Z jedzeniem jest jak z seksem. To są dwie największe przyjemności w życiu człowieka. ... I tak samo jak są ludzie nierozbudzeni seksualnie, tak samo są ludzie nierozbudzeni kulinarnie.
Akcja: Nie kradnij zdjęć! Durszlak.pl
Blog > Komentarze do wpisu

Jajka w sosie musztardowym

jajka w sosie musztardowym

"Jajka te przyrzadzilam juz jakis czas temu, ale jakos nie moglam sie zebrac do opublikowania przepisu. Nie wiem jak Wam, ale mi jajka w sosie chrzanowym kojarza sie ze szkolna stolowka. Nie jadlam ich juz od wiekow i nawet nie wiem dlaczego, bo przeciez zawsze bardzo je lubilam. O przepis zapytalam moja przyjaciolke Zuzke i po lekkich modyfikacjach stworzylam swoja wersje sosu. Polecam bardzo, bo sos nadaje sie nie tylko do jajek. Znakomicie sprawdza sie w towarzystwie mies i ryb. A w dodatku jest banalnie prosty w przygotowaniu!"

Skladniki:

8 jajek

3 lyzeczki musztardy francuskiej

250ml slodkiej smietanki 30%

2 lyzki masla

2 lyzki maki pszennej

woda

pieprz, wegeta, miod


Maslo podgrzac na patelni aż się roztopi. Na sklarowane masło wrzucic 2 łyżeczki mąki i intensywnie mieszac aż do momentu uzyskania jednolitej konsystencji, lekko przyrumienic. Zdjac na chwile z palnika i dodac musztarde. Wszystko dokladnie wymieszac. Postawic ponownie na wolny ogień i dodac śmietanke. W razie koniecznosci dodac wody. Można dodac kostkę rosołową. Na koniec doprawic do smaku wegetą, miodem i pieprzem.

Jajka ugotowac na twardo i przekroic na pół. Polac goracym sosem. Najlepiej podawac od razu po przygotowaniu z gotowanymi ziemniakami.

Smacznego:)

P.s. Musztarde radze dodawac po jednej lyzce, bo jak wiadomo musztarda musztardzie nie rowna. Probowac sos i w razie potrzeby dodac wiecej musztardy lub ilosc zredukowac. Miodu nie trzeba dodawac, jednak ja dodaje, bo miod znakomicie komponuje sie z musztarda. Rownowazy ostry smak i dodaje delikatnosci calej potrawie.

środa, 13 lipca 2011, dodista48

Polecane wpisy