Z jedzeniem jest jak z seksem. To są dwie największe przyjemności w życiu człowieka. ... I tak samo jak są ludzie nierozbudzeni seksualnie, tak samo są ludzie nierozbudzeni kulinarnie.
Akcja: Nie kradnij zdjęć! Durszlak.pl
Blog > Komentarze do wpisu

Sernik na zimno z pistacjami i biala czekolada

sernik z pistacjami i biala czekolada

"Mam i cos slodkiego do zaoferowania po wczorajszej osmiornicy:) W sumie wstawiam ten sernik z mysla o Madzi, ktora mnie ostatnio pogonila do pisania, bo jak kazdy zauwazyl, dosyc dlugo mnie tu nie bylo. Madziusia chciala slodycz, wiec slodycz dostaje. Smacznego Kochana!!!"

Skladniki:

160 g ciastek digestive lub herbatników

60 g rozpuszczonego masła

700 g sera twarogowego dwukrotnie zmielonego

1 łyżka ekstraktu waniliowego

1/2 szklanki cukru pudru

250  g serka mascarpone

160 g białej czekolady

1 lyzeczka zelatyny

3/4 szklanki wyłuskanych pistacji


Herbatniki zmielic w malakserze i wymieszac z roztopionym masłem. Do wyłożonej folią aluminiową tortownicy o średnicy 20 cm wsypac pokruszone ciastka i lekko ugniesc. Tortownicę wlozyc do lodówki na czas przygotowania masy serowej.

Twaróg, ekstrakt waniliowy, cukier i mascarpone zmiksowac do połączenia składników. Czekoladę rozpuscic w kąpieli wodnej i dodac do masy serowej. Zelatyne rozpuscic w 1/4 szklanki goracej wody, dodac do masy i zmiksowac. Na koniec wsypac posiekane pistacje (wcześniej odkładamy 3 łyżki do posypania wierzchu sernika). Wszystko razem dokladnie wymieszac. Masę serową wylozyc do tortownicy i wygładzic wierzch. Posypac wierzch pozostałymi pistacjami i bardzo leciutko wgniesc je w masę serową.

Smacznego :)

p.s. dodalam wiecej pistacji niz w przepisie, bo nie chcialam, zeby mi sie zmarnowaly.

//Przepis dolaczam do akcji Festiwal Mascarpone//

środa, 31 sierpnia 2011, dodista48

Polecane wpisy

Komentarze
Gość: MałgosiaZ, *.icpnet.pl
2011/08/31 13:31:52
Piękny sernik! pozdrwiam
-
malgoblox
2011/08/31 14:22:56
fenomenalnie wygląda!
-
najsmaczniejsze.pl
2011/08/31 14:32:22
cudny widok
-
Gość: , *.internetdsl.tpnet.pl
2011/08/31 14:38:14
Dzięki Kochanie, już się biorę do roboty :)
-
Gość: Madzia, *.internetdsl.tpnet.pl
2011/08/31 14:39:34
Dzięki Kochanie! - już się biorę do roboty :)
-
2011/08/31 16:47:38
Dziekuje Wam:) A najlepsze jest to, ze strasznie szybko sie go robi, a jest bardzo smaczny!
-
karmel-itka
2011/08/31 17:14:53
szczena mi opadła!
ależ ciasto.
pełne gracji. niezwykle wykwintne.


www.karmel-itka.blogspot.com
www.slodkakarmel-itka.blogspot.com
-
zauberi
2011/08/31 18:37:19
wygląda bardzo apetycznie :)
-
cukrowawrozka
2011/08/31 22:29:10
oo, kocham serniki z białą czekoladą! a z pistacjową czapeczką wygląda ślicznie :D
-
Gość: Śliwka, *.internetdsl.tpnet.pl
2011/09/01 15:27:20
Pistacje dodają fajnego, nietypowe dla sernika koloru:) Super!
-
zawszeewelajna
2013/07/11 01:02:20
Twój sernik wygląda BARDZO zachęcająco:)
-
Gość: pseudo, *.play-internet.pl
2014/02/12 21:13:49
jaką średnicę ma Twoja tortownica? czy ekstrakt waniliowy jest konieczny? nie mam w domu tego ani nawet jednej laski wanilii.
-
Gość: Christina, *.play-internet.pl
2014/02/14 05:41:20
Zrobiłam. Generalnie nie jest źle ale rewelacji też nie ma. Po pierwsze: spód się kruszy, wygląda to mało efektownie jak ktoś chce poczęstować tym gości. Masa: koniecznie więcej cukru pudru bo masa jest moim zdaniem zbyt kwaśna. Wyraźnie czuć ten twaróg, następnym razem dałabym 1 szklankę cukru pudru. No i pistacje: kupiłam pistacje bardzo dobrej jakości, bardzo mi smakowały bo próbowałam w domu natomiast gdy rano pokroiłam ciasto to lekkie rozczarowanie, pistacje zrobiły się gorzkie, zupełnie nie zachwycają tak jak jedzone oddzielnie. Poza tym na samą dekorację wierzchu poszło mi 3/4 szklanki żeby wyglądało to tak jak na zdjęciu (czyli jakieś 220g pistacji kupiłam) - okazało się więc że za bardzo nie mam co dać do masy więc masę pozostawiłam bez pistacji bo i tak było ich dużo na górze.
Koszt sernika znacznie przewyższa jego smak. Mascarpone 5zł, twaróg 9,50zł, pistacje 11zł w Lidlu, czekolada 3zł, herbatniki 4zł to już jest razem ponad 30zł. Za tę kwotę robiłam lepsze ciasta. Generalnie można zrobić i spróbować bo nie jest jakiś wybitnie zły ale ja już raczej nie powtórzę, mnie nie powalił.