Z jedzeniem jest jak z seksem. To są dwie największe przyjemności w życiu człowieka. ... I tak samo jak są ludzie nierozbudzeni seksualnie, tak samo są ludzie nierozbudzeni kulinarnie.
Akcja: Nie kradnij zdjęć! Durszlak.pl
Blog > Komentarze do wpisu

Karmelowe brownie z orzeszkami ziemnymi

karmelowe brownie

"Alez mialam ochote na cos strasznie slodkiego! Po dlugich poszukiwaniach znalazlam cudowny przepis na ciacho u Asi z Kwestii Smaku. Zorganizowalam sobie wszystkie potrzebne skladniki i spedzilam sobotnie popoludnie na pieczeniu. Musze przyznac, ze ciasto to jest strasznie pracochlonne, ale warte wlozonego wysilku. Smak wynagradza wszystko."

Skladniki:

Ciasto czekoladowe:

200 g gorzkiej czekolady 70%

200 g masła

3 jajka

200 g drobnego cukru

120 g mąki

Masa karmelowo-mleczna:

1/3 kostki masła

1/2 szklanki cukru

2 szklanki mleka w proszku

100 g solonych orzeszków ziemnych

250 g sera mascarpone

Polewa karmelowa:

1/3 kostki masła

1/3 szklanki cukru

1/2 szklanki śmietanki kremówki 30%

opcjonalnie - 4 pełne łyżki Glukozy (np. Delecty)

100 g solonych orzeszków ziemnych




Orzeszki ziemne (200 g) wysypać na blaszkę do pieczenia i wstawić do piekarnika nagrzanego do 160 stopni. Zrumienić na brązowy kolor (około 10 minut). Ostudzić. Małą blaszkę o wymiarach okolo 20 x 24 cm wysmarować tłuszczem i wyłożyć papierem do pieczenia.

Masa czekoladowa Brownie: piekarnik nagrzać do 170 stopni. Roztopić czekoladę w rondelku razem z masłem, ostudzić. Jajka ubić na puszystą pianę razem z cukrem, wymieszać z ostudzoną masą czekoladową. Na koniec delikatnie połączyć z przesianą mąką. Masę wylać do przygotowanej blaszki i piec okolo 25 minut.

Masa karmelowa z orzeszkami ziemnymi: masło roztopić w rondelku z grubym dnem, dodać cukier. Podgrzewać na małym ogniu, cały czas mieszając. Uważać, aby nie przypalić masy. Gdy cukier zbrązowieje wlać 1/2 szklanki wody. Gotować przez chwilkę, aż karmel ponownie będzie gładką, brązową masą. Trochę przestudzić i do jeszcze ciepłego wsypać mleko w proszku, zmiksować na gładką masę. Połowę (100 g) uprażonych orzeszków ziemnych drobno posiekać. Dodać do ostudzonej masy karmelowej i wymieszać z serkiem mascarpone.

Polewa karmelowa: karmel z masła i cukru przygotować jak powyżej: masło roztopić w rondelku z grubym dnem, wsypać cukier. Podgrzewać na małym ogniu, cały czas mieszając. Gdy cukier zbrązowieje, wlać śmietanę kremówkę. Gotować aż masa nieco zgęstnieje i będzie gładka. Do trochę przestudzonej masy dodać Glukozę jeśli ją używamy, wymieszać i całkowicie ostudzić. Jeśli nie użyjemy glukozy, możemy nieco dłużej gotować masę az zgestnieje.

WYKOŃCZENIE: Ostudzone Brownie przekroić w poprzek na 2 blaty. Odłożyć górny blat, a na dolnym rozsmarować połowę masy karmelowej. Przykryć odłożonym blatem i rozsmarować drugą połowę masy karmelowej. Wyłożyć drugą połowę (100 g) orzeszków ziemnych i polać polewą karmelową. Wstawić do lodówki. Przed podaniem ciasto wyjąć z lodówki, aby nabrało temperatury otoczenia.

Smacznego:)

poniedziałek, 30 maja 2011, dodista48

Polecane wpisy