowa. Dodac ugotowane wczesniej brokuly. Wszystko dokladnie wymieszac doprawiajac do smaku sola i pieprzem. Przelozyc na polmisek. Posypac slupkami migdalowymi. Podawac natychmiast.

Smacznego:)

 
1 , 2 , 3 , 4 , 5