Z jedzeniem jest jak z seksem. To są dwie największe przyjemności w życiu człowieka. ... I tak samo jak są ludzie nierozbudzeni seksualnie, tak samo są ludzie nierozbudzeni kulinarnie.
Akcja: Nie kradnij zdjęć! Durszlak.pl
Blog > Komentarze do wpisu

Kabaczek nadziewany miesem mielonym

kabaczek

"Bardzo dlugo nosilam sie z zamiarem upieczenia kabaczka. Problem tkwil w tym, ze nie do konca wiedzialam jak on wyglada:) W koncu kupilam (oczywiscie nie ten, ktory polecala mi babcia) i powiedzialam - co bedzie to bedzie. Prawda jest taka, ze koncowy efekt milo mnie zaskoczyl. Kabaczek wyszedl taki jaki chcialam. Nic dodac nic ujac. Bedzie mi ciezko podac dokladny przepis, bo wszystko robilam na oko jak to sie mowi. Ale postaram sie podac Wam zblizone ilosci wszystkiego. Porad oczywiscie jak go upiec udzielila mi babcia."

Skladniki:

1 duzy kabaczek

200g miesa mielonego wieprzowego

1 jajko

1 czerstwa bulka

1 lyzka majeranku

3 zabki czosnku

sol, pieprz, wegeta, maggi, papryka, olej


Mieso przygotowac tak jak na mielone, czyli: Mieso mielone wymieszac z jajkiem, majerankiem, przecisnietym przez praske czosnkiem, bulka namoczona w wodzie i odcisnieta i maggi. Doprawic do smaku sola, pieprzem, papryka i wegeta. Wszystko bardzo dokladnie wymieszac na jednolita mase.

Kabaczek obrac, odciac koncowki i wydrazyc ze srodka pestki. Tak przygotowanego kabaczka nadziac wczesniej przygotowanym miesem. Posolic z wierzchu. Na patelni rozgrzac troche oleju i podsmazyc kabaczka z kazdej strony na zloty kolor. Podsmazonego kabaczka przelozyc do zaroodpornego naczynia, wlac tluszcz ze smazenia, podlac troche przegotowanej wody (tak zeby nie nalala sie do srodka kabaczka) i przykryc przykrywka. Naczynie wstawic do nagrzanego do 190 stopni piekarnika i piec. Jak dlugo? To zalezy od wielkosci kabaczka i ilosci miesa w srodku. Ja pieklam okolo 1,5 godziny. Najlepiej jak myslicie, ze jest juz gotowy, wyjac go z piekarnika i przekroic, aby sprawdzic czy doszedl w srodku. Jesli nie, wstawic kabaczka z powrotem do piekarnika i dopiec. Jesli tak, zajadac ze smakiem:)

Smacznego:)

poniedziałek, 09 maja 2011, dodista48

Polecane wpisy