Z jedzeniem jest jak z seksem. To są dwie największe przyjemności w życiu człowieka. ... I tak samo jak są ludzie nierozbudzeni seksualnie, tak samo są ludzie nierozbudzeni kulinarnie.
Akcja: Nie kradnij zdjęć! Durszlak.pl
Blog > Komentarze do wpisu

Szparagi zapiekane

szparagi zapiekane z serem

"Moje ukochane szparagi. Jaka szkoda, ze sezon na nie juz sie skonczyl:( Z utesknieniem bede czekac rok na sezon nastepny. Pomysl na szparagi fajny i doskonale nadaje sie do innych warzyw. Jesli nie jestescie zwolennikami szparagow, zastapcie je fasolka szparagowa, brokulami lub kalafiorem. Pomysl na przepis podsunela mi moja wspollokatorka Ewa. Dzieki Kochana."

Skladniki:

500g zielonych szparagow

40g-60g startego parmezanu

sol, pieprz, czosnek granulowany, oliwa z oliwek, bazylia


Szparagi dokladnie umyc i odciac zgrubiale konce lodygi. Wlozyc do gotujacej sie wody z dodatkiem szczypty soli na okolo 4 minuty, lub az szparagi beda lekko miekkie, ale wciaz chrupiace. Odlac wode i obsuszyc szparagi na sitku.

Na dno naczynia zaroodpornego wlac 3 lyzki oliwy z oliwek, szczypte suszonej bazylii, czosnku granulowanego i pieprzu. Przelozyc szparagi do naczynia z przyprawami i dokladnie w nich obtoczyc. Calosc posypac startym parmezanem. Wstawic do piekarnika nagrzanego do 200C i piec do miekkosci szparagow tj okolo 5-7 minut. Po wyjeciu udekorowac listkami swiezej bazylii. Podawac natychmiast.

Smacznego:)

poniedziałek, 04 lipca 2011, dodista48
Tagi: ser szparagi

Polecane wpisy