Z jedzeniem jest jak z seksem. To są dwie największe przyjemności w życiu człowieka. ... I tak samo jak są ludzie nierozbudzeni seksualnie, tak samo są ludzie nierozbudzeni kulinarnie.
Akcja: Nie kradnij zdjęć! Durszlak.pl
Blog > Komentarze do wpisu

Osmiornica z patatas bravas

osmiornica z patatas bravas

"No jestem i ja:) Ciezko bylo sie wciagnac w wir pracy i wszystkich innych obowiazkow. Powrocic do rzeczywistosci po kilku tygodniach slodkiego leniuchowania. Ale jak trzeba to trzeba. W tym roku niestety nie bylo mi dane wyjechac do jakiegos cieplego kraju, dlatego postanowilam sprowadzic troche egzotyki do siebie. No i zaczelam oczywiscie od kuchni. Udalo mi sie kupic sliczna 850 gramowa osmiorniczke. Niestety wypatroszona nie byla :/ wiec zmusilam do tego Kochaniutkiego. A co? Niech wniesie cos od siebie do naszego menu! Smiechu bylo co niemiara, ale wszystko poszlo gladko. Danie tak nam zasmakowalo, ze kupilismy dodatkowe dwie osmiornice "na zapas". Nie musze chyba pisac, ze jest to potrawa godna polecenia?"

Skladniki:

1 duza osmiornica - ok 800-1000g

1 cebula

7 duzych ziemniakow

2 puszki pomidorow

1 cebula

3-4 zabki czosnku

1 papryczka chilli

ok 1 lyzeczka ostrej papryki

ziola, sol, pieprz, oliwa z oliwek, cukier, wegeta


Osmiornice wypatroszyc wzorujac sie na tym filmiku i ugotowac wedlug tego przepisu.

Na patelni podsmazyc na oliwie z oliwek obrana i bardzo drobno pokrojona cebule. Dodac umyta i bardzo drobno posiakana papryczke chilli (lub pol, w zaleznosci jak ostra papryczke macie i jak ostry sos chcecie uzyskac), ziola typu bazylia, oregano, pietruszka, okolo 1/2 lyzeczki kazdego ziola i przecisniety przez praske obrany czosnek. Wszystko podsmazac kilkanascie sekund. Dodac pomidory z puszki. Dusic na malym ogniu az sos stanie sie w miare gesty. Doprawic do smaku cukrem, wegeta, pieprzem i ostra papryka.

Ziemniaki obrac, umyc, pokroic w kostke, przyprawic sola, skropic oliwa i wylozyc na blaszce do pieczenia wylozonej pergaminem. Wstawic do piekarnika nagrzanego do 190 stopni i piec, mieszajac od czasu do czasu, az beda miekkie w srodku, a chrupkie i zlote na zewnatrz.

Osmiornice pokroic na male kawaleczki. Na talerzu wylozyc warstwe sosu, warstwe ziemniakow, ulubione liscie salaty i pokrojone kawalki osmiornicy. Zajadac ze smakiem.

Smacznego :)

//Przepis dolaczam do akcji "warzywa psiankowate" prowadzonej przez Mops w Kuchni//

wtorek, 30 sierpnia 2011, dodista48

Polecane wpisy

Komentarze
Gość: elzunia, *.b-ras2.lmk.limerick.eircom.net
2011/08/30 21:19:00
uwielbiam ośmiornicę...a Twoja prezentuje się rewelacyjnie.
Pyszności :)
gotowanie-elzunia.blogspot.com/
-
2011/08/31 12:50:09
Dziekuje:) staralam sie.
-
mopswkuchni
2011/08/31 18:57:35
Nietuzinkowy oryginalny przepis! Dziękuję za udział w mojej akcji!