Z jedzeniem jest jak z seksem. To są dwie największe przyjemności w życiu człowieka. ... I tak samo jak są ludzie nierozbudzeni seksualnie, tak samo są ludzie nierozbudzeni kulinarnie.
Akcja: Nie kradnij zdjęć! Durszlak.pl
Blog > Komentarze do wpisu

Piers z kurczaka w sosie porowo-serowym

kurczak w sosie z porow

"Tego pysznego kurczaczka podejrzalam u Jamiego. Coprawda nie udalo mi sie go odtworzyc w stanie identycznym, ale po mojemu z pewnoscia jest rownie smaczny. O ile nie lepszy;) Piers z kurczaka powinna byc ze skorka, ale ja takiej nie znalazlam, wiec uzylam tej bez. Musze przyznac, ze taka obecnosc pora strasznie mnie przerazila, bo nie jestem jego wielka fanka. Tzn lubie, ale swiezego, chrupiacego, a nie rozmemlanego w sosie czy zupie. Tutaj jednak sie pozytywnie zdziwilam i od czasu skosztowania tego sosu zaczelam dodawac pora wszedzie gdzie sie dalo. Juz prawie wyladowal w serniku, ale w pore sie opamietalam."

Skladniki:

4 piersi z kurczaka ze skorka

2 pory

1/2 szklanki bialego wina

200ml slodkiej smietany 18%

1/2 szklanki startego parmezanu

sol, pieprz, wegeta, olej, galka muszkatolowa


Piersi z kurczaka dokladnie umyc, osuszyc, przyprawic sola i pieprzem. Na patelni rozgrzac 2-3 lyzki oleju i podsmazyc piersi z obu stron na zloty kolor. Piersi ulozyc skorka do gory, dodac umyte i pokrojone drobno pory. Zeszklic. Dodac wino i chwile dusic pod przykryciem na malym ogniu (okolo 2-3 minuty). Dodac smietane. Dusic pod przykryciem okolo 10-15 minut na malym ogniu, od czasu do czasu sprawdzajac czy sos zbyt bardzo nie wyparowal. W razie potrzeby dodac wody. Wyjac piersi z sosu, do sosu dodac parmezan i dokladnie wymieszac. Doprawic do smaku pieprzem, wegeta i galka muszkatolowa. Sos wylac na duzy polmisek, a na nim ulozyc pokrojone w plastry piersi z kurczaka. Podawac natychmiast.

Smacznego:)

środa, 20 lipca 2011, dodista48
Tagi: por ser kurczak

Polecane wpisy

Komentarze
zauberi
2011/07/20 18:34:36
ciekawy przepis, a danie wygląda pysznie
-
2011/07/20 23:00:06
Jamie Olivier ma bardzo duzo ciekawych przepisow i czesto czerpie od niego inspiracje.
-
Gość: ja, *.neoplus.adsl.tpnet.pl
2013/04/14 16:11:46
A GDZIE SER?